Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostanak u carinskoj uniji

May s Bruxellesom postigla sporazum oko britansko-irske granice?

Theresa May
Reuters/PIXSELL
04.11.2018.
u 11:05

London i Bruxelles ne mogu se složiti oko toga kako onemogućiti  povratak tzv. tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije s kojom zajedno napušta Europsku uniju u ožujku 2019.

Britanska premijerka Theresa May navodno je osigurala sporazum koji će Britaniji omogućiti ostanak u carinskoj uniji nakon brexita te će se time izbjeći uspostava tvrde granice s Irskom, čime bi se riješio najveći problem u pregovorima s EU, objavio je britanski Sunday Times, a prenosi u nedjelju njemačka agencija Dpa. 

Agencija navodi da je glasnogovornik britanske vlade ipak nazvao "spekulacijama" navode Timesa koji tvrdi da je premijerka May napravila ustupke prema Bruxellesu kako bi se riješilo tzv. irsko pitanje.

Glasnogovornik je agenciji samo potvrdio da je u pregovorima napravljen "dobar napredak".

London i Bruxelles ne mogu se složiti oko toga kako onemogućiti  povratak tzv. tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije s kojom zajedno napušta Europsku uniju u ožujku 2019.  

Po navodima Timesa, koji se poziva na izvore bliske pregovorima, navodno postignuti sporazum o ostanku u carinskoj uniji s EU biti će samo privremen, a list navodi da May planira o tome razgovarati sa svojim kabinetom u utorak.

Irsko pitanje tj. pitanje granice postalo je najveći problem u britanskim pregovorima s EU o izlasku iz Unije. May je ranije ustvrdila da je "95 posto sporazuma o povlačenju i njegovim protokolima sada riješeno".

Mnogi strahuju da bi uvođenje graničnih kontrola između Sjeverne Irske, britanskog teritorija, i Republike Irske, članice EU, moglo potaknuti skrivene tenzije u nekad konfliktnoj regiji i ugroziti mirovni sporazum između Belfasta i Dublina. 

Irski premijer Leo Varadkar u subotu je upozorio da brexit šteti vezama Britanije i Irske s obzirom na granično pitanje koje nikako da se riješi.    

Pogledajte i video Velika Britanija izlazi iz EU

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije