Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Blizu dogovora o Brexitu'

May: ‘Nema raspada Ujedinjenog Kraljevstva, neka EU evoluira’

Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
20.09.2018.
u 08:22

Britanska je premijerka u kolumni za list Die Welt napisala da ne može pristati na carine na granici između Britanije i Sjeverne Irske

Blizu smo dogovora o urednom Brexitu, napisala je u gostujućoj kolumni u jučerašnjem broju njemačkog lista Die Welt britanska premijerka Theresa May, no usput je Michelu Barnieru, glavnom pregovaraču Europske unije o Brexitu, poručila da su njegovi argumenti u raskoraku s realnošću. Obje strane govore da pokušavaju smanjiti dramu u pregovorima, ali ona je još i te kako prisutna.

Izbjeći “tvrdu granicu”

“Bilo je argumenata protiv naših prijedloga koji nisu u skladu s pregovorima o trgovini s drugim zemljama”, napisala je May.

Usto, već je prije jučerašnjeg sastanka europskih lidera u Salzburgu najavila da neće prihvatiti Barnierov plan za trgovinu između EU i Britanije jer on uključuje carine na irskom moru između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, što za May predstavlja kršenje britanskog suvereniteta.

Već dulje vrijeme pregovorima o Brexitu dominiraju dvije teme: tip trgovine koji će u budućnosti postojati između Unije i Velike Britanije te pitanje “tvrde granice” između Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Što se tiče ovog drugog, britanska premijerka ističe da postoje linije koje ne može prijeći. “Nijedna strana ne može tražiti ono što je neprihvatljivo drugoj, kao što je vanjska carinska granica između različitih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva”, napisala je ona jasno dajući do znanja da je prijedlog da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji i dio jedinstvenog tržišta Unije iz njena kuta gledanja neostvariva. May poručuje u članku za Die Welt da bi tvrda granica između Sjeverne Irske i Republike Irske ili između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva ugrozila mir i stabilnost na otoku.

“Kako bismo izbjegli tvrdu granicu, trebamo slobodno kretanje roba, što nije isto što i djelomično sudjelovanje na jedinstvenom tržištu: britanske tvrtke ne bi uživale, primjerice, ista zakonska prava”, ističe May.

Građani EU bez povlastica

Britanski su mediji jučer najavljivali da će premijerka May u Salzburgu na sastanku lidera Unije reći da od EU očekuje ono što se već dogodilo u Ujedinjenom Kraljevstvu: potreba za evolucijom stava.

U Velikoj Britaniji to se dogodilo i pod cijenu dviju ostavki koje su podnijeli ministri Boris Johnson i David Davis.

Za građane EU najvažnije je britansko izvješće objavljeno prekjučer i u njemu stoji da oni ne bi trebali imati poseban tretman u Velikoj Britaniji nakon Brexita. Premijerka May obećala je pritom da će dokinuti neograničenu slobodu kretanja kada Britanija napusti EU, ali je malo kazala o tome kakva će pravila točno 
biti. 

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
11:19 20.09.2018.

ne vidim potrebe tolko komentirati buduće odnose engleza i unije. posebno mi u rh. englezi izlaze van, jer se ne žele igrati sa pijancima (juncker), niti svoj suverenitet predavati birokratima u briselu. oni su uniju iskoristili, od sirote engleske koju je thacherica ugurala u uniju i osigurala joj velike povlastice na teret drugih, došli su do bogate zemlje, čija financijska snaga je jako zaštićena od eu birokrata, daje ogromne povlastice korporacijama, a na štetu poreznih prihoda ostalih članica unije. izlazak iz unije je potaknut idejama i početkom izmjena eu regulative oko oporezivanja korporacija. irska će prva stradati kad se rampa digne. irska je ovdje trojanski konj, koji želi da irsko more ostane bez carinske kontrole, jer će roba iz i u englesku 'putovati' irskim morem, pa englezi neće ništa gubiti, a irci će masno naplaćivati. ovo se događa trenutno u bjelorusiji, koja uvozi robu, hranu, iz unije i amerike, i preprodaje u rusiji. rusi krenuli džonom na ovo, jer se gube milijarde, a bjeloruski tajkuni talože silne milijarde na račun 'prijatelja'. za godinu dana očekujte razlaz rusa sa njima. a naši mediji vam sad o tome neće pisati, već će onda slavodobitno napisati da je bjelorusija uspjela pobjeći rusima. englezi ko englezi, kuhaju i dalje.

DU
Deleted user
17:40 20.09.2018.

Irska ostaje u Eu pa i Škotska a Englezi se moraju time pomiriti.

AA
aabbcc
21:26 20.09.2018.

Pametni Englezi, oni nisu za prenosenje suvereniteta na druge narode u okviru EU koji ce eto vise brinuti o njima nego oni sami o seb . Pitanje je dana kada ce i neki drugi isto ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije