Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TELEFONSKI RAZGOVOR

May i Trump drže da su Sirija i Rusija odgovorne za patnje u Guti

May i Trump
Foto: Press Association/PIXSELL
04.03.2018.
u 19:38

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je 24. veljače jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom traži jednomjesečni humanitarni prekid vatre u Siriji bez odgode, ali bez uspjeha.

Britanska premijerka Theresa May i američki predsjednik Donald Trump drže da su sirijski režim i Rusija "najvećim dijelom odgovorni" za grozne ljudske patnje u Istočnoj Guti, naveo je u nedjelju Downinig Street.

Theresa May i Donald Trump su u nedjelju telefonski razgovarali o Siriji i humanitarnoj situaciji u Istočnoj Guti. Zaključili su da je to humanitarna katastrofa i da sirijski režim i Rusija, kao glavna podrška režimu, nose najveću odgovornost za strašne ljudske patnje, navodi ured britanske premijerke u priopćenju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je zatražio u nedjelju u telefonskom razgovoru od iranskog kolege Hasana Rohanija da izvrši potreban pritisak na sirijski režim kako bi prestali napadi na stanovništvo te pobunjeničke enklave nadomak Damaska, prenosi Elizejska palača.

Sirijska vojska je napredovala na nekoliko frontova u Istočnoj Guti, objavio je u nedjelju jedan vojni izvor na koji se poziva službena agencija Sana.

Uz rusku podršku vlast Bašara al-Asada pokušava zauzeti to posljednje pobunjeničko uporište blizu glavnog grada, gdje je oko 400.000 civila opkoljeno od 2013. i proživljava tešku humanitarnu krizu. 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je 24. veljače jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom traži jednomjesečni humanitarni prekid vatre u Siriji bez odgode, ali bez uspjeha.

Nekoliko dana kasnije, Rusija je objavila petosatno dnevno primirje kako bi se omogućio ulazak pomoći i izlazak stanovnika ili ranjenih iz enklave, ali sudionici se međusobno optužuju za njegovo kršenje.

Komentara 16

OP
opančar
19:53 04.03.2018.

asad i rusija su odgovorni za grozne ljudske patnje u istočnoj guti tvrde tramp i mey, ha ha ha, koje licemjerje, nije bitno što se kaže nego tko to kaže, odgovorni ste i vi za kaos u ukrajini, libiji, rasturanje iraka, avganistana, stvaranja isila, izazivanja rata na balkanu, ha ha ha, da nije tragično bilo bi smiješno.

Avatar superhik74
superhik74
21:42 04.03.2018.

Medjutim jadni “neinformirani” dvojac nista “ne zna” o patnjama u Jemenu gdje su destci tisuca pobijeni njihovim oruzjem koje su oni prodali Saudijskoj vahabiji i dok miljuni umiru od kolere nema nikakve “zabrinutosti” zapadnih imperijalnih licemjera.

DU
Deleted user
19:50 04.03.2018.

kako su samo pametni bas me zanima ko se prvi sjetio, na kraju vidjeli smo do sad da su sve prekide vatre do sada teroristi iskoristili za pregrupiranje zasto bi netko mislio da bi ovaj prekid bi drugciji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije