Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka suda

Max je jedva preživio, a vlasnik koji ga je mučio glađu osuđen uvjetno

Foto: Privatni album
1/8
02.03.2018.
u 12:35

Antonio Legradi svog psa je izgladnjivao, kazna zatvora od šest mjeseci na koju je osuđen neće biti izvršena ako u roku jedne godine ne počini novo kazneno djelo, stoji u obrazloženju Općinskog suda u Slavonskom Brodu

Protiv Antonia Legradija, vlasnika psa koji je prošle godine pronađen u teškom stanju zbog dugotrajnog gladovanja u selu Sapci pored Slavonskog Broda, na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu vodi se kazneni postupak.

Psa su pronašli volonteri, a preživio je zahvaljujući njima i veterinaru koji se o njemu brinuo. Dali su mu ime Max. Sve su prijavili policiji, a ona je pronašla vlasnika i prijavila ga za kazneno djelo iz čl. 205, ubijanje ili mučenje životinje, koji u stavku 3 kaže da će se kaznom zatvora do šest mjeseci kazniti "tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme".

Upravo to Maxu je napravio njegov vlasnik. Kad je pronađen vidjela mu se svaka kost, a svjedoci su potvrdili da je dulje vrijeme živio zavezan lancem. Da ga povremeno nisu hranili, vjerojatno više ne bi bio živ. Potvrdili su i da je uz Maxa u istom dvorištu bio još jedan pas, no on nije pronađen. U istrazi je A. Legradi tvrdio da je taj pas potrgao lanac i sam pobjegao. Kako je dokazano da je Maxa izložio tegobnom stanju, Općinski sud u Slavonskom Brodu 24. siječnja 2018. izdao je kazneni nalog kojim je okrivljenik, Antonio Legradi, osuđen na kaznu zatvora u trajanju šest mjeseci. U istom tom nalogu, a temeljem članka 56. Kaznenog zakona, izrečena je uvjetna osuda.

Foto: Privatni album/MailOnline

– Kazna zatvora na koju je okrivljenik osuđen neće biti izvršena ako u roku jedne godine ne počini novo kazneno djelo – piše u obrazloženju koje nam je stiglo s Općinskog suda, uz napomenu da kazneni nalog nije pravomoćan.

U obrazloženju mogućnosti uvjetne osude, između ostalog, u čl. 56 stoji da se može donijeti kad Sud ocijeni da počinitelj i bez izvršenja kazne neće ubuduće činiti kaznena djela. Pritom se, kako piše, vodi računa o ličnosti počinitelja, njegovu prijašnjem životu, osobito je li ranije osuđivan, obiteljskim prilikama, okolnostima počinjenja samog kaznenog djela te ponašanju nakon počinjenog kaznenog djela, osobito o odnosu počinitelja prema žrtvi i nastojanju da oštećeniku popravi štetu.

Max je u međuvremenu pronašao i novi dom, u kojem nikad više neće biti gladan i neće živjeti na lancu. A volonteri se, unatoč činjenici da kazneni nalog nije pravomoćan, pitaju – čemu i zašto uopće prijavljivati zlostavljače kad sud donosi uvjetnu osudu? Ne poručuje li im se na taj način da im je dopušteno zlostavljati, samo moraju paziti da ih se ne uhvati, barem ne više od jedanput. Jer prvo zlostavljanje će im ionako biti oprošteno.

 

Ključne riječi

Komentara 2

RO
rokimon
14:05 02.03.2018.

trebalo bi Antonia malo zavezati i ne dati mu jesti i piti par dana...pa ga još koji put nekakvom palijom po leđima okinuti..a ako se bude bunio puno zavaliti mu koju šamarčinu preko labrte! I mislim da bi bio rehabilitiran i ne bi mu palo na pamet iz dosade raditi to više! Ako se ne bi popravio..postupak ponoviti! ...svakakve stoke, majko moja!

Avatar maxist
maxist
06:40 09.03.2018.

Poriv za ovako nešto sigurno je bolestan ....i bilo bi bolje da ga je pustio ili bacio na ulicu jer nebi došao do ove točke... O "presudi>"ne treba trošiti riječi...fuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije