Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanist i pisac

Matvejević podržava našeg prvog političara koji kaže da je gej

Predrag Matvjević
Davor Puklavec/PIXSELL
11.04.2013.
u 11:15

Hršaka, petog na listi laburista, na izborima za Europarlament podržali su i Lino Veljak i Ante Čović. Kažu: Optimalan je kandidat

Predrag Matvejević – erudit par excellence, jedan od naših najpoznatijih humanista, pisaca i publicista, autor remek-djela “Mediteranski brevijar” – podržao je kandidaturu Damira Hršaka koji se na listi laburista natječe na izborima za Europski parlament!

Ponosi se aktivizmom

Iz potpune političke anonimnosti Damir Hršak, profesor na Metalurškom fakultetu u Zagrebu, iskoračio je prije dva tjedna kada je “izašao iz ormara” i s novinarima otvoreno porazgovarao o svojim seksualnim preferencijama i tako postao prvi hrvatski političar koji se javno deklarirao homoseksualcem.

 – Biti gej spolna je usmjerenost, moralno neutralan dio identiteta koji je dan rođenjem, pri čemu, poput nacionalnosti ili rase, čovjek nema mogućnost odabira, već samo prihvaćanja sebe kao ljudskog bića sa svim svojim kreativnim potencijalima ili života u tjeskobi i autodestrukciji. Time se nemam što dičiti, ali ni sramiti se toga. No ponosim se svojim LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualci i transrodne osobe, nap. a.) aktivizmom u zgodna i nezgodna vremena, uostalom kao i svakim drugim ljudskopravaškim aktivističkim angažmanom tijekom ovih dvadesetak godina koliko sam aktivan na civilnoj sceni. Boriti se za sve ljude smatram svojom moralnom obvezom. Zaštićen, prihvaćen i sretan pojedinac po mom je sudu temelj hrvatskog i europskog društva – rekao je nedavno Hršak. Uz Predraga Matvejevića Hršaka su podržali i još neki hrvatski intelektualci poput Line Veljka i Ante Čovića. U svojoj potpori pozivaju građane da izađu na izbore, a svoj će glas, kažu, dati kandidatu Hršaku, petom na listi laburista zbog nekoliko razloga.

 – Sveučilište u Zagrebu zaslužuje biti predstavljeno u Europskom parlamentu, a Damir Hršak optimalan je kandidat. Njegovo osvjedočeno zalaganje za građanska i ljudska prava te njegova dokazana građanska hrabrost jamstvo su da će on Hrvatsku u Bruxellesu predstavljati na najbolji mogući način... I na kraju, ali ne i nevažno, njegova javna djelatnost jamči da će se u Bruxellesu dosljedno zalagati za oslobađanje Europe od destruktivne dominacije anonimnih središta svjetske financijske i ekonomijske moći – objašnjavaju Matvejević i njegovi kolege.

U SDP-u se moraš skrivati

Mnogima je Damir Hršak stao i na žulj, a posebice SDP-u koji se, kaže, samo deklarativno zalaže za prava homoseksualaca i drugih LGTB osoba.

– U HDZ-u i SDP-u moraš skrivati da si gej – rekao je novinarima Večernjeg lista. S druge strane svojim iskrenim istupima pobrao je mnoge simpatije i izvan granica Hrvatske. Hršak je već hit i među europarlamentarcima.

 >>Britanski eurozastupnik Michael Cashman podržao Damira Hršaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije