Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pisala ministru

Maturantici koja boluje od leukemije srušen životni san zbog 180 kuna

Ivana Haring
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
29.08.2014.
u 17:05

Na državnoj maturi skupila je dovoljan broj bodova i činilo joj se da će upisati fakultet. No, zbog bolesti i odlazaka na liječenje nije na vrijeme uplatila 180 kuna za ponovljeni ispit iz matematike te joj je onemogućeno polaganje

Zašto to radite, zar nemate savjest? Možda sam ja vama samo broj, ali znajte da sam i ja nečije dijete. I ja imam roditelje kojima je teško gledati dok plačem zato što mi netko ruši snove zbog 180 kuna – kaže mlada Ivana Haring iz Oriovca.

Odrasla u bolnici

Dojučerašnja učenica brodske Ekonomsko-birotehničke škole otvorenim se pismom obratila Ministarstvu znanosti i Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Cijeli život ova 18-godišnjakinja bori se s trombocitopatijom, lakšim oblikom leukemije, zbog koje je odrasla u bolnici. Na državnoj maturi skupila je dovoljan broj bodova i činilo joj se da će ispuniti svoj san da postane studentica Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Međutim, zbog bolesti i odlazaka na liječenje i terapiju nije na vrijeme uplatila 180 kuna za ponovljeni ispit iz matematike te joj je onemogućeno polaganje.

– Sjedila sam na podu i doslovno naricala gledajući u mamu koja kroz suze moli gospodu iz Centra da odmah odemo uplatiti ispit. Još uvijek plačem i ne mogu vjerovati u kakvoj državi živim i kakvi su to ljudi, bez suosjećanja i razumijevanja za bolest – dodaje Ivana.

Ističe da su joj iz Centra najprije kazali da nije zakasnila i da samo treba skenirati medicinsku dokumentaciju i napisati zašto nije bila u mogućnosti platiti ispit. Međutim, samo dva dana zatim okrenuli su ploču i kazali joj da ne može izaći na ispit jer ga nije platila na vrijeme te da dođe sljedeće godine.

– Sa zakonske strane možda je sve u redu, ali gdje je tu ljudskost – pitaju se jednako žalosni Ivanini roditelji Marija i Ivan.

Kratki rokovi

U Nacionalnom centru kažu da im je žao pristupnice, ali smatraju kako od priče ipak ne treba praviti slučaj.

– Mi smo još 19. srpnja objasnili pristupnicima koje su njihove obveze i napomenuli da zbog kratkoće rokova neće biti naknadnog roka za uplate. Pristupnica nije uplatila novac na vrijeme, ako bismo njoj dopustili naknadnu uplatu, morali bismo i svima drugima – kaže Višnja Francetić, načelnica Odjela za organizaciju i provođenje ispita državne mature.

Komentara 69

OS
osica
17:17 29.08.2014.

Zašto se bolest, posebno teška i drugotrajno liječenje, ne mogu uzeti ko olakotna okolnost u u ovom slučaju? Ne , svima jer na sreću nisu svi bolesni, ali " ovoj djevojci Ministar osobno mora dati šansu."

FI
fing
17:17 29.08.2014.

Čini se da u birokraciji nema humanosti....

HR
hr76
17:18 29.08.2014.

Ako su medicinski opravdani razlozi, a odlazak na liječenje leukemije to jest, onda objašnjenje gđe. Francetić jednostavno ne stoji da bi onda morali i svim drugima osigurati naknadnu uplatu. Osim toga, to je Katolički bogoslovni fakultet, kakvu to poruku šalju o sebi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije