Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NORIJADA

Maturanti slavili svoj dan: Kupali se u fontanama, gađali brašnom, palili baklje; Stigao i Tomašević

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Dario Topić
1/86
25.05.2022.
u 19:26

Želim im puno sreće u daljnjem obrazovanju i zapošljavanju. Imali su tešku godinu i nadam se da će iskoristiti ovo dugo ljeto. Ja sam tu samo da ih pozdravim, oni se znaju i sami dobro zabaviti, poručio je Tomašević zagrebačkim maturantima

Učenici završnih razreda srednjih škola danas diljem Hrvatske slave završetak srednjoškolskog obrazovanja. Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa, Norijada, odnosno tradicionalno okupljanje maturanata, ponovno se organizira.

Tijek događaja: 

19:24 - Oko 900 međimurskih maturanata sudjelovalo je na Danima maturanata – Coolijadi 2022. Izabrani su i najmaturanti. Najmaturant je Deni Pečarko, učenik 4 TG. Tehničke škole Čakovec, a najmaturantica Elena Janković, učenica 4.B Gimnazije Josipa Slavenskog. Najrazred je 4.A Srednje škole Čakovec.

Foto: Facebook Leo Nicolier

15:52 - I požeški maturanti danas su se okupili na ulicama grada kako bi proslavili kraj svog srednjoškolskog obrazovanja. 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

15:18 - Više od 1480 osječkih maturanata u srijedu se oprostilo od srednjoškolskog obrazovanja  točno u podne, francuskim dvorskim plesom quadrilla, izvedenim ispred zgrade osječkog HNK, uz poruku  “Stop the War".

Po završetku plesa maturanti su svojim tijelima ispisali poruku “Stop the War” čime su izrazili podršku miru u cijelom svijetu a što je milenijskom fotografijom zabilježio poznati milenijski fotograf Šime Strikoman.

15:03 - Vesela atmosfera i dalje je u tijeku, a neki su se zbog vrućine odlučili okupati u jezeru. 

Foto: Maria Dianezevic Basic/PIXSELL

14:36 - Vozila hitne pomoći stacionirana su na Bundeku kako bi zdravstveni djelatnici u što kraćem roku mogli pomoći maturantima, a već sad imaju pune ruke posla. 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

14:33 - Izjavu za medije dao je gradonačelnik Tomašević

- Norijada je u tijeku, okupilo se dosta maturanata, grad je organizirao doček. Ova norijada me da moju Norijadu prije 22 godine, samo što smo tada išli na Jarun, a ne Bundek. Želim im puno sreće u daljnjem obrazovanju i zapošljavanju. Imali su tešku godinu i nadam se da će iskoristiti ovo dugo ljeto. Ja sam tu samo da ih pozdravim, oni se znaju i sami dobro zabaviti - kazao je u kratkoj izjavi. 

14:13 - Evo kakva je atmosfera na Bundeku. 

14:09 - Na Bundek je stigao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji se fotografira s maturantima i potpisuje im se na majce. 

Foto: Dario Topić

Razgovarao je i s djelatnicima hitne pomoći koji se nalaze na Bundeku.

12:45 - Maturanti su se okupili na Bundeku gdje nastavljaju sa slavljem. 

1/8

12:32 - Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu već je u potpunosti očišćen.

Foto: Paula Hađur


12:30 - Šetnjom gradskim ulicama i maturanti iz Siska oprostili su se od srednjoškolskog obrazovanja.

1/10

12:25 - Zagrebačke maturante će u 14.30 sati na Bundeku posjetiti i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Na Bundeku je predviđen prigodni glazbeni i scenski program, a nastupaju: DJ Kiki B, Ružno pače, DJ Vermont, The Kings, Mimi Mercedez, i DJ Turk.

1/9

12:18 - Anamarija i Karla iz Druge ekonomske škole rekle su da još nije bilo suza, no da očekuju više emocija kroz dan. 

Pohvalile su atmosferu na Trgu, no istaknule kako je situacija s Norijadom bila zbunjujuća. 

- Prvo je bilo da će biti Norijade pa da neće. Nitko nije znao što nas čeka i drago mi je da smo se uspjeli na kraju organizirati - kaže Karla. 


12:06 - Zagrebački maturanti krenuli su s Trga bana Josipa Jelačića prema Bundeku. 


12:03 - Učenici zagrebačke IX. gimnazije Matej i Petar poručili su da će nakon druženja na Trgu otići na Bundek gdje je i organiziran program za maturante. 

O svom natpisu na majicama "Ovo nismo mogli prepisati" rekli su da su htjeli nešto jednostavno. 

- Ako profesori gledaju, sve smo vas varali, iako ste mislili da smo najbolji - našalili su se. 

Mature se, kažu, ne boje. - Malo se treba potruditi, ništa nije preteško - kažu. 

- Veseo sam što odlazim iz škole, ali tužan sam zbog svojih prijatelja koje napuštam - rekao je Matej, a Petar se složio s njime. 

 

11:35 - Pogledajte atmosferu s Trga bana Josipa Jelačića u Zagrebu.


11:31 - Maturanti iz Šibenika okupili su se ispred svojih srednjih škola. 

1/10

11:07 - Na Trgu bana Josipa Jelačića neki su učenici zapalili baklje, a neki se gađaju brašnom. 

Zagrebački maturanti s bakljama
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački maturanti
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL


10:40 - Zagrebački maturanti već se okupljaju na Trgu bana Josipa Jelačića, a neki od njih odlučili su se okupati u fontanama. 

Zagrebački maturanti u Manduševcu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački maturanti
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prošle je godine Grad Zagreb povodom Dana zagrebačkih maturanata organizirao online koncert, a danas će program za sve zagrebačke maturante biti u parku Bundek.

Ranijih je godina, prije pandemija koronavirusa, Norijada u Zagrebu uključivala program na Trgu bana Josipa Jelačića te povorku prema Bundeku. Ove godine organizirane povorke neće biti, no očekivalo se da će se povodom završetka trogodišnjeg, četverogodišnjeg ili petogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja učenici ipak okupiti na Trgu. 


10:35 - Maturanti Osječko-baranjske županije obilježit će završetak srednjoškolske izobrazbe francuskim dvorskim plesom quadrillom, izvijestili su organizatori.

Na konferenciji za novinare pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul rekla je kako je to 16. put da županija organizira ispraćaj maturanata, a quadrillu će ove godine plesati 2410 maturanata, od kojih 1482 u Osijeku. Dodala je kako će ispraćaj maturanata, osim u Osijeku, biti organiziran u Belom Manastiru, Đakovu, Valpovu, Donjem Miholjcu i Našicama.

Predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Vladimir Ham rekao je kako Osijek ponovno sudjeluje u toj manifestaciji financiranjem glazbenog programa za maturante, koji će, nakon plesa quadrille, biti organiziran na lijevoj obali Drave.

Vjerujem da ćemo se ponovno zadržati na lijepim slikama civiliziranog slavlja, bez incidenata, jer tako je kod nas već godinama, istaknuo je Ham.

Ključne riječi

Komentara 15

PA
pan-am
12:14 25.05.2022.

Pazite s brašnom ,bićete ga gladni skupa sa svima nama

ME
MediciKM
12:25 25.05.2022.

Djeco, ne bacajte namirnice, glad dolazi...nađite drugačiji način zabave...Vi ste generacija koja nema strpljenja i koja ne zna preživljavati na vodi i kruhu...najljepši dani su iza vas..Sretno!

KL
Klavocin
18:33 25.05.2022.

Danas je barem sretan naš predsjednik na ovaj da veselje kao i nekad bio je dan mladosti a on je nosio štafetu, rodio se drug tito

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije