Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGODA MATURE?

Maturanti s odrađivanjem moraju početi odmah

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
15.11.2019.
u 19:38

Odgoda mature znači automatski odgodu upisa na fakultete, no ono puno važnije jest da bi zbog odgode mature maturante mogao dočekati još jedan veliki šok – tri velika obvezna ispita mogla bi im biti ugurana u zadnji tjedan polaganja mature.

Šest dosad štrajkom izgubljenih dana maturantima treba nadoknaditi odmah, i to koristeći nenastavne dane i praznike, poručila je jučer ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Sada, 26. dana štrajka, maturanti su u fokusu Ministarstva obrazovanja. Nastavna godina treba im završiti 22. svibnja, a matura početi od 1. lipnja pa je realna opasnost odgode mature. Na tu činjenicu Večernji list upozorava već danima, no tek danas, kada je već poznato da će u utorak svi učenici u Hrvatskoj upisati novi, sedmi štrajkaški dan jer se ponovno štrajka u cijeloj Hrvatskoj, i predstavnici sindikata i ministrica Divjak počinju spominjati da postoji opasnost odgode mature.

Dostojanstvo ne damo

Odgoda mature znači automatski odgodu upisa na fakultete, no ono puno važnije jest da bi zbog odgode mature maturante mogao dočekati još jedan veliki šok – tri velika obvezna ispita mogla bi im biti ugurana u zadnji tjedan polaganja mature. Ovo potonje scenarij je kojem obrazovna politika može pribjeći kako bi pred javnošću prikrila činjenicu da mora pomicati sve rokove – i za maturu, i za upis na fakultete, a osim ljetnih, mogli bi biti zahvaćeni i jesenski rokovi.

– Nijedan datum nije uklesan u kamen, ali cijela nastavna godina završit će u redu. Vlada je ta koja može ograničiti broj sati i količinu znanja koja treba biti prenesena djeci. Kočničari nisu sindikati, nego Vlada – poručio je jučer Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata, potvrdivši kako je zbog štrajka moguće pomicanje ispita državne mature.

Da im mogu sve oduzeti, ali ne i dostojanstvo, kazala je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja. Osvrnuli su se sindikalni predstavnici i na najavu da im od današnjeg dana neće biti plaćeni dani u štrajku.

– Premijer mora jasno kazati koja je njegova odluka, a ministricu pitajte koja je odluka Ministarstva obrazovanja – znači li neplaćanje štrajka da se to i ne mora odraditi. Ako je to odgovor, onda je poruka učenicima i roditeljima da je obrazovanje potpuno nepotrebno u Hrvatskoj – poručio je Mihalinec. Da ministrica obrazovanja treba dati ostavku, poručili su jučer u Klubu zastupnika Mosta. Štoviše, Marko Sladoljev poručio je da Divjak više ne uživa povjerenje profesora, a podsjetio je da se u vrijeme početka štrajka ponašala kao sindikalni predstavnik, ali kada je došlo “stani-pani” i trebalo izabrati političku funkciju ili interese profesora, odlučila se za interese svoje političke stranke. Kako je kazao Sladoljev, riječ je o stranci koja je na vlast došla trgovačkom većinom i koja nema samo dva ministarstva nego i “mnoge uhljebe u državnim poduzećima”, što je također njihov interes. Na te je prozivke reagirao i HNS.

Iskrilo između Mosta i HNS-a

– Most i reforme dijametralno su suprotni pojmovi i, kada takva pogubljena organizacija proziva najuspješniju ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, onda znamo da smo na pravom putu i da radimo dobar posao – poručili su iz HNS-a naglašavajući da Mostove reforme sliče praznom papiru, dok njihov napad na ministricu Blaženku Divjak smatraju najtužnijim oblikom populizma te poručuju da neće dopustiti takve napade.

Viktor Gotovac, stručnjak za socijalno i radno pravo sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta, za Večernji list kaže kako nema mogućnosti da štrajk nastavnika bude zakonit jer nastavnici traže povećanje koeficijenata koje se uređuje uredbom te da se o koeficijentima uopće ne pregovara, oni se ne uređuju kolektivnim ugovorom niti su koeficijenti predmet pregovora između sindikata i Vlade. Ipak, naglašava da konačnu odluku o zakonitosti i nezakonitosti štrajka donosi Vrhovni sud. Proglasi li se štrajk nezakonitim, poslodavac ima pravo na naknadu štete i sankcije.

Blaženka Divjak: Učenici moraju biti u našem fokusu

– Kada govorimo o našim školama, jedno je 
sigurno – učenici moraju biti u našem fokusu. Škole su tu zbog učenika, ali dobre škole nema bez dobrog učitelja i zato se svakom ministru obrazovanja u vrijeme štrajka jako teško pozicionirati jer ima dva prava koja se ne samo isprepliću, nego se često dogodi da su u kontradikciji, kao ovaj put. S jedne strane treba osigurati kontinuirani obrazovni proces, a s druge strane ostvarivanje prava za koje učitelji i nastavnici misle da im pripada – kazala je jučer ministrica Divjak naglašavajući da je prioritet nastavak reforme obrazovanja. A reforma obrazovanja priprema se u njezinoj režiji pune dvije godine i sve to vrijeme Večernji list upozoravao je da se nedovoljna pozornost poklanja učiteljima i profesorima, koji su trebali biti nositelji Škole za život. A štrajkom su je sada ugrozili.

 

 

 

 

 

 

 

Komentara 18

ST
stefj
21:36 15.11.2019.

Kao što sam već rekao, postoji opće dobro radi kojeg postoje zaposleni u javnom sektoru. Zato u naprednim zemljama EU-a ljudi zaposleni u tim strukturama nemaju pravo na štrajk. Zauzvrat imaju sigurno radno mjesto... Samo u ovakvom uhljebistanu javni djelatnici mogu prijetiti neradom za opće dobro i ucjenjivati vladu i cijelu državu. Mislim da djeca imaju potpuno pravo kada gledaju u budućnost i ne vide ju u Hrvatskoj. Te uhljebničke strukture su glavni kočničari bilo kakvog razvoja, te radi njih nemamo šanse maknuti se s dna EU-a... Interesantno je kako se potiče i podržava javni nerad, a javljaju se i parole iz bivšeg sustava kao motivacijski slogan. Najinteresantnije je kako očekuju da im se taj nerad i uredno plati... Ma fuj...

DU
Deleted user
21:58 15.11.2019.

U pregovore se ne ide sa ultimatumima. Ovakvim svojim ponašanjem samo će navući bijes javnosti na sebe.

BB
bozo boric
09:33 16.11.2019.

nevjerojatno koliko budale u sindikatima učiteljskom mogu zaluditi svoje zaposlenike a ne znaju kako im je dobro i lijepo ..da je pravde i Boga na ovim prostorima davno bi dobili vođe otkaz i prisiljeni bi bili da sa radom sebii zarade životne potrebe ... bljak ..nekulturni seljačine sa crnilom ispod noktiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije