Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trend se mijenja

Maturanti ostaju u Hrvatskoj, Vodice zamjena za Lloret de Mar

maturalac
Nikola Ćutuk
14.02.2011.
u 08:00

Hrvatskim se đacima nude petodnevna putovanja u Hrvatskoj po cijeni od 1300 kn, što je upola jeftinije od putovanja u Španjolsku

Vodice umjesto Lloret de Mara, Dubrovnik umjesto Praga, a Istra ili Slavonija kao zamjena za Grčku ili Siciliju? Gotovo 15.000 naših školaraca – moglo bi se reći nikad više – očekuje takav scenarij završnog učeničkog putovanja. Hrvatski turistički domaćini ugostit će ih u 2011. čak 40 posto više nego lani.

– Praktički svaki treći maturant ostat će ove godine u Hrvatskoj – voli se pohvaliti ministar turizma Damir Bajs, čije Ministarstvo kroz program "Ostani u Hrvatskoj", preko agencija koje su potpisale ugovor, s 200 kuna potiče svako učeničko putovanje. Program je krenuo lani, a trenutak je, s obzirom na krizu, pogođen. U 2911., štoviše, škole su dobile odriješene ruke da putovanja mogu organizirati i tijekom školske godine, čime raste mogućnost izbora i destinacija i cijena, a većini je roditelja i te kako dobrodošlo da mogu poslati dijete na maturalac negdje po Hrvatskoj i za upola manje novca nego u Španjolsku ili Grčku, recimo.

Prevladavat će osnovci
Istina, kao gosti u hrvatskim će destinacijama i dalje prevladavati osnovci, ali Bajsove potpore pomalo preokreću trend i među srednjoškolcima.

– Mi smo lani imali četiristotinjak osnovnoškolskih putovanja po Hrvatskoj, nijedno srednjoškolsko, a ove godine planiramo oko 950 đaka, s tim da već sada imamo prijavljene i tri grupe srednjoškolaca – kaže Rosana Čunko iz zagrebačke putničke agencije RTA.

Dvije trećine u Hrvatsku
Slično odgovaraju i u splitskoj agenciji Eklata, koja ove godine uz poticaje namjerava organizirati oko 2000 školskih putovanja.

– Imat ćemo oko 1500 osnovnoškolaca i 500 srednjoškolaca, što je tridesetak posto više nego lani. Od srednjoškolaca kojima smo lani organizirali putovanje svi su išli u inozemstvo, a sada ih dvije trećine bira hrvatska odredišta – kaže Jurica Glavina, direktor Eklate.

Iako su mnoge srednje škole prije više mjeseci odabrale odredište maturalnih putovanja, Glavan kaže da prošlotjedno potpisivanje ugovora za poticaje nije prekasno.

– Mi smo se jednostavno potrudili biti u toku, pratili smo sve informacije od listopada lani, kada su mjere najavljene, i naše smo planove postavili s tim u skladu – kaže Glavan.

U agencijama vjeruju da će biti promjena čak i kod onih škola koje su još jesenas rezervirale svoje maturalno putovanje.

– Očekujemo da će se zbog nereda u Tunisu i Egiptu dio maturanata okrenuti i prema hrvatskim odredištima – kaže R. Ćunko iz agencije RTA.

Kako bilo, turističke se vlasti nadaju da će dobrim dijelom upravo zahvaljujući rastu broja maturalnih putovanja unutar Hrvatske zaustaviti višegodišnji pad broja domaćih gostiju na Jadranu.

Komentara 29

LU
lutomirski
18:01 14.02.2011.

to je velika bezobraznost da skoe zapovjedaju gdje se ide sa dacima na odmor, neba problema neka onda te troskove skola plati !!!! lopovska komunisticka banda...

BA
barbara
11:28 27.12.2011.

Kada mi se kći vratila sa ljetovanja po fotkama se vidjelo u kakvoj rupetini su ih smjestili a naplatili kao da su djeca bila u hotelu sa 5 zvjezdica. Kreveti na kat, sa stropa je otpao komad maltera debljeine 2 prsta... ploča veličine tacne i samo sreća je spasila djecu da ne nastradaju jer su kreveti bili uz zidove a otpao malter sa sredine plafona (imam fotke kao dokaz za sve napisano)... Užas... i sada u srednjoj školi treba da ide u španjolsku... 5.000 kuna treba odvojiti za putovanje tamo negdje pred ljeto... Ima li tko kakvi pametan savjet što da se radi jer... kako da djetetu kažem da ne ide....

PA
patuljčica..
11:48 14.02.2011.

U stvari i bolje. Zašto bi hrvatske o.vce vidjele kako je vani, kao je u Španjolskoj, Grčkoj.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije