Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGAZIO RIJEČ

Mates ipak imenovan kao hrvatski član Revizorskog suda EU

neven mates
Žarko Bašić/PIXSELL
10.07.2013.
u 17:52

Šokirana sam jer gospodin Mates nije održao svoju riječ, rekla je španjolska europarlamentarka Ines Ayala Sender

Hrvatski kandidat Neven Mates ipak je imenovan za člana Revizorskog suda EU iako nije dobio podršku Europskog parlamenta i iako je u saslušanju pred EP-om najavio da će povući kandidaturu u slučaju da ne dobije tu podršku. Unatoč svemu tome, Vijeće EU imenovalo ga je na visoku dužnost, a iz Europskog parlamenta danas su na to stigle ljutite reakcije.

– Šokirana sam jer gospodin Mates nije održao svoju riječ. On je obećao da će podnijeti ostavku ako ga Parlament ne podrži. To sigurno nije dobar početak u budućim odnosima s Parlamentom – rekla je Ines Ayala Sender, španjolska europarlamentarka iz redova Saveza socijalista i demokrata. Predsjednik Odbora za proračunski nadzor, pred kojim je saslušavan Neven Mates, izjavio je da odluka Vijeća pokazuje nepoštovanje prema Europskom parlamentu.

– Odluku Vijeća teško je shvatiti. Tijekom saslušanja, hrvatski kandidat nije uspio uvjeriti članove da je prikladan kandidat. Većina članova EP-a odbacila je njegovu kandidaturu – rekao je Michael Theurer, njemački europarlamentarac iz redova liberala.

Mates je i usmeno tijekom saslušanja, a i poslije i pismeno, obećao da će povući kandidaturu ako ne dobije podršku EP-a, koji u imenovanju članova Revizorskog suda ima samo savjetodavnu ulogu dok odlučujuću ulogu ima Vijeće. U pismu koje je poslao 5. lipnja Odboru za proračunski nadzor Neven Mates je napisao: "Tijekom rasprave 27. svibnja rekao sam da ću povući svoju kandidaturu ako Europski parlament ne podrži moju kandidaturu. Ja ću održati svoju riječ".

Riječ ipak nije održao, a svejedno je izabran na dužnost s koje će kontrolirati troše li institucije EU svoj novac u skladu s propisima i zacrtanim ciljevima. Za to će dobivati plaću koja mjesečno, bez obilnih dodataka, iznosi oko 20 tisuća eura. Mates je imenovan na razdoblje od šest godina, što znači da njegova riječ koju je javno pred svima pogazio stoji, otprilike, milijun i pol eura.

>> Mates: Odluku o povlačenju donijet ću nakon susreta u Vladi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije