Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRALJEVSKA OBITELJ

Materijali o vezama s Hitlerom uništeni 1945.

kraljica
Foto: Reuters/PIXSELL
20.07.2015.
u 06:45

U javnosti se pojavila sumnja da kraljevska obitelj skriva materijale koji svjedoče da su imali veze s Trećim Reichom

Nakon što je britanski tabloid The Sun objavio snimku na kojoj se vidi kako kraljica Elizabeta II., u vrijeme kada je imala šest ili sedam godina pozdravlja nacističkim pozdravom, povjesničari su Buckinghamskoj palači uputili apel da otvori svoje privatne arhive i tako konačno otkrije sve dokumente koji eventualno svjedoče o povezanosti kraljevske obitelji s Hitlerovim nacističkim režimom tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća.

Nakon najnovije objave u javnosti se pojavila sumnja da kraljevska obitelj pomno skriva materijale iz kojih je vidljivo da su neki njezini članovi imali vrlo prisne veze s Trećim Reichom. Najviše je pod sumnjom Edvard VII., Elizabetin stric koji je abdicirao kako bi se mogao oženiti Wallis Simpson. Upravo on je na ovoj snimci svoje nećakinje učio nacističkom pozdravu.

Britanski i svjetski povjesničari već dugo vremena pokušavaju doći do materijala iz kraljevskog arhiva koji se odnose na 20. stoljeće, no do njih nikako ne mogu doći. Neki od njih kažu da je kraljevska obitelj nakon II. svjetskog rata tu napravila veliku čistku i bacila sve kompromitirajuće materijale. Povjesničari im poručuju da otvore arhive jer će samo tako snimka poput ove moći biti stavljena u povijesni kontekst.

>> Paveliću je Hitler u bunkeru pričao o atomskoj bombi

Komentara 16

MG
marko.glasnovic.507
11:06 20.07.2015.

engleski dvor je najveca i najstarija zlocinacka organizacija na svijetu..napravili su toliko pokolja pljacke i zla da je hitler beba mala za njih a i on je njihov proizvod..trebalo bi ih sve pogubiti ili dozivotno baciti u tamnicu..zlo zla

KU
Kurciban
10:29 20.07.2015.

Britanski imperij napravio je kroz stoljeća više zla nego li nacisti, tako da ne očekujem otvaranje nikakvih arhiva...

Avatar Lutkica
Lutkica
12:42 20.07.2015.

ahahah pa nisu li oni iz Clasha pjevali: God save the Queen and her fascistic regime

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije