Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovisi o amplitudi

Matematičko objašnjenje: Evo što po Richterovoj ljestvici znači dvostruko jači potres

potres ilustracija
Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images
1/5
08.01.2021.
u 16:34

Richterova ljestvica označava magnitudu potresa i računa se logaritamskom funkcijom, dok je Mercallijeva ljestvica linearna funkcija kojom se računa intenzitet potresa

Na portalu poznatog profesora Tonija Miluna, profesorica matematike Eva Lukić matematički je objasnila što znači kada je potres dvostruko jači.

Kako kaže, matematika može dati bolji uvid u svakodnevne, stvarne situacije, a jedna od njih je upravo potres. Tako se logaritamskom funkcijom računa jačina potresa po Richterovoj ljestvici koju je definirao američki seizmolog Charles F. Richter 1935. godine, s vrijednostima od 1 do 10.

- Jačina potresa može se odrediti na temelju magnitude (količini oslobođene energije) ili prema intenzitetu (efektu ili osjećaju koji potres izaziva kod građana). Richterova ljestvica označava magnitudu potresa i računa se logaritamskom funkcijom, dok je Mercallijeva ljestvica linearna funkcija kojom se računa intenzitet potresa, navela je profesorica. 

Kako bi se računanje jačine potresa najbolje shvatilo, važno je razumjeti osnove pojmove koji se pritom koriste. Eva Lukić tako navodi da je hipocentar mjesto nastanka potresa u dubini Zemlje, epicentar je mjesto na površini Zemlje u kojem je potres najjači, amplituda je pomak pri potresu, a magnituda količina oslobođene energije.

VIDEO Na jezeru snimljen trenutak potresa u Petrinji, od zvuka se ledi krv

- Za određivanje magnitude, odnosno jačine potresa po Richterovoj ljestvici, potrebno je očitati najveću amplitudu vala potresa zabilježenu na seizmografu, pojašnjava. 

U nedjelju, 22. ožujka u Zagrebu je zabilježen potres jačine 5.5  po Richterovoj ljestvici, a dvostruko jači potres od toga jest onaj koji ima dvostruko veću amplitudu. Računicom koju možete pogledati ovdje, dolazi se do zaključka da bi dvostruko jači potres od onog koji je potresao Zagreb bio onaj jačine 5.8 po Richterovoj ljestvici.

Komentara 4

SO
Sotony
20:39 08.01.2021.

5.8 je dvostruko jaci od potresa 5.5???? Sad treba samo definirati sto znaci dvostruko.

SO
Sotony
22:15 08.01.2021.

Nije magnituda dvostruka nego amplituda, čitaš ka balvan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije