Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matea Janković:

'Sada mi je još i teže jer se pokazalo da mi je dijete umrlo zbog greške u bolnici'

Matea Janković
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
05.03.2016.
u 21:32

Matea poslije svega kaže da su joj osjećaji pomiješani, zadovoljna je jer se pokazalo da je istina ono što je govorila o tijeku porođaja

Mjesec dana nakon porođaja Matee Janković (24) iz Ivankova zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja završila je nadzor slučaja, o čemu su izviješteni i mediji.

– Tijekom nadzora uzete su izjave svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u vođenju porođaja te je izuzeta cjelovita medicinska dokumentacija. Uvidom u relevantnu dokumentaciju utvrđeno je da zbog neadekvatnog vođenja i praćenja porođaja nije prepoznata fetalna patnja, odnosno porođaj nije vođen sukladno pravilima suvremene opstetričke prakse. Slijedom utvrđenih činjenica cjeloviti predmet zbog mogućih elemenata kaznenog djela bit će proslijeđen DORH-u – prenijeli su iz Ministarstva zdravlja.

Matea poslije svega kaže da su joj osjećaji pomiješani, s jedne joj je strane drago jer se pokazalo da je istina sve ono što je govorila o tijeku porođaja, koji je obavljen 30. siječnja u vinkovačkoj bolnici, i što je proživjela. S druge pak strane sada joj je još teže jer je nedvojbeno da je riječ o pogrešci liječnika Nikole Kolaka koji je vodio porođaj te da je njezin sinčić Ivano mogao danas biti živ, a ne pokopan na groblju u Ivankovu.

– Sada je i dokazano da je sve moglo proći u redu i bez problema samo da je želio. Da je pristao poroditi me carskim rezom, kada sam to i potpisala, dijete bi bilo živo i sve bi prošlo u redu. Ništa se od ovoga ne bi događalo – kaže Matea.

Molila sam carski rez

Lavina komentara i tekstova na ovaj događaj krenula je nakon što je Matea o svemu progovorila prvo na grupi na Facebooku, a zatim i za medije. U razgovoru za Večernji list rekla je kako je toga 30. siječnja zaprimljena u vinkovačku bolnicu te da je na svijet trebao doći sin Ivano. Međutim, dječak težak 3840 grama i dugačak 54 centimetra rođen je mrtav.

– Cijelo vrijeme bio je uključen CTG tako da sam slušala otkucaje bebina srca. Dijete se borilo da živi, ali mu nisu pomogli. Stigli su i nalazi patologa koji dokazuju da se dijete od patnje ukakalo i nagutalo zelene plodove vode – rekla nam je Matea Janković, koja je začela potpomognutom oplodnjom te se njena trudnoća vodila kao visokorizična.

U rodilište vinkovačke bolnice došla je oko 5 sati ujutro. Vodenjak joj je probijen u 7.30 sati te je priključena na drip. Otad pa sve do oko 20.30 sati trajao je njezin porođaj.

– Bilo je strašno i ne volim se svega toga ni sjećati. Ne znam kako poslije svega opet otići k liječnicima i u bolnicu. Na babice i liječnika stažistu nemam primjedbe, ali liječnik Nikola Kolak odgovaran za sve što se događalo. Bio je prema meni grub tijekom pregleda tako da sam cijelo vrijeme krvarila. Ni njegove riječi upućene meni i komentari nisu prikladni za odnos liječnika i pacijentice – kaže Matea.

Kako se porođaj odužio, oko 16 sati potpisala je da ju porode carskim rezom, ali, kako kaže, dr. Kolak nije pristao na to.

– Molila sam ga, ali nije htio. Rekao je da to nije željoteka i da mu se “ne da zajeb... s tim”. Da je to tada napravio, moj sin Ivano sada bi bio živ pokraj mene, a ne mrtav i pokopan na groblju u Ivankovu – ističe Matea.

Dodaje kako dokumentaciju o njenoj trudnoći nitko nije pročitao pa tako nisu znali koja joj je krvna grupa, da ima trombofiliju i problema s visokim tlakom. Sve je kulminiralo oko 20.30 sati.

– Beba se nikako nije spuštala, nego je išla gore. U 20.27 sati skinuli su CT otkucaja bebina srca. Tada sam posljednji put čula Ivanovo srce. Bila sam na lopti, po zahtjevu dr. Kolaka, a zatim opet legla na stol... Beba se rodila, ali nije zaplakala. Odmah potom u rađaonicu se sjurilo više liječnika koji su bebu pokušavali reanimirati, ali bilo je kasno. Ivano više nije disao. Oživljavali su ga 35 minuta, ali bez uspjeha. U 21.15 sati proglasili su njegovu smrt – kaže Matea.

Iskustva drugih rodilja

Negdje u to vrijeme telefonom je zvala i Mateina majka interesirajući se je li joj kći rodila.

– Rekao joj je hladno: “Matea je dobro, beba je umrla.” I meni je samo rekao: “Dijete ti je umrlo” – prisjeća se Matea čija je obitelj protiv dr. Kolaka podignula i kaznenu prijavu zbog nesavjesnog liječenja.

U međuvremenu grupa na Facebooku je rasla, a o iskustvima iz vinkovačke bolnice prvi put u medijima javno su progovorile i neke druge majke koje su se požalile na postupanje dr. Kolaka. Najavljuje se i osnivanje udruge koja bi, kako kažu, štitila rodilje i spriječila neke nove slične slučajeve.

>> 'Matei Janković i njenoj obitelji izražavam najdublju sućut, ali ja nisam ubio njeno dijete'

>> Ministarstvo zdravlja zaključilo: 'Porod nije vođen sukladno pravilima'

Komentara 7

DO
doktorica
08:22 06.03.2016.

izlazeći u medije samo si je pogoršala svoje psihičko stanje,takove stvari se moraju rješavati u za to nadležnim institucijama.

TH
than
02:13 06.03.2016.

Bas mi je drago da lijecnici ovo brane... Zena mi je bila na hitnoj i kazu da su nisko sa cjepivom oko tetanusa, domovi zdravlja ih niti nemaju.. Pa nesto prepisuju, prebacuju vec 7 dana, i muljaju. Ne mislim da su ljecnici krivi vec ministarstvo koje ih tjera da odugovlace, odnosno neba nabave. Pa onda kao, ako, se pocne siriti dodjite. Gadi mi se ministarstvo zdravtsva koje ujedno lazu ( i to vec nekoliko vlada) da imaju svi osnovno osiguranje, a nemaju....

DU
Deleted user
23:35 05.03.2016.

Ne ulazeći u sam slučaj, moram napomenuti da ministarstvo n i j e kvalificirano za donošenje ovakvih zaključaka. Za to je isključivo nadležan sud, a onda HLK pokreće postupak prema pravomoćno osuđenom liječniku. Ministarstvo može i smije samo zbog osnovanene sumnje za počinjenje kaznenog djela predmet poslati DORH-u na daljnje postupanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije