Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Master plan prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije

12.06.2019.
u 09:23

2. faza Master plana prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko – zagorske županije

U tijeku je realizacija 2. faze projekta Master plan prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije. Ugovor o realizaciji projekta  potpisan je u veljači 2019. godine s tvrtkom Constulants d.o.o., uz podizrađivače: Ramboll A/S (iz Danske), Fakultet prometnih znanosti Zagreb, OIKON d.o.o. iz Zagreba i UBRANEX d.o.o. iz Splita.

Naručitelj projekta je Integrirani promet zagrebačkog područja d.o.o. a partneri na projektu su Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Krapinsko-zagorska županija. 

Master plan prometnog sustava temeljni je strateški dokument dugoročnog razvoja prometnog sustava za područje Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko – zagorske županije. Njegova izrada uvjetovana je potrebom daljnjeg održivog razvoja predmetnog područja, sukladno gospodarskim i socijalnim ciljevima, potrebama stanovništva, uz zaštitu i očuvanje okoliša. 

Da bi se u razdoblju do 2030. godine ispravili postojeći nedostaci prometnog sustava, Master plan treba ponuditi odgovarajuća rješenja odnosno postaviti ciljeve i definirati mjere za razvoj prometnog sustava kako bi se postiglo slijedeće:

1. Poboljšanje prometne dostupnosti na cijelom području kroz razvoj učinkovitog i održivog prometnog sustava;

2. Omogućavanje veće mobilnost stanovništva uz korištenje oblika transporta koji su ekološki, energetski i ekonomski prihvatljivi za društvo;

3. Integracija prometnih podsustava kroz institucionalna, organizacijska i infrastrukturna poboljšanja, s posebnim naglaskom na integriranje sustava javnog prijevoza putnika;

4. Povećanje sigurnosti prometa.

1. faza projekta Master plana prometnog sustava realizirana je tijekom 2017 – 2018 godine i obuhvatila je slijedeće: Analizu postojećeg stanja prometnog sustava, razvoj prometnog modela, prikupljanje podataka o postojećem stanju prometnog sustava putem opsežnih prometnih istraživanja,  analizu i obradu podataka uz pomoć prometnog modela, izradu „do nothing“ scenarija razvoja prometnog sustava, identifikaciju problema u prometnom sustavu, odabir hipoteza i izradu SWOT analize prometnog sustava,.

U 2. fazi projekta Master plana prometnog sustava će se temeljem rezultata 1. faze definirati Lista općih i specifičnih ciljeva sa ključnim pokazateljima  uspješnosti izvršenja te Lista mjera u svrhu postizanja ciljeva.

Biti će izrađen i „Učini sve“ scenarij s vremenskim presjecima 2020., 2025. i 2030. godine. 

U sklopu ove faze projekta provest će se Strateška procjena utjecaja Master plana na okoliš (SPUO) čemu će temelj predstavljati izrada Strateške studije utjecaja na okoliš. Svrha SPUO je spriječiti i ublažiti utjecaje na okoliš, a postupak obuhvaća i obavezno javno savjetovanje sukladno Uredbi o strateškoj procjeni utjecaja strategije, plana i programa na okoliš (Narodne novine br. 3/17).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije