Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOBI S POLICIJOM

Masovni prosvjedi u Grčkoj zbog novog imena Makedonije

Veliki prosvjedi u Grčkoj
Foto: Reuters/Pixsell
1/15
20.01.2019.
u 17:19

Glavni uzrok spora između ove dvije zemlje bio je taj što je Makedonija ime sjeverne pokrajine u Grčkoj kao i antičke grčke pokrajine najpoznatije po grčkom osvajaču i vladaru Aleksandru Velikom.

Grci su masovno izašli na ulice Atene kako bi pokazali svoje protivljenje sporazumu dva premijera Aleksisa Tsiprasa i Zorana Zaeva o promjeni imena Makedonije. I dok su organizatori prosvjeda, nacionalisti i krajnja desnica najavljivali da će se u središtu Atene, na trgu Sintagma kod grčkog parlamenta, okupiti više od 600 tisuća prosvjednika, njih se okupilo na desetak tisuća te su se sukobili s policijom.

Dok su prosvjednici policiju gađali kamenjem i bakljama te krenuli prema Parlamentu policija je uzvratila suzavcem te ih zaustavila. Makedonski parlament 11. siječnja je izglasao izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom čime se okončao 27-godišnji spor.

VIDEO Atena u dimu zbog Makedonije

Dugogodišnje neslaganje dvije susjedne zemlje oko imena bila je prepreka Makedoniji da se pridruži i NATO-u i Europskoj uniji. Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, smatrajući da se imenom "Makedonija" svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena.

Glavni uzrok spora između ove dvije zemlje bio je taj što je Makedonija ime sjeverne pokrajine u Grčkoj kao i antičke grčke pokrajine najpoznatije po grčkom osvajaču i vladaru Aleksandru Velikom. Kada je Makedonija preuzela to ime, Grci su tvrdili da ova zemlja i njen slavenski narod nemaju nikakve veze s antičkom Makedonijom.

Foto: Reuters/Pixsell

Prosvjedni skup se održava samo dan prije predviđenog glasovanja o ratifikaciji sporazuma s Makedonijom, za koji vlada očekuje da će ga osigurati s većinom od najmanje 151 zastupnika, kako bi vršili pritisak na zastupnika da ne glasaju za sporazum. Desetine autobusa je unajmljeno, a lokalne vlasti, crkve i samostani pomažu organizirati transfer ljudi iz cijele zemlje u glavni grad. Prema zadnjim anketama više od 70% Grka protivi se ratifikaciji sporazuma s Makedonijom.

Ulje na vatru dodao je i Panos Kammenos, grčki ministar obrane i čelnik Nezavisnih Grka koji je bio u koalicijskoj vladi Alexisa Tsiprasa. i koji je podnio ostavku te podsjetio da je tisuće Grka ubijeno u borbi za Makedoniju, što ga prisiljava da žrtvuje svoj ministarski položaj. Parlamentarna procedura o ratifikaciji Prespanskog sporazuma s Makedonijom u Grčkoj će početi u ponedjeljak, potvrdili su iz vladajuće stranke Syriza ističući i da će u raspravi u parlamentarnim odborima i tijekom plenarne sjednice parlamenta biti "dovoljno vremena za sve zastupnike da iznesu svoje stavove". 

Dužnosnik grčke vlade Stergios Pitsiorlas vjeruje da će Prespanski sporazum biti ratificiran u grčkom parlamentu bez opstrukcije procedurama i tijekom javne debate. Prema njegovim riječima, argumenti za ratifikaciju Prespanskog sporazuma su "vrlo jaki".  Pitsiorlas je ocijenio da upravo stoga opozicijska Nova demokracija odbija prihvatiti prijedlog za televizijski duel grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i čelnika te stranke Konstantinosa Mitsotakisa. 

Foto: Reuters/Pixsell

"Uvjereni smo, na osnovu stavova zastupnika i stranaka u parlamentu, da će Prespanski sporazum biti ratificiran. Također vjerujem da postoji većina koja će podržati sporazum", zaključio je Pitsiorlas. 

Predsjednik grčkog parlamenta Nikos Voutsis očekuje kako će rasprava trajati nekoliko dana, a sama ratifikacija će uslijediti do kraja idućeg tjedna. Vlada želi usvojiti sporazum s Makedonijom koji je potpisan prošle godine, čime bi se riješio dugogodišnji spor. Za to joj je potrebna većina u parlamentu, odnosno glasovi 151 od 300 zastupnika.

Vladajuća Syriza ima 145 zastupnika u parlamentu. Unatoč optimizmu koji dolazi iz Grčke, makedonski premijer Zoran Zaev koji nestrpljivo očekuje glasovanje ipak strahuje od rezultata glasovanja koji bi ga u slučaju da bude negativan mogao stajati i funkcije premijera.

Veliki prosvjedi u Grčkoj
1/16
Ključne riječi

Komentara 24

Avatar @proma-trač
@proma-trač
18:17 20.01.2019.

Povijest i geneologija nas uče da današnji Grci sa antičkom Grčkom imaju toliko nečega zajedničkog koliko i Makedonci sa antičkom Makedonijom. Zapravo i jedni i drugi vrlo malo.

Avatar Apsalar
Apsalar
18:07 20.01.2019.

Pa tko im je kriv što su Grci, a ne Makedonci?! Čovjek se zvao Alexandar Makedonski, a ne Alexandar Grčki, a oni mogu nosit samo jedno ime... to što imaju pokrajinu sjevernu makedoniju, pa sad ne daju ni to imee je besmisleno... Povijesno današnja RSM je bila dio velikog Makedonskog carstva... Grci bi mogli malo o'ladit od gluparanja.

DU
Deleted user
17:50 20.01.2019.

onda se nek zove Široka Makedonija, ako ne to onda Uska Makedonija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije