Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRŠTENJE MOŠTA PUNI CRNU STATISTIKU

Martinje: Više od tisuću pijanih vozača zaustavila policija

10.11.2008.
u 12:02

Proteklog vikenda u povodu narodnog običaja krštenja mošta - Martinja policija je na području cijele Hrvatske imala pune ruke posla.

Na vožnju pod utjecajem alkohola i droga policija je kontrolirala čak 11.766 vozača. Među njima je pod utjecajem alkohola zatekla 1019 vozača, a devet vozača upravljalo je vozilom pod utjecajem droga.

Osim toga, 59 vozača je odbilo alkotestiranje, a sedam testiranje na droge.

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 18 do 24 godine, odnosno riječ je o takozvanim mladim vozačima i to njih 334, navode u policiji.

Također, najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,5 g/kg - njih ukupno 375. Ono što posebno zabrinjava je i veliki broj vozača kod kojih je izmjerena prisutnost koncentracije alkohola veća od 1,5 g/kg. Pod ovolikim utjecajem alkohola pred Martinje bilo je 255 vozača zatečenih u nadzoru policije.

Vozač s najvećom koncentracijom alkohola evidentiran je na području PU sisačko-moslavačke (3,38 g/kg), a najveća brzina izmjerena je na području PU ličko-senjske (243 km/h).

Ukupno je utvrđeno 6138 prometnih prekršaja, u što je policija uračunala i prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga.

Protekli vikend na području Republike Hrvatske u prometnim nesrećama smrtno je stradalo jedanaest osoba, a 139 ih je zadobilo lakše ili teže tjelesne ozljede, izvijestili su iz Ravnateljstva policije.

Ovaj vikend svaki sedmi vozač vozio pod utjecajem alkohola ili odbio alkotestiranje
Zagrebačka je policija od petka navečer do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak tijekom akcija "Alkohol i opojne droge" te "Brzina", provodila intenzivniji nadzor alkoholiziranosti vozača i brzine kretanja vozila.

Utvrđeno je 2098 prekršaja od čega je svaki sedmi bio vožnja pod utjecajem alkohola ili odbijanje alkotestiranja. Kod 56 vozača utvrđena je koncentracija alkohola u krvi veća od 1,5 promila.

Neslavni rekorder sa 3,72 promila bio je 47-godišnji vozač teretnog vozila koji je u subotu navečer skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom na raskrižju Južne i Čulinečke ulice.

Indikativan je podatak da je najveći broj prekršaja vožnje u pijanom stanju, ukupno 198, utvrđen kod mlađih vozača u dobi do 30 godina.

Od 20 vozača testiranih na opojne droge troje ih je bilo pod utjecajem droga, a četiri su osobe odbile provjeru.

Zbog prestanka djelovanja opojnih sredstava policijski su službenici u posebnu prostoriju smjestili ukupno 53 osobe među kojma ih je 37, koji od ranije imaju sličnih težih kaznenih djela, uz optužni prijedlog privedeno nadležnom sudu.


Slovenija: Za vikend zbog proslave Martinja u policiji prespavalo 176 vozača

Ukupno 176 vozača proteklog vikenda prespavalo je dvije noći u posebnoj sobi za otrežnjenje slovenske policijske postaje, jer su u krvi imali više od 1,2 promila alkohola, objavljeno je u ponedjeljak.
To je konačni rezultat pojačane kontrole alkoholiziranosti vozača koju slovenska policija tradicionalno obavlja u dane kad se po tradiciji za praznik Svetog Martina mošt pretvara u vino.
Od početka ove godine zaustavljeni vozači s pretjeranom količinom alkohola prespavaju noć u policiji, kako ne bi ponovno sjeli za upravljač i uzrokovali nesreću, jer je tako određeno Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Za ovogodišnje je Martinje rekorder u krvi imao 4,7 promila.
Prema podacima policije na slovenskim je cestama u dva dana Martinja zabilježeno 85 prometnih nesreća, no krvni danak bio je manji nego što je subotom i nedjeljom uobičajeno - poginula je jedna osoba.
(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije