Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavila knjigu

Dalić: Zamolila sam novinara da ne objavi materijale. Plenković: I stručnjaci kažu da je proces uspio

Andrej Plenković na predstavljanju knjige Martine Dalić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/28
29.10.2018.
u 17:59

Ispred NSK okupili su se prosvjednici s transparentima poput "Proračun sam sisala, knjigu sam napisala"

Bivša ministrica i potpredsjednica Vlade Martina Dalić danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavila svoju knjigu "Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma" rekavši kako je njezina ostavka bila iznuđena namještaljkom te da u procesu izvanredne uprave u Agrokoru nije bilo korupcije ni urote, dok je optužbe na svoj račun odbacila kao glasine i laži. Na predstavljanje, koje je izazvalo kontroverzu u javnosti, među ostalima su došli premijer Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade Damir Krstičević i Marija Pejčinović Burić i drugi ministri, dok su se ispred knjižnice okupili prosvjednici s transparentima poput "Proračun sam sisala, knjigu sam napisala".

O knjizi su osim same autorice govorili guverner HNB-a Boris Vujčić, profesor na Pravnom fakultetu Mladen Vedriš i ekonomski konzultant Željko Perić.

Pogledajte video predstavljanja knjige:

Na početku je pušten televizijski prilog iz vremena donošenja lex Agrokora koji ocrtava tadašnju situaciju. 

- Filmić nas je vratio u vrijeme kada je značajan dio gospodarstva zahvatila neizvjesnost, strah, pa, rekla bih, i panika zbog mogućeg sloma i bankrota Agrokora. I upravo je to središnja tema ove knjige - rekla je Dalić, dodajući da sada sa sigurnošću znamo, kako je rekla, da je ova kriza uspješno završena te da su ogromni problemi u najvećoj mjeri uspješno riješeni.

Rekla je da su se javnim prostorom širile glasine i laži od strane onih koji su željeli da ovaj proces ne uspije.

- Meni se stvarno čini da je proces obilježio niz događaja koji se nikad nisu dogodili. Vlada nije tadašnjem vlasniku Agrokor dala pozajmicu od 300 milijuna eura koju je tražio i očekivao, a nije na nju imao pravo. U Vladi nije postojala tajna skupina imena Borg ili sličnog imena. Nije postojala urota, još manje urotnici, i nije bilo korupcije - poručila je.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Dalić je rekla da pojedine rečenice iz elektroničkih poruka koje su se objavljivale nisu bile nikakva tajna komunikacija urotnika, već tek dio njezine radne komunikacije kao potpredsjednice Vlade. Rekla je da je njezina ostavka, oko koje se dogovorila s premijerom, bila iznuđena namještaljkom.

- Bila je to sve zajedno jedna namještaljka. Za krivnju je bila dovoljna optužba, neovisno o tome koliko je suluda bila - poručila je, dodajući da je sve što joj se stavljalo na teret laž.

Dalić je rekla da je ovo i knjiga o politici, koja se nije uspjela izdignuti iznad prizemnog politikantstva te koja je demonstrirala zašto se Hrvatska nalazi na začelju EU-a, dodajući da možemo bolje te da su za uspjeh potrebni "politička hrabrost i volja koje je u ovaj proces donio predsjednik Vlade".

Pogledajte tko je sve došao na predstavljanje knjige:

Andrej Plenković na predstavljanju knjige Martine Dalić
1/14

- Sigurna sam da je u procesu bilo puno nedorečenosti, grešaka, moguće puno stvari koje bi oba povjerenika učinila na drugačiji način. Takav je, međutim, realan gospodarski život - rekla je Dalić, naglašavajući međutim da nije bilo namjere, urote ili korupcije te da za to postoji dokaz.

Boris Vujčić rekao je na panelu nakon izjave Martine Dalić da je Visoki trgovački sud pravomoćnošću nagodbe vjerovnika potvrdio uspješnost procesa. Vujčić je pohvalio knjigu rekavši da bi neke stvari popravio, ali da se radi o fer ocjeni situacije.

Mladen Vedriš rekao je da je knjiga vrhunski pedagoški uradak koji će dobro doći vladama i studentima, dok je Željko Perić istaknuo kako Dalić nije bila kritična samo prema oporbi, već i prema vlastitoj stranci i greškama koje su se događale. Naveo je kako je Dalić jednom starijem kolegi rekla: "Ja ne želim u Vladi biti, ja želim činiti".

Dalić je, odgovarajući nakon predstavljanja na pitanje novinara o tome zašto nije ranije htjela dati odgovor na pitanje tko je pisao lex Agrokor, rekla kako joj se pitanje činilo kao interesno motivirano, a da tako misli i danas. Autor zakona uvijek je vlada, rekla je.

Na pitanje zašto je kod jednog novinara intervenirala da se ne neki materijali ne objave odgovorila je da to nije izjavila te da je novinar tražio potvrdu autentičnosti materijala koji je dobio na "nejasan i netransparentan način", na što mu je ona odgovorila da taj materijal nije posebno vrijedan te da ono što se u njemu navodi nije neka vijest ili nešto što će vlada raditi. Dalić je rekla da je novinara zamolila da to, ako ikako može, ne objavljuje, a jedan od argumenata za to bila je činjenica da je Ministarstvo financija u to vrijeme izdavalo obveznice.

- Ne radi se tu o intervenciji, radi se o stvarima koje vi svi mnoštvo puta radite, provjeravate informacije i onda donosite odluku hoćete li ih objaviti ili ne - rekla je Dalić.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je nazočio predstavljanju knjige "Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma" kojoj je autorica Martina Dalić, a u izjavi novinarima ustvrdio je kako je dobro čuti verziju događaja vezanih uz restrukturiranje Agrokora bivše potpredsjednice u njegovoj Vladi jer je "imala vjerojatno najcjelovitiji uvid u sva zbivanja o ovoj temi” te ocijenio da je taj proces uspio i da je Vlada pokazala svoju snagu jer je bilo jako puno onih koji su nastojali da to toga ne dođe.

Bez odgovora je ostalo pitanje novinara postoji li mogućnost da Dalić ponovno postane dio Vladinog tima ako je sve u tom procesu ”bilo čisto”, kao što je rečeno na predstavljanju knjige.

Plenković je novinarima potvrdio da će knjigu pročitati i smatra da je dobro da je napisana. "Naravno da je. Mislim da je potpredsjednica Dalić u mojoj vladi imala vjerojatno najcjelovitiji uvid u sva zbivanja o ovoj temi i zato je dobro da vidimo njezinu verziju događaja koji su iza nas”, rekao je.

S obzirom na to da je predstavljanju knjige nazočilo više ministara u Vladi, kao i saborskih zastupnika HDZ-a, novinari su Plenkovića pitali je li ovo svojevrsna podrška bivšoj potpredsjednici Vlade, odnosno koja je njezina politička budućnost, no premijer je u odgovoru ponovio što je postignuto donošenjem i aktivacijom tzv. "lex Agrokor”.

"Što se tiče ove teme, mislim da je sasvim jasno da je ona dominirala prvih godinu i pol mandata (Vlade). Ono što je važno da je, kao što smo čuli danas od neovisnih stručnjaka, proces uspio, da predstoji nastavak restrukturiranja. Ali, ostvarili smo onaj temeljni cilj, a to je zadržali radna mjesta, isplatili OPG-ove, dali vremena malim i srednjim dobavljačima da stanu na noge, pokazali visok stupanja otpornosti da iznesemo ovaj projekt do kraja. Jer, bilo je jako puno onih koji su nastojali da on ne uspije, a neuspjeh njega onda i destabilizaciju Vlade i parlamentarne većine”, rekao je premijer.

Podsjetio je pritom da je zbog teme Agrokora u Saboru bilo glasanje o povjerenju Vladi te tada još potpredsjednici, Dalić.

"Dakle, dosta je toga bilo, jedan miks politike, ekonomije, ekonomskog modela prije ili poslije. Međutim, ono što je važno da smo pokazali snagu u tom procesu i pokazali jedini cilj, a to je da nam je najvažniji bio opći interes hrvatske ekonomije, financija, naših poreznika i radnih mjesta i s te strane smo taj cilj postigli”, zaključio je.

Na novinarsko ponovljeno pitanje o političkoj budućnosti Martine Dalić, odnosno tome vidi li je možda ponovno u svom timu, Plenković je odgovorio: "Mislim da je važno da je u ovom trenutku ona dala svoju verziju ove teme”, a upitan zašto je Dalić morala otići, ako je sve bilo čisto, premijer je odgovorio : "To smo riješili prije pet mjeseci”.

Na predstavljanje je među ostalima stigao izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško, kao i njegov prethodnik Ante Ramljak.

- Pročitao sam one dijelove knjige koji se odnose na mene, ali jako me interesira pogledati cijelu priču iz perspektive potpredsjednice Vlade - rekao je Ramljak, prenosi N1.

Stigli su i Emil Tedeschi, Vladimir Šeks, Ivan Šuker, Slavko Linić...

Ispred NSK okupili su se prosvjednici s transparentima poput "Proračun sam sisala, knjigu sam napisala" i "A kad će zatvorski memoari?". Među prosvjednicima je bio aktivist Ivan Pokupec (na slici ispod u sredini u odijelu), koji je ranije ove godine sudjelovao u gađanju sjedišta HDZ-a te Ministarstva zdravstva jajima u znak prosvjeda zbog smrti Mattea Ružića u Zaprešiću,

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Pogledajte video izjave Ivice Todorića nakon odluke o izručenju:

Ključne riječi

Komentara 167

Avatar Urbani
Urbani
17:24 29.10.2018.

Kako izgleda uzalud toliko Fakenews zadnjih mjeseci, istina nesto sasvim drugo:)))

Avatar prahrvat
prahrvat
16:55 29.10.2018.

na kraju se čini da je to s agrokorom dobro ispalo. to je najbitnije

SA
samoglasnik8
18:28 29.10.2018.

šteta šta nije ivica stigo na promociju hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije