Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriće u Coloradu

Mars je nekada bio prekriven velikim oceanom?

Mars
REUTERS
14.06.2010.
u 14:54

Postoji velika vjerojatnost da je trećina Marsa prije 3,5 milijardi godina bila prekrivena vodom.

Američki su znanstvenici objavili su da je velika vjerojatnost da je prije 3,5 milijardi godina trećinu površine Marsa prekrivao ocean, javljaju agencije rezultate istraživanja sa Sveučilišta Colorado u Boulderu. Znanstvenici svoje izjave temelje na analizi pronađene vode te činjenici da na Marsu postoje brojne riječne doline i delte.

Pomoću geografskoga informacijskog sustava istraživači su načinili mapu Marsa i zaključili da je ocean vjerojatno prekrivao oko 36 posto površine crvenog planeta i sadržavao oko 124 milijuna kubičnih kilometara vode. Količina vode na nekadašnjem Marsu bila je oko deset puta manja od današnje Zemljine, navodi se u studiji.

Mars je po ukupnoj površini nešto veći od pola Zemlje.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
15:20 14.06.2010.

Bilo tko je napisao na Google-u Mars, mogao je to procitati i pred nekoliko godina. Odlicni ste.

Avatar dragovoljac91
dragovoljac91
16:40 14.06.2010.

a gdje su marsovci????? Kako je nestala sva ta voda????? Što se dogodilo sa Marsom?????? Dajte nam priču....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije