Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIOLOŠKO STANJE

Markotić: Ulazimo u ovom trenutku u jednu mirniju fazu; Capak: Ovaj virus brzo mutira

Foto: PIXSELL
1/2
22.02.2022.
u 12:07

Nama se može dogoditi da nam se pojavi neki novi soj koji će krenuti ispočetka i na ovom silaznom kraku petog vala uzrokovati ponovno porast. Mi se nadamo da se to neće dogoditi, rekao je Capak.

Broj novozaraženih posljednjih tjedana pada u Hrvatskoj, pa se mnogi pitaju znači li to da bi se mjere mogle početi ublažavati, kao što to čine brojne zemlje diljem svijeta. Kakva je epidemiološka situacija, komentiralo se u HRT-ovoj emisiji 'Izaberi zdravlje' u kojoj su gostovali ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić i ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

- Gledajući sve ove godine koliko puta je virus uspio demantirati u nekim stvarima cijelu znanstvenu i stručnu zajednicu, bilo bi prehrabro reći da je gotovo. Ulazimo u ovom trenutku u jednu mirniju fazu, čini mi se da je to tako, naglasila je
Markotić.

S njom se složio i Capak te dodao kako je teško to predvidjeti.

- Svaka prognoza po tom pitanju je nezahvalna. Činjenica je da je omikron poharao Europu i svijet i da imamo puno više imunih ljudi. Isto tako je činjenica da ovaj virus i svi njemu srodni virusi strahovito brzo mutira. Nama se može dogoditi da nam se pojavi neki novi soj koji će krenuti ispočetka i na ovom silaznom kraku petog vala uzrokovati ponovno porast. Mi se nadamo da se to neće dogoditi. Tu situaciju razmatramo svaki dan i odlučit ćemo kad bude odgovarajuća epidemiološka situacija, rekao je Capak.

VIDEO: SAD i saveznici oštri prema Rusiji u UN-u: 'Putinov govor niz je skandaloznih i lažnih tvrdnji'

Komentara 8

DU
Deleted user
14:33 22.02.2022.

Očito da virus zna kada treba da se zaradi

DA
damascus
12:22 22.02.2022.

Ovjaj članak gogori da se nepotrebopreviše govori jer se ništa ne zna. Jer iako ono što dobonamjerno govori i dr. Capak i prof. Markotić znamo svi nakon dvije godine pandemije, i sami i bez njih. Nisam čuo u zadnju godinudinu ništa novo što i bez stručnjaka nisam mogao sam zaključiti iako to nije moije područje obrazovanja. Znam da ništa ne znam (Scio me nihil scire) , uiverzalna je Sokratova uzrečica koja se na pandemiju može u cijelosti primijeniti.

VI
vidra13
08:48 27.02.2022.

Mutirat ćete vi jednog dana kad vas vrag odnese u pakao gdje vam je mjesto zločinci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije