Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virus i dalje cirkulira

Markotić otkrila kakva je klinička slika pacijenata koji su se zarazili nakon cijepljenja

Zagreb: Alemka Markotić potvrdila da je cijepljena i njena majka, viškom cjepiva
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
23.04.2021.
u 12:18

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr ''Fran Mihaljević'' Alemka Markotić upozorila je da cijepljenje nije razlog da se potpuno opustimo jer virus i dalje cirkulira.

Na konferenciji Stožera civilne zaštite ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je plan 55 posto procijepljenosti do kraja šestog mjeseca. Dodao je da smo po brojki novozaraženih u fazi ravne crte, na vrhuncu epidemije. "Po brojkama koje imamo zadnjih 10 dana u fazi smo ravne crte, na vrhuncu epidemije. Očekujemo da će brojke početi padati. Nažalost, ne možemo očekivati da će biti manji broj hospitaliziranih i umrlih. Svaki kontakt i mobilnost rizik su za prenošenje infekcije. Najčešće su to obiteljska i druga okupljanja gdje se ljudi ne drže mjera", kazao je Capak.

Što se tiče cijepljenja, šef HZJZ-a kazao je da ne vidi problem u provođenju cijepljenja. "Ja vas uvjeravam da će sve cjepivo koje dođe biti utrošeno i da ćemo cijepiti maksimalno koliko je moguće", naglasio je. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić upozorila je da cijepljenje nije razlog da se potpuno opustimo jer virus i dalje cirkulira. 

"Dok god virus cirkulira, ima dovoljno prostora ući i među one cijepljene, posebno ako će se javiti s nekim novim mutacijama. Ono što je važno znati jest da već i prva doza daje određeni postotak zaštite prije svega od smrtnog ishoda, a dijelom i od težeg oblika bolesti. Imali smo bolesnike cijepljene jednom dozom. Ono što znam, iako podaci nisu obrađeni, oni su imali blaži oblik bolesti, pa i ako su bili stariji, nisu imali težih posljedica. Neki koji su cijepljeni s dvije doze, više-manje bili su hospitalizirani iz predostrožnosti jer su imali komorbiditete i vrlo brzo su nakon opservacije mogli biti pušteni kući. Važna je prva doza za cijeli svijet. Zbog kliničkih studija ići će se i na drugu, a razmišlja se i o trećoj. Sve ono što sada pratimo govori o tome da je bitno cijepiti se jednom dozom", kazala je Alemka Markotić.

Video: Što bi trebali piti jesti prije i nakon cijepljenja, a što ne bi?



 
Ključne riječi

Komentara 32

ZO
zoranos
12:57 23.04.2021.

Prije par dana je umro čovjek rođen 1975. godine od ugrušaka, tri dana nakon što se cijepio! Cijepio se jer je dijabetičar, čovjek je živio u Zagorju ... da ne otkrivam detalje. Nitko u medijima nije spomeno tog čovjek! Da je kojim slučajem umro od Covida-19 bio bi prva vijest u svim novinama i inf. emisijama jer je to čovjek star 45 godina i eto i mladi umiru pa se pazite i cijepite! Eto on se cijepio i umro i nitko ništa! A onda se priča kako je učinak cijepljenja daleko veći u borbi protiv ovog virusa - da ali recito to ljudima koji su umrli od cijepljenja! Taj čovjek da se nije cijepio bi danas bio živ!

VE
Ventilator2
15:06 23.04.2021.

Bitno se cijepiti jednom, i još jednom, i još jednom i još jednom

DU
Deleted user
15:32 23.04.2021.

Najbolje svi u zemunice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije