Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUBITAK MIROVINSKIH FONDOVA

Pavić umiruje javnost: Mirovine nisu ugrožene

Marko Pavić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/5
05.11.2017.
u 16:38

Na Zagrebačkoj su burzi najveće gubitnice bile dionice tvrtki iz koncerna Agrokor

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u nedjelju kako zbog gubitka mirovinskih fondova na Burzi nisu ugrožene mirovine te dodao kako su se mirovinski fondovi, osjetivši krizu u Agrokoru, na vrijeme riješili većine dionica te kompanije pa im je ostalo još nešto malo dionica "Leda" i "Belja".

"Ono što bih svakako želio reći našim umirovljenicima i starijim sugrađanima je da mirovine nisu ugrožene, održivost i stabilnost mirovinskog sustava je neupitna, i prvog i drugog mirovinskog stupa, i svatko tko tvrdi drugačije ponaša se vrlo neodgovorno prema hrvatskim građanima", istaknuo je Pavić.

Naveo je kako drugi mirovinski stup ima vrijednost od ukupno 88 milijardi kuna, a gubitak koji se dogodio je u puno manjoj vrijednosti od njihovog godišnjeg doprinosa koji iznosi između 4 i 5 milijardi kuna.

"Tri četvrtine te vrijednosti su u državnim obveznicama, ostatak je u različitim dionicama, vrlo konzervativno ulagan i njihov godišnji doprinos je između 4 do 5 milijardi kuna i još doprinos je 3-5 posto", rekao je Pavić te dodao da je Vlada u stalnom kontaktu s mirovinskim fondovima.

"U kontaktu smo s glavnim predstavnicima mirovinskih fondova. Oni su na vrijeme osjetili krizu u Agrokoru i na vrijeme se riješili većine dionica. Ovo što je ostalo je nešto malo dionica Leda i Belja. Ulaganje u dionice i drugi mirovinski fond su dugoročna ulaganja, na nekima se gubi na nekima dobiva, ali cijeli portfelj je vrlo konzervativno ulagan, diverzificiran i tako ne dovodi u pitanje niti doprinose ni isplatu mirovinu", rekao je Pavić.

Na Zagrebačkoj su burzi najveće gubitnice bile dionice tvrtki iz koncerna Agrokor, kojima su cijene u petak, prvog dana trgovanja nakon šest mjeseci obustave, potonule između 56 i 89 posto.

VIDEO Todorići: Od raja do sloma

Komentara 22

DE
delnice22
17:47 05.11.2017.

Pa kad razmislim, kra-de-se je rekao i za Agrokor (dalic,anemicni dezerter, Maric) da je sve u redu i sve stima besprijekorno.A ono banda ,,ZNA SE ,, pokrala 60-tak milijadi kuna.Kradite bando i dalje, nepismeni sve puse a redovno izlaze na biralista.Blago vama , mladi odlaze a nepismeni ostaju i redovno glasaju. Imate 100 godina na raspolaganju da isisate ovu vukohebinu od drzave u kojoj nepismeni suker hebe cijelu naciju.Volonter Koji ima primanja 50 000 kuna mjesecno.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:20 05.11.2017.

Novinar je upitao ministra Marica, moze li garantirati da Hrvatska nece platiti Agrokorove dugove. Maric je odgovorio da ce se Vlada boriti da to tog ne dodje. Nista od garancije haha

I1
ing-12345
17:18 05.11.2017.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić laže. Mirovinski fondovi izgubili su miljarde kuna na Agrokoru a stotine miliona kuna u slučaju Dalekovoda i za to nitko nije odgovarao. A svaki član uprave obveznog mirovinskog fonda (drugi stup) prima mjesečnuu neto plaću od 100.000 kuna. A mi obični kmetovi zvani građani RH koji smo im zakonski prisiljeni davati 5% od svoje bruto plaće nemam nikakvo zakonsko pravo ih upitati što rade sa našim novcem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije