Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
marke

Marke „smjestile“ Lepoglavu u hrvatsku poštansku antologiju

marke (1)
presnimila Ljiljana Risek
12.04.2011.
u 11:06

Većina maraka vezana je uz promidžbu vrijedne lepoglavske pavlinske baštine

- Šest poštanskih maraka na kojima su predstavljeni ključni kulturno-povijesni i umjetnički motivi vezani uz djelovanje pavlinskog reda u Lepoglavi te uz ovdašnje prirodne i geološke raritete „smjestile“ su lepoglavsku baštinu u hrvatsku poštansku antologiju. I dok se kroz takva vrijedna izdanja Lepoglava ponovno potvrđuje kao sredina čiju su povijest obilježile mnoge značajne povijesne ličnosti i događanja, Hrvatska pošta njima ujedno sustavno promiče najreprezentativnije motive i zbivanja iz hrvatske povijesti, kulture i umjetnosti.

To su na izložbi nazvanoj Lepoglavska baština na poštanskim markama naglasili Dijana Nolo-Živković, direktorica Sektora marketinga Hrvatske pošte, Željko Čorak iz povjerenstva za odabir poštanskih maraka i Dubravko Družić, voditelj Odjela filatelije HP-a. Izložba, koja je privukla veliku pozornost kulturne i znanstvene javnosti, održana je u lepoglavskom Domu kulture, a na njoj je predstavljeno nekoliko maraka koje su, redom, vezane uz lepoglavsku višestoljetnu kulturnu tradiciju i prirodnu baštinu.

- Riječ je o markama posvećenim 500. obljetnici pavlinske gimnazije, 400. obljetnici rođenja Ivana Belostenca, 600. obljetnici pavlina u Lepoglavi, pavlinskoj pjesmarici, 300. obljetnici rođenja freskoslikara Ivana Rangera te poludragulju ahatu. Njima se predstavlja kulturološka cjelina lepoglavskog kraja – naglasio je autor izložbe Josip Jelenečki.

Uime organizatora govorili su Mirko Varović i gradonačelnik Marijan Škvarić, publici se obratio i predsjednik Uprave Tiskare Zrinski Vladimir Halić, a otvorio ju je varaždinski dožupan Milan Pavleković. Izložbu su organizirali Grad Lepoglava, Turističko društvo i Hrvatska pošta, a može razgledati ponedjeljkom i petkom od 8 do 15 te utorkom i četvrtkom od 12 do 19 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije