Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Mario Monti stvara novu vladu

Monti u Senatu
11.11.2011.
u 13:31

Gornji dom parlamenta sa 156 glasova za, 12 protiv i jednim suzdržanim donio je stabilizacijski zakon

Talijanski Senat danas je sa 156 glasova za, 12 protiv i jednim suzdržanim donio stabilizacijski zakon, a u subotu bi taj zakon trebao izglasovati i Zastupnički dom. Potom bi dosadašnji predsjednik vlade desnog centra Silvio Berlusconi trebao potvrditi svoju ostavku. Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano tada će Mariju Montiju povjeriti mandat za sastav nove, prijelazne, nestranačke vlade koja bi trebala dobiti široku potporu u parlamentu.

Dugim pljeskom pozdravili su danas senatori ulazak u dvoranu Senata novoimenovanog doživotnog senatora i budućeg premijera Marija Montija. Nakon kraćeg boravka u Senatu, koji raspravlja o stabilizacijskom zakonu, Monti je otišao na razgovor predsjedniku Napolitanu. Razgovarali su o sastavu Montijeve vlade. Hoće li ona biti sastavljena od nestranačkih osoba, stručnjaka za pojedine resurse, ili će u njoj biti i političari? Zasigurno je da će Monti izabrati sam svoje ministre bez pritisaka stranaka.

Italiju čekaju teški trenuci, a ni jedna stranka ne želi preuzeti na sebe odgovornost za eventualni bijes nezadovoljnih građana. Mjere će provesti tzv. tehnička vlada, osobe koje se više neće morati pojavljivati na izborima, pa prema tome neće biti suđene na biralištima.

Najvjerojatnije će već u nedjelju sve biti gotovo, odnosno Monti će preuzeti premijerski položaj, kako bi u ponedjeljak burze već znale mogu li i dalje špekulirati talijanskim dionicama i posebno talijanskim državnim obveznicama.

Talijanske banke, tvrtke, ali posebno obični građani počeli su kupovati talijanske državne obveznice. Naime, oko 40 posto ukupnog iznosa talijanskog državnog duga, koji iznosi 1900 milijardi eura, nalazi se u rukama stranaca. Japan, koji ima veći državni dug, nema problema s njime jer japanske su državne obveznice u rukama Japanaca. Ideja da Talijani otkupe obveznice svoje države s financijskih tržišta došla je Giulianu Melaniju koji je svojim novcem zakupio cijelu stranicu oglasnog prostora lista Corriere della Sera i pozvao sunarodnjake da otkupe državne obveznice.

“Građani, prijatelji, braćo ove nacije koja se zove Italija i koju svi volimo, držim da ćemo prebroditi krizu”, počeo je svoj poziv Melani i predložio da Talijani zajednički otkupe svoj dug. Osobno je otkupio obveznica za 20.000 eura. Kada bi svaki građanin prosječno kupio obveznica za 4500 eura, onda bi se otkupio cijeli dug.

Dakako da nije potrebno otkupiti sav dug, već samo određen iznos obveznica, nakon čega će i njihova vrijednost narasti (kao što Europska središnja banka otkupljuje talijanske obveznice kako bi zaustavila pad njihovih vrijednosti). Osim toga, kada stignu na naplatu, na njima će se i zaraditi više negoli da se novac drži na štednim računima. Zanimljivo je da su ovaj poziv mnogi poslušali.

– Europska će komisija razmotriti paket stabilizacijskih mjera kako bi ocijenila jesu li potrebni dodatni zahvati. Ne zna se koliko će trajati rad posebne komisije EU, koja se nalazi u Italiji, ali nije predviđeno da se ona stalno bude u Rimu – rekao je europski glasnogovornik Olivier Bailly.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
14:14 11.11.2011.

pak kaj je ne on z berluskonijeve stranke????????????

OB
-obrisani-
15:47 11.11.2011.

Mario Monti- Bilderberger.......... mislim da tu nije potrebno nista nadodati ( Hmmmmm mozda cinjenicu da medju Bilderbergerima nama niti jednog jedinog Slavena)

K1
k1milica
19:03 11.11.2011.

je i bild . i pdl i europska komisija (borio se protiv monopola microsofta zbog toga u ita moras koristiti microsoft u skoli policiji itd...) bocconi najaci(ekonomski) tal faks......eto vladara bez cirkusa zvanog izbori....stampa bez uvijanja kaze da je izabran od strana trzista i financija da radi u goldman saxu (u slobodno vrijeme) heheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije