Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćna presuda

Marin Čolak i Dalibor Opačak proglašeni krivima. Obojica osuđena na po 3 godine zatvora

Marin Čolak i Dalibor Opačak
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
18.12.2015.
u 17:20

Sudac je zaključio kako Čolak i Opačak nisu pokazali ni trunke iskrenog žaljenja

– Jedan i drugi, svaki na svoj način, doprinijeli ste ovoj nesreći. Vaša vožnja bila je bezobzirna i grubo ste prekršili propise. Pokazali ste sebičnost i potpunu nebrigu za druge sudionike u prometu. Osim toga, kod vas nisam uočio ni trunke iskrenog žaljenja. Samo kurtoazno kajanje, a izgubljen je jedan mladi život – rekao je danas Milenko Đaković, sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda nakon što je automobiliste Marina Čolaka (31) i Dalibora Opačka (38) proglasio krivima za tešku nesreću na autocesti od Zagreba prema Rijeci u kojoj je kod čvora Bosiljevo u studenom 2010. poginula studentica iz Dubrovnika Ivana Obad (20).

Oba vozača, koja su se kobnog dana utrkivala po autocesti, nepravomoćno su osuđena na po tri godine zatvora, a izrečena im je i jednogodišnja mjera zabrane upravljanja vozilom. Ova presuda izrečena je nakon dugotrajnog suđenja u kojem su provedena čak četiri prometna vještačenja, a tijekom postupka utvrđeno je i kako je karlovačka policija napravila niz propusta tijekom obavljanja očevida. Tek nakon posljednjeg vještačenja konačno je utvrđeno kako je točno došlo do nesreće, a tome ni na koji način nisu pripomogli optuženi, koji su cijelo vrijeme prebacivali krivnju jedan na drugoga. Sud je na kraju zaključio kako je do nesreće došlo jer je Čolak u svom ferrariju, u kojem je bila studentica, prepriječio put Opačku skrećući iz lijevog u desni trak, i to nakon što ga je prethodno pretekao. Opačkova krivnja bila je u tome što je vozio prevelikom brzinom, i to od 205,3 km/h i zbog toga nije mogao izbjeći udar nissana na Čolakov ferrari. Nakon kontakta dvaju automobila, ferrari je izletio s ceste, više puta se okrenuo i nakon toga eksplodirao. Ivana Obad ostala je zarobljena u automobilu i izgorjela.

Obrazlažući svoju odluku o visini kazne, sudac Đaković je napomenuo na strani okrivljenika nije bilo olakotnih okolnosti, a Čolaku i Opačku na kraju je rekao kako su trebali znati kakve mogu biti posljedice njihove vožnje.

– Ljudi moji, cesta nije pista – zaključio je sudac. Spomenuo je i iskaz jednog svjedoka, koji se toga dana vozio autocestom, a on je rekao kako je mislio da je u tijeku utrka Formule 1. Sudac Đaković osvrnuo se i na činjenicu da tužiteljstvo nije optužnicu uskladilo s nalazom vještaka i ostalim provedenim dokazima rekavši kako je na kraju on sam to učinio.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

(Foto: Kristina STedul Fabac/ PIXSELL)

>> Tvrde da se ne osjećaju krivima, a jurili 210 na sat

>> Karlovački tužitelji nisu izmijenili optužnicu protiv Čolaka i Opačka

>> ‘Bježao sam od ferrarija da me ne bi udario’

Komentara 48

Avatar Idler 3
Idler 3
13:58 18.12.2015.

U ovoj tragičnoj priči zapraf je nevjerojatno pročitat od kad traje suđenje, pa tko je tu lud ???

Avatar Hazl113
Hazl113
14:19 18.12.2015.

Ma ne mogu vjerovat. U drugostupanjskom postupku će biti oslobođeni, a od Ivaninih roditelja će tražiti odštetu. U ovoj lopovskoj državi bogati, lopovi i kriminalci uživaju.

ZL
zlatnirat
14:07 18.12.2015.

Da, cini se malo ali kad se usporedi sa Horvanticicem i slicnima, bar nekakva kazna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije