Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugrožava suverenitet RH

Marijana Petir zatražila od Europske komisije uvjetovanje Srbiji pristup pregovorima

Marijana Petir,Branko Hrg
Foto: Marko Prpić/Pixsell
12.01.2015.
u 19:42

Petir je tražila od Europske komisije da uvjetuje Srbiji ukidanje Izmjena i dopuna Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine

Kao što je i obećala prilikom posjeta Veljku Mariću u zatvoru uoči Božića, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir tražila je danas u Strasbourgu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta od Europske komisije da uvjetuje Srbiji ukidanje Izmjena i dopuna Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine koji je stupio na snagu 2010. Marijana Petir je rekla da u suprotnom, Srbija neće moći nastaviti svoj europski put koji je započela jer ugrožava suverenitet Republike Hrvatske i njenih građana.

– Naime, Srbija si je odredbama ovog zakona uzela za pravo suditi hrvatskom državljaninu za navodni zločin počinjen na hrvatskom teritoriju protiv drugog hrvatskog državljanina što je u suprotnosti s kaznenim i međunarodnim pravom, te europskom praksom. Koliko je apsurdan ovaj Zakon govori i činjenica da je na temelju njega u Srbiji doslovce otet hrvatski branitelj Veljko Marić kojega su srpske vlasti zatvorile, a tek potom raspisale međunarodnu tjeralicu i već 5 godina ga drže u zatvoru – rekla je Petir.

Marijana Petir već je nekoliko puta javno posvjedočila da se je osobno uvjerila kako se Veljku Mariću krše ljudska prava. Veljko Marić ne dobiva u zatvoru lijekove, a antibiotike je čekao 40 dana, a drugi sudski proces koji se vodi protiv njega traje već 5 godina i ne nazire mu se kraj što upućuje da je riječ o politički motiviranom postupku.

– Očekujem od Europske komisije da odmah zatraži od Srbije stavljanje van snage Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine te da se osigura transfer Veljka Marića u Hrvatsku kako bi mu se omogućilo pošteno suđenje – rekla je hrvatska zastupnica Marijana Petir danas u Europskom parlamentu.

>> Europarlamentarka Marijana Petir posjetila Veljka Marića u mitrovačkom zatvoru

Komentara 39

KA
kairos
20:28 12.01.2015.

svaka cast Marijana !!!

NL
nenad.levar
20:28 12.01.2015.

bravo srbija mora platiti ratnu stetu

SU
superfinta
20:20 12.01.2015.

Sto reci drugo nego jedno velikoBRAVO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije