Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marijana Petir:

'Bokeljska mornarica je kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke crkve i Hrvata'

Marijana Petir
Foto: Borna Filić/PIXSELL
03.03.2018.
u 13:31

Hrvatska traži zajedničku nominaciju kojom će se kroz kandidaturu Bokeljske mornarice vrednovati uloga Hrvata i značaj sv. Tripuna, rekla je Petir

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir poručila je kako Hrvatska traži zajedničku nominaciju Bokeljske mornarice za UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, nakon što je Crna Gora samostalno pokrenula taj proces ne spominjući da je riječ o baštini autohtone hrvatske nacionalne manjine.

- Bokeljska mornarica nastala je prije više od dvanaest stoljeća kada su kotorski mornari sudjelovali u preuzimanju moći sv. Tripuna. Ona je kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke crkve i Hrvata, autohtonog naroda Boke kotorske. Stoga nas je sve zatekla vijest da je Crna Gora odlučila Bokeljsku mornaricu, samostalno bez Hrvatske, uvrstiti na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, tim više jer je ona upisana u nacionalni registar kulturnih dobara obiju zemalja - poručila je Petir u Europskom parlamentu, priopćio je danas njezin ured.

- Hrvatska traži zajedničku nominaciju kojom će se kroz kandidaturu Bokeljske mornarice vrednovati uloga Hrvata i značaj sv. Tripuna. Negiranjem činjenice da je Bokeljska mornarica dominantno baština bokeljskih Hrvata zadire se u srž manjinskih prava Hrvata u Crnoj Gori. Dio je to trenda kojim se izravno ubrzava nestanak preostalih malobrojnih Hrvata na području Boke zatiranjem njihovog kulturnog identiteta. Takav pristup Crne Gore koja je kandidatkinja za članstvo u Uniji spada u grubo kršenje prava hrvatske manjine i u suprotnosti je s temeljnim vrijednostima Europske unije - rekla je Petir.

Petir je u konzultacijama s predstavnicima bokeljskih Hrvata, tražila očitovanje Europske komisije o ovoj gruboj povredi manjinskih prava od strane Crne Gore kao države kandidatkinje za članstvo u EU. Prošlog tjedna u Zagrebu se susrela s predstavnicima Hrvata iz Boke kotorske.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Marijana Petir
1/10

Komentara 21

DI
Direkt
19:36 03.03.2018.

Opet pokušaji krivotvorenja Hr povjesti,slično kao sa Bunjevcima. Bokelji se pretežno izjašnjavaju pravoslavcima i srbima,a ima i katolika. Ali biti katolik ne znači biti hrvat. Nema utemeljenja da su to hrvati. Pokušavamo kroz katoličku crkvu da to vežemo za nas. A slavu koja je obeležje srba slave i jedni i drugi i narodna nošnja ista.

DU
Deleted user
17:01 03.03.2018.

I čorava koka nađe zrno a repetirka našla Bokelje !!!!!

CH
chanchir
19:07 03.03.2018.

ova i markicka= ruzni snovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije