Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas

Marijan Kavran: Većina naših gradova mogla bi se grijati na drva i pelete

Marijan Kavran
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
04.12.2014.
u 23:30

Peleti su jeftiniji i od loživa ulja i od plina, ali mi izvozimo 95% proizvodnje

Biomasa i goriva na bazi drva do 2030. činit će čak 45% sve zelene energije u EU. Stoga je ulaganje u njih trenutačno, bez sumnje, jedno od najunosnijih područja u kojima se vrte milijarde, poručuje Marijan Kavran iz Hrvatskog drvnog klastera. U Europi je na tisuće uspješnih projekata koji svjedoče kako se pri razvoju ruralnih područja moraju koristiti energenti na bazi drva, što otvara zelena radna mjesta, prerađuje drvo u blizini šume i smanjuje ovisnost o uvoznim energentima fosilnog podrijetla.

– Kapacitet proizvodnje peleta koji su najvredniji proizvod od biomase u nas je 270.000 tona. No iako se zna da su jeftiniji od loživa ulja i plina i iz ekoloških i ekonomskih razloga bi trebali ostati kod kuće, izvozimo čak 95% proizvodnje jer u nas još ne postoji plan gospodarenja sirovinama, pa ni resursom biomase, dok tradicionalni lobiji koji promoviraju fosilna goriva imaju prejak utjecaj na donošenje zakonskih odredbi koje bi mogle ubrzati veće korištenje obnovljivih izvora energije, tvrdi.

"Potencijal šumskog ostatka u Hrvatskoj je golem"

– Potencijal šumskog ostatka u Hrvatskoj je golem. Govorimo o nekoliko milijuna tona drvnih goriva iz kojih bi se mogli grijati deseci gradova srednje veličine. To je najjeftiniji način grijanja, čime se smanjuje zagađenje i CO2 koji nastaje tijekom transporta fosilnih goriva – objašnjava on te poziva političare da donošenjem “zelenih” propisa o energetskoj učinkovitosti i njihovom dosljednom provedbom utječu na učinkovitije korištenje prednosti drva kao izvora energije.

– U nas, nažalost, nema senzibiliteta za bioekonomiju koja je glavna orijentacija ekonomije EU. No sukladno politikama EU, i u nas se bez puno administriranja u novim javnim objektima može predvidjeti grijanje na drvna goriva – uvjeren je Kavran.

>>U Sisku spalionica otpada, logistički centar i biogoriva

>>Biogorivo od slame

Komentara 3

CR
crnaguja1950
08:34 05.12.2014.

lijepo napisano....pravi prodajni članak no stiček nije rekao koliko recimo košta nova peć na pelete(ne ispod 9k),isto toliko košta i prerada postojeće peći da može gutat i pelete,pa recimo ne kaže da za grijanje na pelete treba imati odličnu izolaciju jer jedino tada je to isplativo,znači novi prozori,izolirani krov,stiropor fasada pod obavezno.....i tak,još par sitnica.ako to maknemo,da ,grijanje na pelete je isplativo.

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
08:45 05.12.2014.

Marijan Kavran: Većina naših gradova mogla bi se grijati na drva i pelete a večina balkanskih domoljubnih građana mogla bi se mentalno učvrstivati i kvalitetno prehranjivati na Thompsonovim koncertima sa Gavrilovič paštetom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije