Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološki uzgoj

Marijabistrička stevija - prirodni slatki listić zdravlja!

stevija
Sabina Pušec/VLM
08.08.2012.
u 11:21

Zeleni prah mljevenog lišća stevije 30 je puta slađi od šećera i vrlo je ljekovit za više vrsta bolesti

Nedjeljko Jerončić sa suprugom Vesnom svaki slobodni trenutak provodi na svojoj plantaži u Mariji Bistrici, gdje uzgajaju batate, kineski jam te steviju, "slatki listić zdravlja“. Ova ljekovita biljka, prirodni zaslađivač, odlična je za dijabetičare, povišeni tlak, reguliranje šećera u krvi, probavu, za mršavljenje i sl. Zeleni prah, odnosno mljeveno lišće stevije, 30 je puta slađe od šećera.

Brendiranje proizvoda

– Uzgojem se bavimo tri godine, a OPG je osnovan prije godinu dana. Učlanjeni smo u Udrugu ekoloških proizvođača Hrvatskog zagorja, a osnovat ćemo udrugu proizvođača stevije jer bismo htjeli brendirati ovaj proizvod – kaže Nedjeljko Jerončić koji steviju uzgaja na oko 1500 kvadrata zemlje. Stevija se sadi u proljeće, berba počinje u srpnju, a Jerončić očekuje oko 200 kilograma suhog lišća. List biljke se odvaja i i suši, a zatim melje ili prodaje u listu. – Steviju prodajemo sajamski, na kućnom pragu, a težimo izlasku na tržište. Surađujemo s biljnim ljekarnama, trgovinama zdrave hrane, proizvođačima likera i džemova, Savezom udruga dijabetičara, Centrom za kulturu prehrane, gdje ćemo na radionicama i edukativnim programima prezentirati recepte sa stevijom. Tržište i interes postoje, a potrebna je i suradnja institucija te usklađivanje zakonskih regulativa. Stevija je kao zaslađivač u hrani i pićima u EU odobrena prošle godine – kaže Nedjeljko dodavši da je on za sada prodaje u obliku praha i listića koji se mogu naručiti i preko njegove web-stranice.

Idu i na tečaj

Proizvodi u planu su čajna mješavina, tinktura i bomboni od ove biljke. Nedjeljko i Vesna završit će tečaj za branje, skupljanje i preradu ljekovitog bilja te se nadaju da će tržište prepoznati vrijednost biljke koju južnoamerički domoroci Guarani koriste više od 1500 godina i zovu je kaa he-e – medni list te je za njih sveta biljka, a kako se plantaža stevije nalazi u Mariji Bistrici, obitelj Jerončić voli se našaliti da je stevija "posvećena”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije