Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prošla prvu prepreku

Marija Pejčinović-Burić ušla u uži krug kandidata za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Marija Pejčinović Burić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.03.2019.
u 19:28

Odbor ministarskih zastupnika Vijeća Europe je danas na sastanku u Strasbourgu tajnim glasovanjem utvrdio kandidate za dužnost glavnog tajnika Vijeća Europe

Hrvatska je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić prošla prvu prepreku i ušla u uži izbor za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Tjedan dana nakon što je u Strasbourgu prošla intervju pred Odborom ministara, kao i troje njezinih protukandidata, danas su države članice te paneuropske organizacije koja broji 47 članica glasovanjem odabrale dvoje kandidata koji se – kako nalaže procedura – upućuju dalje u Parlamentarnu skupštinu na konačnu odluku.

Uz hrvatsku ministricu, u uži krug ušao je i belgijski ministar vanjskih poslova i obrane Didier Reynders, a iz utrke ispali su nekadašnji litavski premijer Andrius Kubilius i bivša šefica grčke diplomacije Dora Bakoyannis. Parlamentarna skupština Vijeća Europe donijet će tajnim glasovanjem na plenarnom zasjedanju 25. lipnja 2019. u Strasbourgu konačnu odluku o izboru osobe koja će zamijeniti Thorbjørna Jaglanda, bivšeg norveškog premijera koji je posljednjih 10 godina na čelu te organizacije.

Vijeće Europe – koje ne treba miješati s institucijama EU – organizacija je koja okuplja države članice šire europske regije, čiji su glavni zadaci jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu. Sastoji se od Odbora ministara, Parlamentarne skupštine te vjerojatno najpoznatijeg tijela, Suda za ljudska prava, kojem se obraćaju građani kad iscrpe pravne mogućnosti u svojim državama. Šanse za izbor hrvatske ministrice na poziciju glavne tajnice naši sugovornici ocijenili su realnima, no napominju kako se u proces treba uložiti truda i lobiranja jer je daleko od gotovog.

Kako nam kažu, Marija Pejčinović-Burić ostavila je dobar dojam za vrijeme hrvatskog predsjedanja Odborom ministara prošle godine, artikulirana je, govori četiri jezika, među kojima je i francuski što je frankofonima vrlo važno, a i žena je. Predstoji još predstavljanje kandidata po odborima, a treba i lobirati po nacionalnim izaslanstvima.

Hrvatska u PS-u ima pet predstavnika, voditeljica izaslanstva je Sanja Putica (HDZ), a članovi Marijana Balić (HDZ), Domagoj Hajduković (SDP), Davor Ivo Stier (HDZ) i Goran Beus Richembergh (GLAS). Probije li se Marija Pejčinović-Burić do čelnog mjesta Vijeća Europe, mandat će joj početi 1. listopada, uoči početka hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Oko toga tko bi je mogao naslijediti u Ministarstvu, u Vladi još ne žele govoriti, kazavši da je prerano.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Komentara 29

VB
vbn11
19:34 27.03.2019.

To je dokaz kvalitetnih političkih kadrova!

ZN
znamistinu
11:30 28.03.2019.

Nula bodova za ministricu vanjskih apsolutno nije nista napravila z anasu diplomaciju, kada Vucic vrijeda ona suti jer joj je to bivsi poslodavac,. Umjesto da nam poboljsa iplomaciju ona radi na svojoj karijeri kao Plenkovic i Kolinda. Egomani, karijeristi kojima Hrvatska sluzi kao odskocna daska. Sramota. Ljige

DU
Deleted user
14:04 27.03.2019.

Po nekima ovdje pola Europe je pod utjecajem HDZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije