Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova glavna tajnica VE

Pejčinović Burić: Izbor je bio neizvjestan, a radit ću s osjetljivim skupinama

Marija Pejčinović Burić prima čestitke od članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koji su je većinom glasova izabrali za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe
Foto: Tomislav Krasnec
1/7
26.06.2019.
u 21:16

U 70 godina postojanja VE bit ću tek druga žena na ovoj funkciji, kazala je Pejčinović Burić.

Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe, službeno je za Večernji list potvrdio glasnogovornik VE  Daniel Holtgen. Pobijedila je uvjerljivo. Kako je rekao Holgten, hrvatska je kandidatkinja dobila 159 glasova, a njezin protukandidat, belgijski ministar Didier Reynders - 105.

- Ovo je povijesni trenutak. Drugi put u povijesti imamo ženu na čelu Vijeća Europe - istaknuo je Holtgen za Večernji list.    

Pejčinović Burić bila je oduševljena nakon izbora. 

- Prvo, zasluge idu svima koji su sa mnom ovih šest mjeseci intenzivno radili. Na prvom mjestu bih se naravno zahvalila predsjedniku Vlade, gospodinu Andreju Plenkoviću koji je i predložio i podupro moju kandidaturu. Naravno, svim kolegama u Vladi koji su to prihvatili. Velika je bila čast već biti samim kandidatom. Očekivala sam da će biti dobro, ali zaista do zadnjeg trenutka bilo je vrlo neizvjesno, mislim da je moj kolega Didier Reynders bio jedan vrlo kvalitetan suparnik u ovom poslu i zahvaljujem mu na tome da je naša kampanja bila fer, demokratska i do zadnjeg trena intenzivna. I rezultat koji je došao rezultat je cijelog tima ljudi. Posebno me veseli da je zaista potpora došla sa svih strana, iz raznih klubova, ne samo iz mog matičnog kluba Europske pučke stranke koji je svesrdno podržao moju kandidaturu, već i potpora ostalih grupacija, a to daje i snagu mojoj budućoj funkciji - kazala je.  

 

Što je to što ste vi napravili, a vaš protukandidat nije?

- Teško je reći. Mislim da je ipak na kraju bilo važno to iskustvo. Kad su me pitali što je posebno iskustvo Hrvatske u odnosu na kandidata iz Belgije, rekla sam da je to činjenica da dolazim iz zemlje, iz dijela Europe koji je na vrlo izravan način proživio, i ja osobno u profesionalnom i radnom vijeku proživjela sam i pristupanje Hrvatske Vijeću Europe. Kroz osobni rad, ali i kroz iskustvo kao građanin Hrvatske mogla sam osjetiti koliko je Vijeće Europe pridonijelo demokratskom razvoju Hrvatske. I danas, kad je multilateralizam generalno u krizi, kad se postavlja pitanje jesu li one institucije koje su uspostavljene nakon II. svjetskog rata još uvijek važne, moj odgovor je da jesu. I taj odgovor mislim da može najbolje dati netko tko dolazi iz države koja je proživjela agresiju, koja je poslije toga vrlo brzo kroz demokratske procese ušla u sve organizacije, i u Vijeće Europe, i zapravo je danas članica i NATO-a i EU. Dakle, jedan brzi napredak, ali isto tako Vijeće Europe danas osim rada na miru i prosperitetu mora raditi i na novim izazovima. Jedna od glavnih tema za mene će biti rad sa svim skupinama koje spadaju u osjetljive. Svakako da se unaprjeđuje dalje pozicija i uloga žena. I ovima je i Parlamentarna skupština danas pokazala da i Vijeće Europe primjenjuje standarde koje stavlja pred druge, da kad ima dobre kandidate, a od njih i ženu, između dva jako dobra kandidata bira ženu. U 70 godina postojanja VE bit ću tek druga žena na ovoj funkciji. Radit ću kroz svoj mandat iznimno da se pozicija žena u društvu i u politici poboljša. I da imamo više žena u svim sferama života. 

Tko će vas naslijediti u MVEP-u?

- To će naravno odlučiti Vlada i premijer. Predložit će Saboru novo ime. Ja sam još uvijek ministrica i neko vrijeme ću još biti. Prvo treba skočiti, a onda reći hop. Mislim da ta vrsta razgovora tek predstoji. Do sada je bilo važno raditi posao koji još uvijek radim, i naravno u isto vrijeme voditi ovu kampanju koja je bila intenzivna i duga i s vrlo respektabilnim suparnicima. 

Belgijski ministar i protukandidat u utrci u Vijeću Europe Didier Reynders nakon izbora došao je čestitati Mariji Pejčinović Burić.

Točno u 10 sati započelo je danas glasanje zastupnika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o novom glavnom tajniku te paneuropske organizacije sa sjedištem u Strasbourgu koja obuhvaća 47 država članica, a glavni joj je cilj promicanje suradnje, ljudskih prava i temeljnih sloboda te demokracije i vladavine prava.

 

Glasanje je bilo tajno - svaki birač mogao je zaokružiti ime jednog kandidata - ono hrvatske ministrice vanjskih poslova ili njezina belgijskog kolege Didiera Reyndersa te listić ubaciti u kutiju. Predviđeno trajanje glasanja bilo je do 18 sati, nakon čega su se ručno prebrojavali glasovi.

Signali sa svih strana

Mariju Pejčinović-Burić sreli smo na hodnicima, ali nije željela ništa komentirati dok je glasanje članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) trajalo. Vidjeli smo samo da joj prilaze mnogi, poput članova albanske delegacije. Od hrvatskih susjeda, inače, Slovenija i Srbija otvoreno su signalizirale da će stati na stranu Belgijanca, a svi ostali (osim BiH, koja nije imenovala delegaciju u PACE-u) najavili su podršku Hrvatici. No to ne mora ništa značiti jer je glasanje tajno. Još jedan član PACE-a koji se potrudio oko podrške Mariji Pejčinović-Burić je njemački zastupnik hrvatskog podrijetla Josip Juratović, koji u Bundestagu i u PACE-u kao zamjenski član, predstavlja SPD. Kaže da je doletio iz Berlina u Strasbourg jer jedna njegova kolegica koja je redovni član PACE-a nije mogla doći, pa nije želio da propadne jedan glas.

Marija Pejčinović Burić prima čestitke od članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koji su je većinom glasova izabrali za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe
1/6

I Reynders i M. Pejčinović-Burić obavljali su posljednja lobiranja i sastanak s političkim grupacijama. Ministrica se – nevezano uz izbor – sastala s predsjednikom Europskog suda za ljudska prava Linosom-Alexandreom Sicilianosom te posjetila izložbu o Srebrenici.

– Činjenica jest da je malo na knap, ali nadam se da će Marija Pejčinović-Burić uspjeti. Vjerujem da će uspjeti. A ako i ne uspije, sigurno to neće biti zbog Njemačke – rekao nam je Juratović tijekom poslijepodneva. Pejčinović-Burić je, inače, jučer bila i na sastanku kluba zastupnika socijaldemokrata, gdje je, kako prenosi Juratović, imala uvjerljivo predstavljanje. Neki izvori neslužbeno su prognozirali da hrvatska kandidatkinja može pobijediti ako svi članovi PACE-a iz redova Europske pučke stranke (EPP) budu slijedili preporuku predsjednika stranke Josepha Daula i glasaju za Pejčinović-Burić, te ako još barem pola socijaldemokrata glasa za nju. Ako se to na kraju i dogodi, lobiranje SPD-ova Juratovića moglo bi se pokazati kao ključno.

– Ona je žena koja ima golemo iskustvo po pitanju tranzicije. Od kraja 1980-ih do danas prošla je sve moguće institucionalne pozicije, iskusila tranziciju istočne Europe i mislim da Vijeću Europe treba netko tko ima dobar senzibilitet o istočnoj i zapadnoj Europi, jer tu se ipak osjeti neka vrsta raskola, a ona bi mogla odigrati ulogu zbližavanja - kaže Juratović.

HDZ za pravo glasa Rusiji

No izbor glavnog tajnika te organizacije – čija se godišnja plaća kreće iznad 300 tisuća eura – zasjenilo je pitanje Rusije. Prvo glasanje, ono u utorak, vratilo je ruskim zastupnicima pravo glasa u Parlamentarnoj skupštini s rezultatom 118 glasova za te 62 protiv.

Za svako zasjedanje Parlamentarne skupštine nacionalni parlamenti šalju svoja izaslanstva, a hrvatsko broji pet članova. Hrvatski su zastupnici glasali zanimljivo – iz HDZ-a, odnosno iz Europske pučke stranke, zeleno svjetlo ruskom povratku dale su Sanja Putica i Marijana Balić, dok je Davor Ivo Stier bio suzdržan. Glas protiv došao je od Gorana Bausa Richembergha iz Glasa, odnosno iz grupacije liberala. Glas zastupnika Domagoja Hajdukovića (SDP, socijalisti) nije bio zabilježen u elektronskom sustavu Parlamentarne skupštine.

Komentara 191

Avatar BosnaArgentina
BosnaArgentina
21:41 26.06.2019.

Kako popeglana biografija. Preskočen je njen boravak i "deo radnog veka u Srbiji brale" i savjetovanje poznatog hrvatoljupca Ivice Dačića koji je živi dokaz one narodne "poturica gori od turčina" jer je i sam podrijetlom Hrvat iz Janjeva. Baš se lagano ekipira tim sa Balkana ili regi(j)ona. Bože čuvaj Hrvatsku.

Avatar Forest Trump
Forest Trump
20:33 26.06.2019.

Sad će komšije da kažu " eto naša snajka izabrana za predsednicu Evrope , gde će nam sada biti kraj ? još sa da neki naš zet postane direktor vasione "

Avatar Kaladin
Kaladin
19:53 26.06.2019.

Hm. Ovaj saziv HDZ-a, pod vodstbom Plenkovića, uredno je radio na svojim karijerama. Zato su usvojene i Istanbulka i Marakeš i zato nema gospodarskog pojasa... A Hrvati i Hrvatska? Ma tko šiša Hrvate i Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije