Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORAK ŠEĆER

'Nemamo špekulativne zalihe, tužit ćemo Vladu'

Marica Vidaković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
10.04.2015.
u 19:39

Da bi izbjegli 500 eura po toni kazne, morat će kupiti zalihe pa ih prodati

Idemo na upravni postupak, ali ćemo i ustavnom tužbom rušiti odluku Vlade po kojoj Kraš i Karolina imaju čak 1500 tona špekulativnih zaliha šećera. Nadam se da će nam se u tome pridružiti i ostali koji se bezrazložno terete. Nitko od nas nije imao zaliha, kamoli špekulativnih, što potvrđuju i carinski zapisnici – kaže prokuristica Kraša Marica Vidaković, ogorčena što im ni na jučerašnjem, burnom sastanku predstavnika prehrambene industrije i trgovaca s Ministarstvom poljoprivrede u HGK nisu predočeni jasni i transparentni kriteriji te metodologija izračuna kako su se i zašto našli na Vladinoj listi vlasnika špekulativnih zaliha šećera.

Prevelike zalihe šećera mogu destabilizirati tržište pa EU svaku tonu nedopuštenih zaliha sankcionira sa 500 eura. Na Vladinoj “listi srama” među 134 tvrtke našlo se tako i 30-ak prehrambenjaka – Kraš, Zvečevo, Ledo, Zvijezda, Koestlin, Dukat, Podravka, Cedevita... – koji šećer ne prodaju, već ga koriste kao sirovinu, no ispada kako 14 njih ima zalihe veće od 100 tona i samo oni, ne riješe li se zaliha, moraju platiti oko 3,8 milijuna eura kazne. Zalihe su trošak za kompaniju, zašto bismo ih imali, pitaju mnogi. No kako bi izbjegli penale EU, ni Krašu, a ni ostalima ne preostaje ništa drugo nego da šećer koji navodno drže na zalihama kupe pa prodaju do 30. rujna, što će ih s kupnjom, prodajom, distribucijom... doći između 115 do 150 eura po toni, kaže Marica Vidaković, a u međuvremenu će pravdu potražiti na sudu. Kraš će se, doznajemo, odazvati i prosvjedima koje je jučer radi zaštite hrvatske proizvodnje i radnih mjesta najavio sindikat PPDIV. U očekivanju pojedinačnih rješenja Vlade koja još nisu stigla na adrese ‘kažnjenika’, u Zvečevu su za kooperativnu ustavnu tužbu s Krašem, kaže predsjednik uprave Marin Pucar. Njihove “špekulativne” zalihe su 225 tona, što im nije dostatno ni za tjedan dana proizvodnje.

– Sve je to neozbiljno – kaže Pucar. Iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju kako su špekulativne zalihe izračunali po svim pravilima EU. Dapače, početni utvrđeni višak od 56.268 t uspješno je smanjen na 37.138 t, a ne ukloni li se u roku, postoji opasnost da će EU za to teretiti proračun RH i dodatno ga penalizirati, kazali su.

>> Kraš: Krašograd je naš ekopark, 
a afera nema veze s tvornicom

Komentara 2

R0
R00kie
20:11 10.04.2015.

boli drzavu briga, oni ne naprave a vi izvolite platiti

GE
gemist
20:44 10.04.2015.

Stotine besposlenih parazita u ministarstvu poljoprivrede od kojih nikakva korist u nekakvom napretku poljoprivrede kod nas pitaj Boga jer uopce znaju kolka je poljoprivredna proizvodnja u nas,kolki je uvoz,izvoz e oni su procitali naputak od EU.Vec vidim destabilizaciju cijele EU jer kao Kraš ima 1500t šećera,uh 7šlepera šećera kaj valjda potroše za 2-3 tjedna,a što bi trebali imati za dnevnu proizvodnju pa onda kad zmanjka u Konzum?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije