Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
depoziti 357 mlrd. kn

Marić: Sustav osiguranja depozita ne može se financirati na teret poreznih obveznika

Zagreb: Saborski zastupnici nose različite zaštitne maske
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.11.2020.
u 16:13

Građani koji imaju depozite u bankama mogu biti sigurni za svojih sto tisuća eura, oni nisu u zadnjem isplatnom redu, rekao je Mandarić

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u utorak kako su s 30. rujna ukupni depoziti u Hrvatskoj iznosili 357 milijardi kuna, od čega je osiguranih depozita 210,7 milijardi kuna.

Kad se to usporedi sa predpandemijskom razinom, to je povećanje od 13,6 milijardi kuna, rekao je Marić SDP-ovu zastupniku Borisu Lalovcu u saborskoj raspravi o prijedlozima zakona o sustavu osiguranja depozita te o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija.

Klubovi HDZ-a i SDP-a hvale te zakone. Marin Mandarić (HDZ) ističe da oni podižu stupanj pravne sigurnosti i čuvaju povjerenje u financijske institucije te omogućuju jednak tretman deponenata u Hrvatskoj i diljem EU.

Kad se dogodi za banku štetan događaj, nevezano može li ona isplatiti novce ili ne, novci su osigurani, postoji paralelni mehanizam koji će ih isplaćivati, do 2024. u roku 15 dana, nakon toga u roku od sedam dana, navodi Lalovac i poručuje kako je „bitno da građani znaju da će dobiti svoj novac“.

Građani koji imaju depozite u bankama mogu biti sigurni za svojih sto tisuća eura, oni nisu u zadnjem isplatnom redu, odgovorio je Mandarić zastupniku DP Davoru Dretaru koji je problematizirao pitanje isplatnog reda.

Ministar Marić kao jednu od novosti navodi i kako se sustav osiguranja depozita ne može financirati na teret poreznih obveznika, već isključivo na teret kreditnih institucija.

Arsen Bauk (SDP) od ministra je, kao predsjednika Skupštine Hrvatske lutrije (HL), zatražio da spriječi trošenje novca te državne tvrtke na odvjetnike i „državno sponzorirani napad na slobodu govora“.

Objasnio je kako je saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo dobilo zahtjev da se skine imunitet SDP-ovu Davoru Bernardiću po tužbi HL, ne direktora, nego tvrtke, jer je u sučeljavanju pred parlamentarne izbore izgovorio „dok ljudi ostaju bez posla, Lutrija isplaćuje bonuse, vama su državna poduzeća bankomat“.

Komentara 2

NE
Neo001
16:29 10.11.2020.

Kako ne može, pitajte slučajnog sa njegovim kukulelačima, oni su bez graje i vike. bez imbecilnog laprdanja medija otpisali 46 milijardi duga svojoj bagri na teret poreznih obveznika i svi sretni

KO
Kokoiduhovi
17:01 10.11.2020.

Pričam ti priču... Već se financira. Nema veze kaj vi to tak ne zovete. Sve mi financiramo; od jeftinih saborsko-vladinih kantina, prek povlaštenih mirovina, milijunskih otpremnina, zlatnih zahoda, crkvi, bolnica i izvan Hrvatskih granica...Baš sve mi financiramo. A dug državee koji bumo mi i naši praunuci plaćali, je već oko 80% BDP. Ideeešš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije