Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uljanik

Marić: Plan restrukturiranja Uljanik Grupe izradila je njezina Uprava

Tomislav Miletic/PIXSELL
21.09.2018.
u 14:09

Na pitanje je li najizgledniji ishod krize u Uljaniku stečaj, Marić je odgovorio da u tom smislu nema ništa novoga reći

Plan restrukturiranja Uljanik Grupe u potpunosti je izradila njezina Uprava, a Vlada ga je formalno komunicirala s Europskom komisijom, rekao je u petak novinarima u Saboru ministar financija Zdravko Marić.

Plan je, kako je rekao, u potpunosti izradila Uprava Uljanika, u suradnji s konzultantima koje je odabrala i sukladno odabiru strateškog partnera kojega je odabrala.

Vlada je pak, dodao je Marić, formalno taj plan komunicirala s EK-om.

Na pitanje je li najizgledniji ishod krize u Uljaniku stečaj, Marić je odgovorio da u tom smislu nema ništa novoga reći u odnosu na prošlotjednu sjednicu Vlade i da u ovom trenutku ne bi procjenjivao koji je razvoj događaja najizgledniji.

Podsjetimo, premijer Plenković prošli tjedan je rekao da su pred Uljanikom tri moguća scenarija: insolvencijski postupak, plan restrukturiranja prihvatljiv Europskoj komisiji i Vladi te ulazak nekog drugoga strateškog partnera.

Marić je rekao da su određena državna jamstva za Uljanik već protestirana te da se razgovara s bankama i naručiteljima brodova. Riječ je, kako je rekao, o činidbenim avansnim jamstvima za gradnju brodova te čistim financijskim jamstvima za kredite kod komercijalnih banaka.

Na pitanje je li točna tvrdnja saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića da je financijski nadzor u Uljaniku kasnio, Marić je odgovorio da je nadzor proveden, ali da ne može govoriti o njegovim nalazima.

Upitan za komentar negativnih reakcija u vezi strogih mjera nakon inspekcijskih nalaza manjka u blagajnama, Marić je rekao kako nema velike razlike u inspekcijskom tretmanu viška ili manjka, te istaknuo da rigorozne mjere dolaze tek na kraju procedure, koja uključuje upozorenja, pa i najave inspekcija.

Saborsku raspravu o prijedlogu novog Zakona o fiskalnoj odgovornosti oporba je, naime, u petak iskoristila za tvrdnje o 'poreznom teroru', navevši pojedine slučajeve zatvaranja kafića, ribarnica, pekara i drugih obrta zbog sitnih prekršaja, dok je ministar financija Zdravko Marić rekao da se samo u dva posto nadzora izriče krajnja mjera zatvaranja lokala.

Što se tiče oštrih prigovora poslodavaca na prijedlog izmjena poreznih zakona, Marić je rekao kako bi i Vlada željela intenzivnije rasterećenje gospodarstva, ali i da više od šest milijardi kuna rasterećenja u tri koraka porezne reforme "nije malo" te da je najveće rasterećenje u trećem krugu u području PDV-a, što je bitno za građane.

"Trenutno", kako je rekao, "fiskalne mogućnosti ne dozvoljavaju snižavanje stope PDV-a za 'kompletnu' hranu, ali radimo na tome da u razdoblju koje dolazi i o tome možemo, ne samo razmišljati, nego i raditi".

>> Pogledajte video o prosvjedu radnika Uljanika

Ključne riječi

Komentara 3

HR
Hrvatska
14:23 21.09.2018.

Maricu posalji DORH Mileticu. Ne brini ti za njihov lopovluk. Neka propadnu. Samo opusteno.

RI
rightside
14:28 21.09.2018.

da, "strucnost" se vidjela u samom prijedlogu restruktuiranja,, a za "sitne honorare" placene konzultantima, se vec zna,no nikako da se otkrije tko su uopce ti konzultanti,, cija su familija,,i tko ih je tocno angazirao,,))) valjda ce se to objasnit daa se "u tijeku istrage ne otkrivaju detalji"))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije