Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ AGROKOR

Marić o transkriptima: Nisam lagao nikome, radio sam u nacionalnom interesu

Zdravko Marić
Patrik Macek/PIXSELL
23.08.2018.
u 11:44

Komentirajući dio transkripta u kojem stoji da je Marić savjetovao radnu skupinu, ministar je rekao da je radio isključivo u nacionalnom interesu.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako nije vidio cijeli transkript svjedočenja Martine Dalić i ostalih pred DORH-om, po kojem ispada da je bio na više sastanaka oko Agrokora nego što je to rekao na Povjerenstvu za sukob interesa, te je poručio da je DORH odbacio kaznenu prijavu, čime je ta tema zatvorena.

"Nisam vidio cijeli transkript, jedino što mogu reći jest da je DORH odbacio kaznenu prijavu po ovoj temi, i to je zatvorena tema", rekao je Marić novinarima uoči Vladine sjednice.

Marić: Radio sam isključivo u nacionalnom interesu

Komentirajući dio transkripta u kojem stoji da je Marić savjetovao radnu skupinu, ministar je rekao da je radio isključivo u nacionalnom interesu.  Niti na ponovljeno pitanje je li savjetovao radnu skupinu o reakcijama Ivice Todorića nije imao komentar, već je ponovio da je DORH odbacio kaznenu prijavu.

Na izravno pitanje je li lagao na Povjerenstvu za sukob interesa o broju sastanaka na kojima je bio, Marić je rekao: "Jako teško pitanje što me pitate, nisam lagao nikome".

"Ponavljam još jednom, odbačena je prijava, u svim sastancima na kojima sam sudjelovao, sudjelovao sam isključivo braneći gospodarske i nacionalne interese Hrvatske i interese poreznih obveznika", rekao je Marić.

Ministri: DORH je odbacio kaznenu prijavu

Ministar gospodarstva Darko Horvat također je istaknuo da je DORH odbacio kaznenu prijavu te da nema namjeru sumnjati i provjeravati te navode.

"Mislim da hrvatska Vlada jedino ne smije podleći pritiscima medija i ovakvih špekulacija i ono što ja vjerujem jest iskaz i rješenje DORH-a", rekao je Horvat.

I ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac ponovila je da je DORH odbacio kaznena prijavu.

"Mislim da je ta tema zatvorena, a Vlada je napravila sve za gospodarstvo i javnost to treba znati", rekla je Žalac.

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je kako cijelu situaciju vidi kao pokušaj da se umanji Vladino spašavanje Agrokora i svih tvrtki i radnih mjesta. 

"Tu je podnesena kaznena prijava za sve što se događalo oko Agrokora, a javnosti je poznato da je Uskok odbacio tu kaznenu prijavu", rekao je. 

Kuščević: Ovo je "pucanj u prazno"

Na pitanje je li točno da je Martina Dalić lagala, Kuščević je rekao da je cijeli postupak transparentan. "Uskok je odbio optužnice, a Agrokor je spašen i tisuće radnih mjesta su tu. Prema tome ovo je 'pucanj u prazno'", ustvrdio je Kuščević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da su dvije stvari ključne – DORH je odbacio prijavu, a razgovori su vođeni u cilju zaštite nacionalnog interesa, odnosno hrvatskoga gospodarstva. "Nisam prepoznao u tome ništa sporno", rekao je.

N1 televizija objavila je da se iz iskaza bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić Uskoku, nakon kaznene prijave Živog zida, doznaje da su premijer Andrej Plenković, ali i vrh HDZ-a, od početka bili upoznati s formiranjem radne skupine za Agrokor koju je inicirao Most pod uvjetom da u čitavom procesu ne sudjeluje ministar financija.

Zdravko Marić je, prema iskazu, bio na sedam, a ne samo na dva sastanka o kojima je raspravljalo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

U opsežnim iskazima navode se pojedinosti o izvješćima za Agrokor, formiranju radnih skupina, tzv. grupi Borg, ali i pritiscima bivše potpredsjednice Vlade na medije i njenoj suradnji s čelnicima Fine i SOA-e.

Spominje se i ulazak odvjetnika Borisa Šavorića koji je u radnu grupu donio prijevod talijanskog zakona o saniranju sistemski važnih tvrtki, te guvernera HNB-a Borisa Vujčića.

Na temelju iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka, koje prenosi N1, odbačena je kaznena prijava protiv Dalić koju su podnijele stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska.

Komentara 32

Avatar Becarina
Becarina
01:48 24.08.2018.

Racan Milanovic unistili drzavu, u dva mandata 200 milijardi duga !!! Njih se slavi a napada najbolji ministar ikada, Maric ima plus proracun i otplacuje dugove drugova , sve naopako nesto gadno smrdi u uvoj drzavi, trula levica!

HR
Hrvatska
12:59 23.08.2018.

Maric ❤️ ljevicari opet pucaju i prazno

Avatar Becarina
Becarina
01:33 24.08.2018.

Najbolji ministar zadnjih 25 godina! Milina gledati kak ce Plenkovic opet obrisati pod s "oporba klaunima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije