Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIVA ZONA

Marić: Nema garancije da će plaće rasti, moramo biti otvoreni. No, računamo na to da tržište radi

Zagreb: Ministar Marić održao predavanje na Visokom učilištu Effectus
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
1/4
14.11.2018.
u 11:06

Teško je kontrolirati uplaćuju li se puni doprinosi

Nema garancije da će doći do povećanja plaća, moramo biti otvoreni. No tu su tržišni principi, radi konkurencija, a i poduzetnici su dobili blagodati koje bi trebali prenijeti na stimuliranje zaposlenika, poručio je ministar financija Zdravko Marić odgovarajući na pitanja studenata kojima je na Effectusu, studiju financija i prava, održao predavanje o poreznoj reformi.

Nelojalna konkurencija

– Ipak će ove mjere donekle osjetiti svi, pa i oni s najnižim plaćama, a njih je najviše – uvjeren je ministar koji sinergijski efekt očekuje od povećanja neoporezivih primitaka koje radnik može dobiti u jednoj godini s 2500 na 7500 kuna. Marić se referirao i na sivu zonu, napominjući da su se brojke koje govore o radu “na crno” smanjile, no rezultati mogu biti i bolji, kroz inspekcije, rad Porezne uprave i zakonodavstvo.

– Sad je onemogućena neisplata doprinosa, no pitanje je uplaćuju li se puni doprinosi. Treba spriječiti takvu vrstu evazije, da onaj koji ne plaća ne stvara nelojalnu konkurenciju onome koji sve plaća.

Marić vjeruje da bi rasterećenje poduzetnika od davanja za rad sa 17,2 na 16,5% trebalo imati veći doseg jer je ideja na taj način i kroz smanjenje PDV-a doprijeti do svih. Govoreći o prijedlogu proračuna za 2019. i rebalansu ovogodišnjeg, konstatirao je da je rebalans trebao biti “čisto tehnički” s viškom prihoda i bez povećanja rashoda, no dogodila se, kaže, jednokratna, izvanredna okolnost s Uljanikom i državnim jamstvima za izgradnju brodova.

– Brojna od tih jamstava sad dolaze na naplatu, imamo 4,3 milijarde kuna aktivnih jamstava, što je više od cijelog rasterećenja koje će donijeti porezna reforma od 1. siječnja 2019. – objasnio je Marić, ali i dodao da to neće ugroziti javne financije.

Intencija mu je, kaže, bila već u prvoj godini ministarskog mandata pokazati smjer u kojem trebaju ići javne financije. Hoće li tu intenciju izgurati do kraja mandata ili “do daljnjega”, kako je rekao opovrgavajući glasine o odlasku u Adris, prokomentirao je riječima:

– Ministar sam u Vladi i ostajem do daljnjeg. Nikad i nisam govorio drukčije. Od prvog dana otkad sam ministar znam što mi je činiti i odgovorno se ponašam i to ću raditi i do zadnjeg dana. A kad će i što će biti, to ćemo vidjeti. Dodao je da ne zna otkuda vijest, tko ju je i zašto plasirao te je u ovom trenutku fokusiran isključivo na porezne zakone, proračun i rebalans i ni o čemu i ni s kim ne razgovara.

Obvezni razgovori

Na pitanje znači li to da nikad prije nije vodio razgovore s menadžmentom Adrisa odvratio je da razgovara na dnevnoj bazi s različitim poduzetnicima i poslodavcima, ali ne o temama na koje novinari u ovom trenutku misle, nego mu je to, među ostalim, obveza i s obzirom na porezni sustav i javne financije – da ima aktivnu komunikaciju sa svim poduzetnicima. Za Večernjak je odgovorio i misli li da je Adris poželjan poslodavac.

– Mislim da ne bih smio komentirati bilo koga od poduzetnika, pogotovo konkretne primjere. Kao i svi poslodavci u Hrvatskoj koji posluju dobro, koji su na neki način zdravi poslodavci s perspektivom, sigurno su pozitivno ocijenjeni i od mene kao ministra financija, ali i od svakog građanina. 

Komentara 7

Avatar neidemdalje
neidemdalje
11:16 14.11.2018.

moguće je mariću ali bi to izazvalo revolt uhljeba i presušili bi crni fondovi...

Avatar southman
southman
12:17 14.11.2018.

Podigni minimalnu plaću i rasti će sigurno !

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
11:09 14.11.2018.

Marić: Nema garancije da će uz Boga I domoljubje plaće rasti, moramo biti otvoreni za kopanje po kontejnerima . No, računamo na to da balkansko tržište rad i da čemo nabaviti nove kontejnere po kojima će domoljubna raja kopati kao svoja na svome. i

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije