Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porezna reforma

Marić još jednom poručio: Vlada je već pokazala da ima sluha za poduzetnike

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili poreznu reformu
Foto: Robert Anić/PIXSELL
21.08.2018.
u 19:00

Ukupni učinak poreznog rasterećenja unutar reforme započete s početkom 2017. ministar financije procjenjuje na šest milijardi kuna

Vlada ne želi dodatno porezno opterećenje poduzetnika, a po okončanju javnoga savjetovanja o paketu poreznih izmjena te potom u Vladinoj i saborskoj proceduri bit će prilike za analizu svih kritika predloženih izmjena, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić.

Upitan nakon sastanka u Vladi je li se nakon burnih reakcija poduzetnika na najave povećanja osnovice za obračun doprinosa za predsjednike i članove uprava od toga odustalo, Marić je odgovorio da je u tijeku javno savjetovanje i da su i burne reakcije jedan od rezultata toga savjetovanja te da će ih Vlada razmotriti.

Ministarstvo financija je, naime, u javnu raspravu pored drugih prijedloga izmjena poreznih propisa, uputilo i prijedlog o povećanju osnovice na koju predsjednici i članovi uprava moraju obračunati mirovinski i zdravstveni doprinos s 0,65 na 1,1 prosječnu bruto plaću, što je izazvalo brojne kritike iz poduzetničkih redova.

"Ima jako puno komentara, neki su možda malo oštriji, ali sve ih primamo i uzimamo u obzir i do kraja procedure ćemo iznaći najbolje rješenje", rekao je Marić.

Naglasio je kako nema namjere ići u nešto "svojeglavo" te kako su Vlada i Ministarstvo financija već pokazali da "imaju sluha"

Podsjetio je pritom da su poduzetnici tražili mjere u području poreznog tretmana sezonskih radnika, priznavanja troškova nabavke i održavanja automobila u službene svrhe te da im je Vlada odgovorila u okviru fiskalnih mogućnosti.

Što se tiče posebno malih i srednjih poduzetnika, koje najviše "žulja" najava dizanja osnovice za doprinose direktora i članove uprava, Marić je podsjetio da je Vlada i bez apela poduzetnika uvela obračunavanje poreza na dobit po novčanom tijeku do tri milijuna kuna, odnosno po realiziranim fakturama, a ne po obračunskom načelu po kojemu se po rez plaća i na isporučenu, a nenaplaćenu robu i usluge.

Pored toga, smanjena je stopa poreza na dobit, podsjetio je Marić.

"Naša ideja od samog početka upravo jest da se stimulira i potiče poduzetništvo i žao mi je što se možda u nekim stvarima stječe dojam da je ovo nekakav kontraudar. Ne, ni u kojem slučaju", rekao je Marić i ponovio da će Vlada razmotriti sve komentare pristigle u javnom savjetovanju.

Upitan misle li tako i koalicijski partneri, odgovorio je da je s njima "ista stvar" te da je u paketu poreznih izmjena devet zakona najveća izmjena sniženja stope PDV-a na svježe meso, ribu, voće i povrće, a da je velika izmjena i smanjivanje doprinosa na plaće odnosno ukidanje doprinosa za zapošljavanje i ozljede na radu.

"Nije nam namjera stvarati nikakve dodatne terete poduzetnicima, poglavito malima i srednjima", ustvrdio je Marić.

Upitan znači li to da je spreman odustati od predloženih izmjena, ponovio je da javno savjetovanje traje do 6. rujna, a tada slijede Vladina procedura i dva saborska čitanja pa će biti vremena za argumentiranu raspravu, kako bi porezne izmjene kao dio trećega kruga porezne reforme na snagu stupile s prvim danom iduće godine.

Ukupni učinak poreznog rasterećenja unutar reforme započete s početkom 2017. ministar financije procjenjuje na šest milijardi kuna.

Ministar Zdravko Marić u sportskom izdanju

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili poreznu reformu
1/10

Komentara 16

DU
Deleted user
19:20 21.08.2018.

vasa vlada je antipoduzetnicka a vi u vladi od prvog do zadnjeg ste uhljebi par exellence....gdje vam je gazda najjaci poduzetnik...o cemu i komu ti imas sto reci ....k minus i plus ...amer i rus ....

ST
stefj
20:35 21.08.2018.

Kako se stimulira i potiče poduzetništvo ako imaš veći trošak u startu, a ne znaš da li ćeš uspjeti nešto prihoditi? Nema tu neke matematike koja to može opravdati... Ako otvoriš firmu, zaposlio se ili ne u njoj, plaćaš maksimalne doprinose na direktora i članove uprave. Kakvo je sad to pogodovanje za poduzetnike?... A i rastu davanja na bruto plaće. To je isto pogodovanje poduzetništvu?... Raste rashodovna strana proračuna, to je isto za poduzetnike?... Tak se pogoduje poduzetništvu da smo za business start iliti inovacijama iza 100 mjesta na svijetu, po poreznom opterećenju smo 82 i padamo i dalje... Treba se malo pogledati kako je to drugdje, a ne gledati samo sebe i biti zadovoljan time što se radi. Treba se ugledati u bolje od sebe, a ne samo radi statistike uspoređivati s lošijima. Takva politika nas je i dovela da smo zadnji u EU, pa se vlada niti ne može usporediti s nikime i pokazati da je bolja. Plenkovićevo posezanje za Afrikom samo pokazuje stav s čime bismo morali biti zadovoljni...

KR
Krotila
19:46 21.08.2018.

lopovi,veleizdajnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije