Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O PRORAČUNU

Marić: Glavni dio proračuna za iduću godinu su davanja za plaće i mirovine

Zdravko Marić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
31.10.2019.
u 12:51

Najvažniji dijelovi rebalansa tiču se, ističe, davanja za mirovine, plaće, LNG-a i uplate u poračun EU

Na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se dodatno na rebalans proračuna za ovu godinu te prijedlog proračuna za iduću godinu, najvažnije točke dnevnog reda današnje sjednice.

Najvažniji dijelovi rebalansa tiču se, ističe, davanja za mirovine, plaće, LNG-a i uplate u poračun EU, a ta dodatna davanja trebalo bi neutralizirati uštedama u svim resorima. Ovim prijedlogom, tvrdi ministar, ostvarit će se potrebne uštede te ako se usvoji predloženi rebalans u Hrvatskom Saboru ovo će biti četvrti proračun koji nije probio zadane okvire, nego je ostao unutar predviđenih rashoda.

- Nemamo planirano smanjivanje opće stope PDV-a na prihodovnoj strani, ali će zato biti povećanje plaća na strani rashoda i to je glavni dio proračuna za iduću godinu - naglasio je ministar. Za oko 1,7 milijardi kuna povećat će se plaće, a otprilike jednako toliko bit će izdvojeno i za mirovine, dodao je.

Još jednom je istaknuo i da se u proračunu za 2020. po prvi put predviđa suficit i to za 0,2 posto

Osvrnuo se ponovno i na koeficijente složenosti poslova ustvrdivši da se radi o problemu koji se akumulirao godinama, a s kojim se oni sada planiraju uhvatiti u koštac. 

- BIlo je pitanje vremena kada će ovakva vrsta dijaloga morati se aktivirati. Nije ovo prvi puta da se u javnom prostoru komunicira analiza i promjena koeficijenata, ali pamtit će se kada se to uistinu i riješi - kazao je.

Komentara 2

MO
moškov
13:57 31.10.2019.

maric je otkrio toplu vodu..za mirovine i place...

Avatar ehlbert13
ehlbert13
14:20 31.10.2019.

Oderaše nas ovi naši "zaslužni umirovljenici". Umjesto SUBNORa imamo SUBDR (savez udruženja boraca Domovinskog rata), kojih proporcionalno broju stanovnika i proračunu iz kog su plaćeni ima 3x više nego što je subnorovaca ikada bilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije