Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska eurostrategija na djelu

Marić će dio nadzora nad bankama prepustiti Europskoj središnjoj banci

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.05.2019.
u 10:18

Hrvatska ide na uspostavu bliske suradnje Hrvatske narodne banke i Središnje europske banke u Frankfurtu koja već kontrolira tri četvrtine banaka

Vlada je na jučerašnjoj sjednici ovlastila ministra financija Zdravka Marića da zatraži uspostavu “bliske suradnje” između Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke (ECB). Jedan je to od posljednjih koraka koji hrvatska Vlada mora poduzeti prije nego što premijer i guverner službeno zatraže uvođenje eura i ulazak u zajednički tečajni mehanizam eurozone.

Uspostava bliske suradnje zapravo znači davanje dodatnih ovlasti europskoj banci u kontroli domaćeg bankarskog sektora. Otprije je poznato da, vojničkim rječnikom rečeno, Europska središnja banka po zapovjednoj liniji kontrolira poslovanje svih banaka u Hrvatskoj čiji se vlasnik nalazi u nekoj od država članica eurozone. Kako je tri četvrtine hrvatskog bankarskog sustava u vlasništvu stranaca, većinom talijanskih i austrijskih banaka, supervizija iz Frankfurta već sad ima zadnju riječ kod kontrole Zagrebačke, Privredne, Erste ili Splitske banke.

Njihovo poslovanje kontroliraju zajednički supervizorski timovi hrvatske i Europske središnje banke. Nakon što Marić zatraži uspostavu bliske suradnje, supervizija preostale četvrtine bankarskog sustava postupno će se seliti u nadležnost Europske središnje banke. Riječ je Hrvatskoj poštanskoj banci i ostalim manjim bankama u vlasništvu domaćeg kapitala, čiji rad sada kontrolira isključivo HNB.

– Iako ni u jednom dijelu Strategije za uvođenje eura nije naveden ciljani datum uvođenja eura, Strategijom su utvrđene strateške odrednice ekonomske politike u sljedećem razdoblju koje će, osim izravnog doprinosa nastojanju da se ispune kriteriji za uvođenje eura, pridonijeti stvaranju uvjeta za održivu ekonomsku konvergenciju, navodi Vlada u objašnjenju jučerašnje odluke.

Uz Hrvatsku. koja je donijela političku odluku da će uvesti euro, na tom putu još se nalazi i Bugarska koja je odmaknula godinu dana ispred nas. Bugari se već nalaze u zajedničkom tečajnom mehanizmu te se očekuje i prvi službeni izvještaj ECB-a o stanju bugarskog bankarskog sustava. Prema neslužbenim procjenama, Hrvatska bi mogla ispuniti sve kriterije i dobiti zeleno svjetlo ostalih članica za euro za pet godina.

Komentara 7

Avatar siva_sova
siva_sova
11:15 24.05.2019.

izdaja opet

MI
midea
11:46 24.05.2019.

suditi za veleizdaju odmah nakon preuzimanja vlasti !

Avatar indigo25
indigo25
10:37 24.05.2019.

Bankrot blizu??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije