Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN SJEĆANJA Osječani u spomen na žrtve

Maratonci trčali Vukovaru u čast

16.11.2008.
u 13:43

OSIJEK/VUKOVAR – Devet je osječkih maratonaca već sedmu godinu u spomen na sve hrvatske žrtve te sjećanje na pad Vukovara 18. studenoga 1991. godine danas trčalo 35 kilometara od Osijeka do Vukovara, a u sklopu programa Povijesne udruge Hrvatski sokol Osječko-baranjske županije “U Vukovar s ljubavlju”.

U Vukovar ih je stiglo sedam, a dvojica su po hladnom i neugodnom vremenu ipak odustala na putu do odredišta.

Maratonci su članovi Maraton kluba Hrvatskog sokola, a ovim su činom odali počast svim, kako su nam rekli, hrabrim ljudima koji su svoje živote položili na oltar naše Hrvatske.

Oni su tako danas u 8 sati s osječkog Trga slobode, ispred spomenika branitelja, krenuli prema Vukovaru, a ondje su stigli u 11.30 sati gdje su ih dočekali pripadnici počasne sokolske garde Hrvatskog sokola Osijek.

Maratonci su s ostalim članovima udruge položili vijence i upalili svijeće kod križa na ušću Dunava kao i na vukovarskom memorijalnom groblju.

– Bilo je naporno, ali sam izdržao! Ovim sam želio odati počast svim nestalim, poginulim braniteljima i žrtvama Vukovara i zbog toga mi nije bilo teško trčati – rekao nam je na cilju najstarjiji od osječkih maratonaca 67-godišnji Nikola Kovač kojemu je ovo jedan od brojnih istrčanih maratona u životu, a prije nekoliko godina trčao je i ultramaraton na relaciji od vukovarske Ovčare do Bleiburga u Austriji.

Dan sjećanja na pad Vukovara u samom gradu heroju svečano će se obilježiti u utorak, 18. studenoga, na 17. godišnjicu okupacije srpske vojske kada je nakon devedeset dana junačkog otpora Vukovar ipak pao u neprijateljske ruke i ostao okupiran sve do mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije