Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTRI VOLE SAD

Gordan Maras sedam dana putovao Amerikom, a šuti o troškovima

08.12.2014., Zagreb - Potpisivanje ugovora o suradnji Ministarstva poduzetnistva i obrta i poslovnih banaka. Ugovore su potpisali Gordan Maras, ministar poduzetnistva i obrta koji je predstavio program i uvjete subvencioniranja, te predsjednici i clanovi
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
10.05.2015.
u 09:00

Ministri tvrde da kupuju aviokarte u ekonomskoj klasi, a dnevnica za SAD iznosi 95 dolara

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras cijeli je prošli tjedan bio na službenom putu u Sjedinjenim Američkim Državama. Obišao je Washington, Las Vegas, Los Angeles i San Francisco. Na put je vodio svog stranačkog kolegu i tajnika kabineta Darka Baničeka te savjetnicu u kabinetu Majdu Žujo.

Rezultati puta

Koliki su bilo troškovi zrakoplovnih karata, smještaja i dnevnica za njih troje, iz Ministarstva nam nisu odgovorili iako smo im upit poslali još u utorak. No navode da je Maras održao 20-ak sastanaka, posjetio sajam Interop u Las Vegasu... Rezultat tog puta je, kažu, među ostalim, dogovor o 20 milijuna eura vrijednom VC fondu te dogovor o nastavku snimanja serije Game of Thrones u Hrvatskoj iduće dvije sezone jer se Maras sastao i s predstavnicima HBO-a. Maras je u SAD-u bio i 2013., a njegov prošlotjedni let "preko bare" samo je zadnji u nizu brojnih putovanja hrvatskih ministara u SAD. Prema našoj analizi, čak 11 članova sadašnje vlade od njih ukupno 21 u zadnje je tri i pol godine službeno putovalo u Ameriku. Neki od njih više puta. Ove su godine u SAD-u uz Marasa išli i ministar zdravlja Siniša Varga, ministar branitelja Predrag Matić te ministar turizma Darko Lorencin. U SAD je prošle jeseni putovao i premijer Milanović, a najveću svjetsku silu posjetili su i ministar obrane Ante Kotromanović, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministar financija Boris Lalovac, ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i, naravno, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Osim Marasa, pitali smo i njegove kolege koji su ove godine bili u SAD-u o troškovima i svrsi tih putovanja. U Ministarstvu turizma kažu da je uz Lorencina u SAD putovala i glasnogovornica Eva De Zan Prusina i da su sudjelovali u New Yorku u promociji hrvatskog turizma. Kažu da su putovali ekonomskom klasom, karte su stajale po 7850 kuna, a trošak smještaja za četiri dana bio je 7080 kuna po osobi. Dnevnica za SAD iznosi 95 dolara pa je svako od njih dobio 380 dolara po toj osnovi. Uz Matića su u SAD putovali njegov pomoćnik Bojan Glavašević te dvoje savjetnika u kabinetu. U New Yorku su imali sastanke u UN-u, u Bostonu su obišli sveučilišta, a u Washingtonu su imali sastanak u ministarstvu obrane SAD-a.

Varga tri puta u SAD-u

Na aviokarte u ekonomskoj klasi potrošili su 34.167 kuna, a na smještaj 5645 dolara. Svako od njih je dobio i po 570 dolara za dnevnice. Varga je tri puta bio u SAD-u, a ove je godine sa svojim pomoćnikom i ravnateljima triju općih bolnica u Chicagu posjetio veteranske bolnice. Za aviokarte su plaćene 29.092 kune, za smještaj četiri dana 5307 kuna, a trošak dnevnica bio je 4167 kuna. Ministarstvo je platilo i aviokarte ravnateljima – 34.554 kune.

>> Legendarni Vatreni i ministar Maras igrali, Jajan navijao

>> Maras: Branitelji su za HDZ i Karamarka socijalna kategorija

Komentara 80

TV
tv5378
09:09 10.05.2015.

Skoro pa cjela Vlada.Ljudi vole putovati,narocito'' poslovno'' I na racun poreznih obveznika.Sposobna Vlada,nema sto,sve sami talenti.Pljuc!

BA
barbaizamerike
00:00 10.05.2015.

sramota sve o trosku drzave moj ga prijatelj prepozno u las vegasu u kasinu neka ga je sram I njega I njegovog sefa milanovica

TO
tolitol
09:26 10.05.2015.

Meni je pak najbolje u svemu ovome da je tobože HBO odlučio potpisati nastavak snimanja Game of Thrones baš zbog Marasova posjeta. Ma nije valjda. I to kompanija čije je sjedište u New Yorku, kojeg Maras jedinog nije posjetio. Ne znam bi li plakao ili bi se smijao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije