Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ogorčeni smanjenjem

'Manjinsko vijeće gubi čak 63% sredstava iz proračuna Požege'

besparica,lova,novac,euri,kredit,dug,euro (1)
Foto: Thinkstock
05.12.2014.
u 18:19

Žao mi je što i drugi gube podršku, ali se nadam da će imati prilike dijelom namaknuti sredstva kroz razne natječaje za udruge, natječaje fondova i zaklada, ministarstava i sl., kazao je mIroslav Grozdanić

Zamjenik požeško-slavonskog župana iz redova srpskog naroda dipl. ing. Miroslav Grozdanić uputio je izjavu za javnost izražavajući žaljenje radi nerazumijevanja statusa i položaja te manjine, odnosno podrške gradskih vlasti u Požegi Vijeću srpske nacionalne manjine u sljedećem razdoblju.

- Svjestan sam problema s kojima se suočava lokalna i regionalna samouprava u kreiranju proračuna za 2015. godinu, jer se jednim značajnim dijelom umanjuje priliv sredstava u proračunu i neophodno je što bezbolnije izbalansirati sve ove probleme, međutim kao predstavnik srpske manjine ovim putem želim izraziti kako svoje osobno nezadovoljstvo, tako i nezadovoljstvo samih članova srpske manjinske zajednice u Požegi, zbog enormnog smanjenja proračuna Vijeću srpske nacionalne manjine u gradu Požegi - ističe Grozdanić, te dodaje da su udrugama u kulturi, naučno istraživačkim aktivnostima HAZU, te drugim aktivnostima u kulturi sredstva smanjena oko 13%, Turističkoj zajednici, političkim strankama i udrugama građana dotacije su smanjene za 25, a dotacije programima sportskih aktivnosti umanjene su navodno 38%.

Tvrdi nadalje da su Vijeću srpske nacionalne manjine umanjena proračunska sredstva u odnosu na ovu godinu daleko najviše i iznose cijelih 63 posto, a kada se još ima u vidu umanjenje u ovoj godini za 15 posto jasno je da se Vijeću srpske nacionalne manjine kontinuirano smanjuje podrška.

- Žao mi je što i drugi gube podršku, ali se nadam da će imati prilike dijelom namaknuti sredstva kroz razne natječaje za udruge, natječaje fondova i zaklada, ministarstava i sl., što Vijeće u većini slučajeva nema mogućnosti ovakve participacije i ovisno je o senzibilnosti lokalnih vlasti - kaže u nastavku zamjenik župana i dodaje kako ne želi vjerovati da je možda u budućnosti krajnji cilj ukidanje stavke za podršku kako Vijeću srpske nacionalne manjine, tako i samoj srpskoj zajednici u Požegi. Nastavlja da izostaje i podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi, recimo od najavljenih oko 50.000 u ovoj godini ostvareno je 10.000, te upozorava na nesrazmjerno ulaganje grada u infrastrukturne potrebe naselja u kojima većinom žive pripadnici srpske nacionalne manjine tvrdeći da se teško se oteti dojmu da ih se ne gura u izolaciju, odnosno geto.

- Izražavam nadu i želju da moja razmišljanja budu demantirana, ali prvenstveno na realan i moguć način, a to je podrškom i kvalitetnijim pristupom rješavanju infrastrukturnih problema u naseljima gdje u značajnijem postotku živi srpska manjinska zajednica, a svakako i u podršci Vijeću i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pogotovo ako gubici izvornog gradskog proračuna budu ipak manji nego što se sada pretpostavlja - zaključio je Miroslav Grozdanić.

>>'Bilo je lakše Požegu osloboditi od Turaka nego od ljudske gluposti i neznanja'

>>Pleternički inkubator potpuno popunjen, slijedi proširenje

Komentara 2

ZV
zeljko.visnic
07:37 08.12.2014.

miroslave ti i ostali iz sdss-a gurate srbe u geto radi svojih interesa.

NI
nindza123
23:14 02.12.2017.

SDSS? I miroslav? Pupovac i Miroslav ZAJEDNO? Pogledaj se u ogledalo i zapitaj se koliko Grozdanić ima škole i iskustva rada sa takvim ljudima kao što si ti i pupovac! Pomogao je i srbinu i hrvatu koji nije imao od cega zivjet takvi ko ti će sudit uvijek zašto vuče i jednoj i drugoj strani da pomogne! Radi vlasti? NE! Radi ljudskosti! I jesu ga ikad pitali koga su njemu ubili u ratu i bez čega je miroslav ostao? Nikad! A nosi se stim! I Veliki je borac za ljudska prava! Ne mješaj Grozdanića i pupovca! Isto ko hdz i sdp! Što se vole!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije