Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dio vodstva SDP-a:

Manjinska vlada može, velika koalicija nikako

Davor Bernardić
Patrik Macek/PIXSELL
22.06.2018.
u 06:45

Velika koalicija bila bi za SDP ravna samoubojstvu. Osim toga, SDP je brana HDZ-ovu desničarenju i lopovluku, kaže stranački izvor.

Svako malo tema velike koalicije pojavi se u javnom prostoru. I u HDZ-u i u SDP-u takve ideje redovito demantiraju. I posljednju informaciju, da su se premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik SDP-a Davor Bernardić zbog te teme već sastajali, i to dva puta, SDP je demantirao. Međutim, nema sumnje da i jedne i druge zabrinjava trenutačni omjer snaga na političkoj sceni i da bi velika koalicija doista mogla biti jedna od rijetkih opcija nakon novih izbora.

Tri grupacije

U SDP-u se trenutačno mogu iskristalizirati tri grupacije – jednu čine oni koji za veliku koaliciju ili bilo kakvu suradnju s HDZ-om ne žele ni čuti, drugu oni kojima je ona prihvatljiva i koji imaju spremne i uvjete za HDZ (o čemu je Večernji list već pisao), a treću oni koji misle da bi velika koalicija za SDP bila smrt, ali ne i svaki oblik suradnje s HDZ-om za dobrobit države.

– Doista smatram da SDP ne bi izdržao ulazak u veliku koaliciju, to bi bilo ravno samoubojstvu. SDP i egzistira kao brana njihovu desničarenju, konzervativizmu i lopovluku. Ali uz pretpostavku da politička situacija ostane identična i da doista pitanje velike koalicije dođe na dnevni red, najviše što bi SDP mogao ići u tom smjeru je da eventualno podrži HDZ-ovu manjinsku vladu bude li HDZ relativni pobjednik na izborima – kaže naš izvor iz vodstva SDP-a.

Naravno, takav dogovor podrazumijevao bi donošenje i provođenje ključnih reformskih pitanja. Drugim riječima, morao bi se postići konsenzus o ključnim pitanjima za zemlju.

– Bez gospodarskog rasta od minimalno 4-5 posto osuđeni smo na zaostajanje. Nijedan problem se ne može riješiti, pa ni demografski, bez gospodarskog rasta.

I u tome trebamo postići konsenzus, HDZ i SDP, ali i sindikati i poslodavci. Trebali bismo svi zajedno stvoriti jedno ozračje unutar društva i dati potporu jednom takvom iskoraku. To nam fali. A nakon toga prionuti i na rješavanje anomalija u pravosuđu, krenuti u reformu javne uprave – kaže naš izvor iz SDP-a.

Dokaz vjerodostojnosti

Kada bi se sva ta pitanja riješila, a reforme doista provele na dobrobit svih nas, dodaje naš izvor, građani takav dogovor između SDP-a i HDZ-a sigurno ne bi kaznili. Na tom primjeru, dodaje izvor iz SDP-a, HDZ bi mogao pokazati i vjerodostojnost, da nije kao HNS u kojemu nikad ne odbijaju ministarske fotelje.

Davor Bernardić
1/8
Ključne riječi

Komentara 7

GV
golub Vaso
08:00 22.06.2018.

SKH opet zajedno, da ovce progledaju

Avatar zajutrak
zajutrak
09:12 22.06.2018.

Bero i Maras,.uz Peđu i Bojana.., ma dajte molim vas, kakva bi to vlast bila, za crknuti od gladi i sramote !

OB
ObrenM
07:46 22.06.2018.

Sve za vlast,vlast za nista.Proklamacija-sve cinimo za dobrobit naroda.Prostituirani,neposteni-gadljivci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije