Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum o Izbornom zakonu

Manjinci i HNS: Sabor mora pitanja dati na ocjenu ustavnosti!

Prikupljanje potpisa
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
31.05.2018.
u 16:20

Bude li se HDZ protivio, HNS kani protiv referenduma ići sam, a neki manjinci prijete čak i napuštanjem koalicije

Referendumska inicijativa ‘Narod odlučuje’ navodno je daleko premašila broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma o izbornom sustavu. Neslužbeno se govori o čak 450.000 potpisa, a pokažu li se te brojke točnima, teško da će ih moći srušiti bilo kakva provjera državne uprave. Loptica je time prebačena na Sabor, koji mora odlučiti o raspisivanju referenduma, pri čemu je ključno pitanje hoće li referendumska pitanja poslati na ocjenu Ustavnom sudu.

‘Mogu skupljati novu većinu’

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković jučer je bio prilično benevolentan prema inicijativi kojoj se HDZ otpočetka snažno protivio.

- Ako se utvrdi da su potpisi vjerodostojni i da ih je dovoljno, onda ćemo najvjerojatnije u smjeru referenduma – izjavio je Jandroković. Na izričito pitanje hoće li Sabor zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja odgovorio je kako će se o tome odlučiti tek kada Sabor dobije potpise i kada prođe procedura njihove provjere.

No pitanje je kako bi se prema odluci da se ne ide prema Ustavnom sudu postavili HDZ-ovi koalicijski partneri, prije svega zastupnici nacionalnih manjina, koji bi, prođe li takav referendum, ostali bez prava na glasovanje o podršci Vladi i državnom proračunu.
Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, kaže da o tome još nije razgovarao s HDZ-om.

- Andrej Plenković i HDZ ovih dana imaju puno briga, pa se nismo gurali na razgovor - kazao nam je Pupovac. Tako je ostalo nejasno hoće li SDSS zahtijevati od HDZ-a da referendumska pitanja pošalje na ocjenu ustavnosti. No, neki su manjinski zastupnici puno oštriji i oko ovog pitanja nisu skloni dugim pregovorima s HDZ-om te smatraju da o slanju referendumskih pitanja Ustavnom sudu ne može biti dvojbe.

- Što se mene tiče, ne obratimo li se Ustavnom sudu, HDZ može pokušati skupiti neku novu većinu bez mene. Ne znam hoće li to uspjeti ili ćemo ići na nove izbore, koji će svakako biti prije održavanja referenduma – kazao nam je jedan manjinski zastupnik koji je želio ostati neimenovan.

Prikupljanje potpisa
1/11

Održavanje referenduma pod svaku cijenu želi spriječiti i HNS, iz kojega poručuju kako će “poduzeti korake čak i ako HDZ neće”. - Bude li dovoljno potpisa, HNS će tražiti ocjenu ustavnosti tih pitanja za referendum - najavljuje glavni tajnik te stranke Srećko Ferenčak.

No, čak i ako Sabor pošalje referendumska pitanja Ustavnom sudu, to ne mora značiti i stopiranje referenduma. Oko toga jesu li referendumska pitanja inicijative ‘Narod odlučuje’ u skladu s Ustavom nisu suglasni ni ustavni stručnjaci. Riječka profesorica Sanja Barić uvjerena je, primjerice, da je predloženi referendum duboko protuustavan jer dovodi u pitanje stabilnost i racionalnost izbornog sustava. Mato Palić s osječkog Pravnog fakulteta inicijativu je pak i osobno potpisao. Referendum o izbornom sustavu moguće je spriječiti i ustavnim promjenama, koje je već pokrenuo SDP, uz podršku zastupnika manjina.

- SDSS je podržao inicijativu SDP-ovca Peđe Grbina o izmjenama Ustava kada je riječ o reguliranju referendumskih pravila. Svakako ćemo razgovarati o zakonodavnom okviru za provođenje Ustava koji po nama ima niz točaka koje je potrebno urediti - objašnjava Milorad Pupovac. Cilj im je, nastavlja, da se osigura demokratsko pravo provođenja referenduma, ali i da se tim istim referendumom ne narušavaju temeljna ljudska i demokratska prava.

Protiv Istanbulske premalo

Iz SDP-a su proteklih dana puštane naznake da je o svemu konzultiran i HDZ i da u toj stranci nema većeg protivljenja toj inicijativi, no Jandroković to demantira.

- Radi se očito o pokušaju kolega iz SDP-a da malo zamute vodu. Nisu vođeni nikakvi razgovori ni službeni ni neslužbeni. Ne znam zašto su pristupili tom pitanju na takav način - komentirao je Jandroković. No dok je demantirao bilo kakve razgovore sa SDP-om, u televizijske je kamere ipak ‘izrecitirao’ uvjete svoje stranke za eventualne ustavne promjene.

- Naš je stav da razgovarati možemo, ali ćemo sigurno tražiti neefikasnu kvotu za Hrvate izvan Hrvatske i dopisno glasovanje - rekao je Jandroković. Iz njegovih riječi proizlazi da bi pregovori o ustavnim promjenama, ako već nisu, uskoro mogli početi.

Broj prikupljenih potpisa jučer je objavila i inicijativa ‘Istinom protiv Istanbulske’, koja je zazivala referendum za istupanje Hrvatske iz netom ratificirane konvencije. Do jučer su prebrojili 371.821 potpis, gotovo četiri tisuće manje od minimuma za raspisivanje referenduma. Iako čekaju potpisne knjige iz još nekih mjesta, s takvim brojkama teško mogu proći provjeru državne uprave. U međuvremenu, traže od ministra uprave Lovre Kuščevića da im osigura dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa u gradovima koji su im onemogućili potpisivanje.

Prikupljene potpise inicijativa predaje Saboru, a kada će to učiniti, ovisit će o procjeni isplati li im se u proceduru ići prije ljeta

Odbor za Ustav predlaže Saboru da od Vlade zatraži provjeru potpisa, što je prvi korak u formalnoj proceduri

Sabor potvrđuje prijedlog Odbora za Ustav i potpisne knjige šalje na provjeru Vladi, odnosno Ministarstvu uprave

Vlada prihvaća izvješće Sabora i pokreće provjeru potpisa. Obično ih provjerava Zavod za statistiku, na temelju manjeg uzorka

Vlada utvrđuje izvješće o provedenoj provjeri, u kojem će se vidjeti i koliko je potpisa ‘otpalo’

Odbor za Ustav na temelju izvješća Vlade Saboru predlaže ili da raspiše referendum ili da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja

Ako Ustavni sud utvrdi da su referendumska pitanja neustavna, referenduma neće biti, što se već dogodilo s referendumom o ćirilici

Ako Ustavni sud ‘amenuje’ pitanja, Sabor utvrđuje datum referenduma, pri čemu zastupnici nisu ograničeni nikakvim rokovima

1) Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi:
“Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.
Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.
Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas). Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju
najvećeg broja preferiranih glasova.
U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.
Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 4% važećih glasova birača.
Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.”

- Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Istanbulsku konvenciju (Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji) te

- da se u članku 133. Ustava Republike Hrvatske doda 5. stavak koji glasi:
„Hrvatski sabor odlučuje o otkazivanju međunarodnih ugovora koji podliježu potvrđivanju Hrvatskoga sabora ili povlačenju iz njih te o istupanju iz međunarodnih organizacija i saveza onakvom većinom glasova zastupnika kakva
je potrebna za potvrđivanje međunarodnih ugovora i davanje ovlasti međunarodnim organizacijama ili savezima. O tim se pitanjima može raspisati državni referendum.“

2) Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi:
“Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.”

Komentara 19

Avatar majmunranko
majmunranko
17:51 31.05.2018.

Da, bune se i Stazić, Ratko Mladić i kapetan Dragan.

BL
bluesbob
17:15 31.05.2018.

Zato i treba referendum da se ovakve šuge konačno maknu sa političke scene.

Avatar anti_komunist
anti_komunist
18:13 31.05.2018.

manjinci bi se trebali baviti svojom kulturom, jezikom, obicajima......a hns bi trebao biti u remetincu ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije