Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjenje naknada
Povratak na članak

Manji ZAMP digao na noge glazbenike, oduševio ugostitelje

HDS ZAMP 
sa završetkom prošle godine prikupio je 103,2 milijuna kuna

Komentari 72

HR
hr76
20:05 01.01.2014.

ZAMP treba ukinuti, tako bi i stolari mogli naplaćivati prolaz kroz svaka vrata koja naprave u životu. Ako je glazba kvalitetna, glazbenik si egzistenciju, pa i puno više od toga, može osigurat koncertima, ako nije, onda neka promijeni profesiju kao i svaki drugi čovjek.

VL
DI
Dijaspora
21:09 01.01.2014.

Po ovom zakonu bi i arhitekt mogao tržiti vječnu naknadu za moju kuću koju sam pošteno platio.

VL
AN
ankicascreiber
21:09 01.01.2014.

nisam pravni strucnjak. medutim blesavo je da netko moze zivjeti citavu godinu samo od toga sto je izdao jedan CD na godinu. CD su skupi vec i ovako, koncenrti su skupi, znaci ako se trudis mozes zaraditi.

VL
Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
22:50 01.01.2014.

A šta će sada drug Josipović i Marko Vojković?!

VL
LI
list68
20:32 01.01.2014.

Sada će se Josipović naći uvrijeđen, jer i on sebe smatra umjetnikom, pa čovjek svira "daj-uze".

VL
BR
brodludjaka
20:47 01.01.2014.

Zamp je čisti idiotizam u ovoj zemlji. I napokon je netko bio pametan i smanjio davanja za takve gluposti. Zamisli da netko pjesmuljke npr. Jasmina Stavrosa smatra umjetnošću i da se za to govno mora plaćati naknada. Što je najgore gotovo svi ti naši umjetnici varaju ovu zemlju jer ne prijavljuju prave prihode, pa će se valjda prevarama i lopovlukom tzv. umjetnici moći sakupiti dovoljno love za penziju.

VL
MK
M. Kajić
22:42 01.01.2014.

Da je u RH manje "ličkih medvjeda" krize uopće nebi bilo.

VL
OS
osica
20:52 01.01.2014.

a nismo još čuli Josipovića - da li je" oduševljen ili se digao na zadnje noge", ili pak mudro šuti .....?

VL
LA
larala
20:27 01.01.2014.

a, da ti muzicari pocnu placati građanima silovanje šundom i fosilima od prije 20-30g?....jer upravo to je ono što se financira iz današnjeg zamp-a....

VL
VE
velika
21:58 01.01.2014.

a kad se ukida obvezno clanstvo u HGH

VL
ZB
zbuniceva
21:32 01.01.2014.

Sve to s ZAMPom ima smisla i treba nekak plaćati da je transparentno kak nije. Kak nije izgleda bila ni HGK, ni HOO uostalom izgleda nije ni udruga za bolesnu djecu pokojne Nore a nebu ni nova udruga roditelja Nore.. Sama ideja da država propisuje i Zakonom nameće i utjeruje davanja koje sakupljaju troše i dijele neke maglom tajni obavijene udruge koje nisu obavezne objaviti troškove je nakaradna.

VL
CV
crna vrana
20:51 01.01.2014.

Što se zampilo zampilo. Uskokodakali su se jer će im skresati namet kojeg su drugima sami odedili. Ljudi, pa mi smo država s preko dvjesto parafiskalnih nameta. Porezi su mačji kašalj prema raznoraznim naknadama. Jedan svoje revanje zove umjetnošću ,u , a drugi s novom tuđom jetrom ima nešto protiv ugostitelja što su mu desetljećima nadolijevali, umjesto da je odbijao da mu nadolijevaju.

VL
Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
21:49 01.01.2014.

Nomeansno, jedan od najvećih math-rock, punk-rock, punk-jazz i post-hardcore bandova već 33 godine, tj. od 1979. uglavnom živi od svojih koncerata u malim klubovima za koje su ulaznice smešno jeftine, a kaj se tiče CD-a, čak i preporučuju da se njihova glazba krade s interneta. Ko ne će tak zarađivat svoje nofce, poštenim radom, nek promeni profesiju.

VL
CR
Croasan
08:19 02.01.2014.

umjetnički uradak...a.a...aa...aaaaa...a.a.a.a...ajvar ajvar.

VL
CA
Cafa
22:47 01.01.2014.

Autorska prava su velika tema koju mi ovdje ne razumijemo. Ima tu puno detalja, argumenata i dilema. Ali činjenica je da je ZAMP obična interesna udruga kojoj se zakonski osigurava konstantan priljev novca, a taj novac na kojem sjede raspodjeljujuuju onako kako to udruge već i čine - najzaslužnijim članovima, a ne pošteno. Potpuno je nebitno što taj prihod dolazi od autorskih prava, poanta priče je sami ZAMP i njihov način funkcioniranja.

VL
RT
Rollo.Tomasi
08:55 02.01.2014.

Ljudi moji, svašta mogu (donekle) shvatiti po pitanju ZAMP-ove deračine, ali to da im se plaća naknada i na memorijske kartice za mobitele i fotoaparate... pa koga oni...?

VL
DU
Deleted user
07:58 02.01.2014.

najbrže rastuće gospodarstvo svijeta (kinesko) ne poznaje pojam autorskih prava

VL
SO
soso
07:58 02.01.2014.

autorska prava pa ovi nasi plagijatori bi trebali ici u zatvor zbog krađe autorskih prava i prodavanja ukradene robe na tj cistih laznjaka koje predvodi Tonci Huljic i ostala ekipa skoro pa svi nasi glazbenici.to treba ukinuti a ako hoce da ih se slusa neka se financiraju od prodanih nosaca reklama na netu na njihovim stranicama ako ce biti ikome zanimljivi da postave reklame na njihove stranice,pa tko voli nek izvoli

VL
DU
Deleted user
07:13 02.01.2014.

Lopovska smo država u kojoj zakon kreiraju moćnici koji tim zakonom dopuštaju lopovima ali moćnicima da s bogate. Malog čovjeka ko qebe. Zašto napr. tv pretplata ide državnoj televiziji. Ja hrt programe uglavnom ne gledam...tu i tamo poneki sportski događaj a moja pretplata ide samo njima- Zašto dio kolača nebi dobili ovi sa nove ili rtl-a i drugi.... Doduše danas je pjevačima puno teže jer prihoda od cd-a ili drugih nosača koliko li ih ima gotovo i da nema jer tri dana nakon što izađe cd nekog pjevača ili grupe 'moš ih skinuti sa interneta...ali zato to nadoknađuju cijenama ulaznica za koncerte. Nekad sam tjedno bio najmanje na jednom koncertu, danas kad moram voditi računa o obitelji ...jedan kocert u mjesec dana i to ako imam prilike....je gotovo sve...!!!

VL
ST
stefj
09:49 02.01.2014.

Teško će vlada smanjiti ZAMP, ipak je predsjednikov utjecaj preveliki. Naročito sada, kada nam je dragi predsjednik naizvođeniji autor u Hrvatskoj, te kao takav veliki umjetnik i najviše dobija. Ne samo da je naizvođeniji autor, već je i tvorac zakona kojim udruga građana uzima novac svima, na sve moguće načine (od broja stolaca u bircu, preko broja kreveta u hotelima, do CD-a, fotoaparata ili memorijskih čipova). A što se tiče tog ZAMP-a, radi njega nemamo iTunes i slične stvari, dok npr. jedan Thompson (koji nije član) sam plati više poreza nego svi ti samozvani umjetnici zajedno. Uz to, pojavom ZAMP-a, drastično se smanjio broj koncerata i događanja, smanjilo se pojavljivanje nezavisnih novih bendova, samostalnih autora, sve se svelo na lobi 2-3 producenta i njihovo guranje raznih urlatora i zavijalica. ZAMP s umjetnošću i glazbom nema veze, već samo štiti status uske grupe podobnih...

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.