Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjenje naknada

Manji ZAMP digao na noge glazbenike, oduševio ugostitelje

cd-jevi
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/2
01.01.2014.
u 19:45

HDS ZAMP 
sa završetkom prošle godine prikupio je 103,2 milijuna kuna

Pomoćnik ministra financija Branko Šegon najavio je prije Nove godine ukidanje 25 i smanjenje još 27 parafiskalnih nameta koji, kako kaže, ozbiljno opterećuju gospodarstvo.

Prvi na redu

– Jedan od prvih pregovora koji će početi bit će smanjenje naknade za ZAMP, što je vrlo bitno za kompletno gospodarstvo koje danas plaća zaštitu autorskih i muzičkih prava – izjavio je tada Šegon. Na ovu najavu promptno je reagiralo Hrvatsko društvo skladatelja, čiji je ZAMP dio, navodeći da se nikako ne može govoriti o parafiskalnom nametu jer je to naknada za uslugu, korištenje glazbe, filma ili knjige u poslovne svrhe, koju plaćaju samo oni koji je koriste u svom poslovanju. HDS ZAMP strukovna je udruga, a ne javno ili državno poduzeće, ističu. Ipak, u Ministarstvu financija ostaju ustrajni ističući da je ono što radi ZAMP najočitiji primjer parafiskalnog nameta te kako je to u konačnici novac gospodarstva.

– Ovu javnu najavu pomoćnika ministra uime Vlade smatramo iznenađujućim i nekorektnim svrstavanjem na stranu jednih poduzetnika i jedne vrste radnih mjesta protiv druge vrste poduzetnika i druge vrste radnih mjesta – ističu iz HDS ZAMP-a. Iako se iznos od 103,2 milijuna kuna, koliko je HDS ZAMP prikupio do kraja prošle godine, čini povelikim, u ZAMP-u se ne slažu ni da je naknada za njihove usluge previsoka te ističu da naknade prikupljaju za 94.000 domaćih i stranih autora te nositelja prava.

– Sama visina autorske naknade kod, primjerice, ugostitelja iznosi 35 lipa na 100 kuna troškova nabave roba i usluga.

Takva naknada teško može ikoga ugroziti ili biti ograničavajući faktor za razvoj ugostiteljstva. Njezino smanjenje može jedino biti ograničavajući faktor za razvoj glazbenog poduzetništva – navode. Naplaćene naknade ZAMP isplaćuje glazbenicima, diskografskim kućama i drugim nositeljima prava te tako osigurava egzistenciju više desetaka tisuća obitelji glazbenih kreativaca. S drastičnim padom prodaje nosača zvuka, gotovo bez ikakvih prihoda od interneta, sa smanjenjem broja koncertnih prostora i mogućnosti zarade na taj način, to je mnogim glazbenicima najvažniji izvor prihoda, ističu.

Poznati glazbeni producent Tomo in der Muhlen ističe da su autorska prava ono što SAD čini najmoćnijom nacijom na svijetu jer su shvatili da je to biznis 21. stoljeća.

– Naša vlada nije nikada podržala tu industriju na koju otpada 4% hrvatskog BDP-a, već je odlučila upravo obrnuto – onemogućiti umjetničkoj industriji da funkcionira u skladu s europskim i svjetskim standardima. Ne razumije se da je ZAMP samo udruga koju su glazbenici ovlastili da im pomaže u ostvarenju njihovih prava – kaže In der Muhlen.

Zlatan Stipišić Gibonni ističe da glazba nije bezvrijedna samo zato što je dostupna.

– Silnici razumiju samo umjetnost koju mogu posjedovati, poput slika – kaže Gibonni.

Silnici razumiju samo umjetnost koju mogu posjedovati

Gibonni

– Kad ugostitelji nama prestanu naplaćivati ono što nam nadolijevaju već desetljećima, onda mogu uzeti i naša prava – izjavio je Arsen Dedić.

25 milijuna u proračun

Logično, Miroslav Folnegović Hulec, predsjednik Hrvatskog udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK, Šegonovu je odluku dočekao s veseljem:

– Te su naknade ogromne. Sve se smanjuje, samo se ZAMP ne dira! Djeluju isto kao i da su država. Ako ne platite, idete pod ovrhu! – kaže Folnegović.

U ZAMP-u kažu da je naknada za autorska prava u Hrvatskoj niža nego drugdje. Primjerice, upola niža nego u Sloveniji i trostruko niža nego u Mađarskoj. HDS ZAMP uredan je porezni obveznik koji će za 2013. uplatiti u proračun više od 25 milijuna kuna, zaključuju.

Komentara 72

HR
hr76
20:05 01.01.2014.

ZAMP treba ukinuti, tako bi i stolari mogli naplaćivati prolaz kroz svaka vrata koja naprave u životu. Ako je glazba kvalitetna, glazbenik si egzistenciju, pa i puno više od toga, može osigurat koncertima, ako nije, onda neka promijeni profesiju kao i svaki drugi čovjek.

DI
Dijaspora
21:09 01.01.2014.

Po ovom zakonu bi i arhitekt mogao tržiti vječnu naknadu za moju kuću koju sam pošteno platio.

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
22:50 01.01.2014.

A šta će sada drug Josipović i Marko Vojković?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije