Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA POHVALU ILI POKUDU? Županijski sud u Zagrebu presudio za manje od tri mjeseca

Mamićev slučaj sud riješio brzopotezno

Kad bi se bar i u drugi sluučajevi rješavali brzinom kojom je riješen slučaj Mamić
import
19.06.2008.
u 19:23

ZAGREB  Spis protiv Zdravka Mamića zbog prijetnje Miljenku Mesiću, bivšem pročelniku Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša, te krivotvorenja isprave riješen je ekspresno na Županijskom sudu u svega tri mjeseca, premda sam po sebi nije bio hitan.
 
Pohvalna je brzina kojom je vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Sonje Primorac ukinulo presudu Mamiću, kojom je nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, te predmet vratilo na ponovno suđenje, samo kada bi se takva praksa ustalila i kada je riječ o glavnini drugih spisa.

Primjerice, spis protiv Ljubomira Čučića, koji je pravomoćno osuđen na godinu dana zbog obiteljskog nasilja, Županijski sud rješavao je godinu dana iako se spisi zbog obiteljskog nasilja uz pritvorske spise po zakonu moraju hitno rješavati. Čučić je napravomoćno osuđen u studenom 2006., a pravomoćno sredinom prosinca 2007.

Da podsjetimo, presuda Mamiću ukinuta je kako bi se, po ocjeni suda, prije svega u ponovljenom postupku utvrdilo zbog čega je vještak psihijatar prvotno izrazio mišljenje da Mamiću nije potrebno liječenje, nego psihoterapeutski tretman ili neki oblik savjetovanja, a poslije je ustvrdio da mu je ipak potrebno obvezno liječenje, na koje ga je sud nepravomoćno i obvezao.
 
Nepravomoćna presuda donesena je 18. siječnja, a otpravljena je na Županijski sud 18. ožujka. No, kako je Županijski sud odlučio da se spis vraća novom sucu, a apsolutna zastara nastupa krajem travnja 2009., izgledno je da bi postupak protiv Mamića mogao završiti i u zastari jer će novi sudac uz vještaka psihijatra morati saslušati i desetak svjedoka.

Doduše, ako se obrana složi s čitanjem iskaza svjedoka, postupak bi mogao završiti i prije zastare, no zašto bi se obrana trudila sama ubrzati donošenje presude, kad je to posao suda.
 
Inače, na to u kojem će roku Županijski sud riješiti neki spis utječe primjerice koliko je neki spis zahtjevan, kolikim je brojem spisa već sudac opterećen, je li sudac eventualno na bolovanju ili ima neki drugi opravdani razlog zbog kojeg kasni s rješavanjem spisa, no prema presudama koje je pratila javnost, brzina rješavanja spisa je oko godinu, godinu i pol dana, a u nekim postupcima i više.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije