Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lijek nije na listi HZZO-a pa se ispitivao mjesec dana, zbog čega je tumor rapidno narastao

'Mama, nemoj umrijeti, nemoj nas ostaviti'!

alenka02.jpg
import
06.06.2008.
u 23:35

Život ne bi trebao imati cijenu, no u slučaju 30-godišnje Alenke Zidrum, profesorice biologije i kemije iz Slavonskog Broda, ta je cijena – deset tisuća eura, koliko košta jedan ciklus uzimanja lijeka yondelis.

Birokracija joj naštetila
Alenka boluje od leomiosarkoma, vrlo rijetkog sarkoma mekog tkiva. Njezina iscrpljujuća borba za život traje već tri godine, a počela je u trenutku kad je prvi put okusila majčinstvo. Umjesto da uživa u prvim koracima i riječima svoje voljene kćeri, Alenki je bolest zamaglila najljepše trenutke u životu. U podstanarskom stanu, iscrpljeni trogodišnjim troškovima skupih liječničkih pregleda i kemoterapijama, mlada obitelj ne odustaje. Jer, Alenkin život nije nemoguć, on samo ima svoju cijenu.

Podsjetimo, kada je u travnju  ove godine Večernji list objavio tužnu priču o Alenki Zidrum, mnogi vjerni čitatelji Večernjaka otvorili su svoja srca i humanitarnom gestom prikupili 40.000 eura te Alenki omogućili četiri ciklusa terapije yondelisom. Prvi ciklus Alenka je prošla prije dva tjedna. Otad, njezin je život prvi put u tri godine krenuo prema širom otvorenim vratima, ali i naišao na administrativni zid koji ne mari za njezinu utrku s vremenom.

Lijek, koji nije na listi HZZO-a, naime, od narudžbe do isporuke morao je proći mjesec dana ispitivanja i kontrole. Alenki je tumor za to vrijeme rapidno narastao. Oslabljena i bez apetita, na koncu je dopremljena u KBC Rebro. Liječnici su ustanovili: zbog predugog čekanja spasonosnog lijeka, Alenki su nužna još dva ciklusa yondelisa.

U bolničkoj postelji, bez imalo gorčine, ali i s puno nade, Alenka ne posustaje u svojoj borbi. U njezinu pogledu osjeća se vjera u bolje sutra i u ono na što ima pravo.

– Htjela bih zahvaliti Večernjem listu i svim njegovim čitateljima što su mi ovom velikodušnom gestom omogućili da živim. Također bih htjela zahvaliti svim tvrtkama koje su mi pomogle. Ganuta sam reakcijom ljudi u Hrvatskoj, a posebno me dirnula reakcija onih koji nemaju ni za sebe. Jedna nepokretna žena čak mi je na kućnu adresu poslala 250 eura jer ne može hodati do banke. Ne možete zamisliti kako to djeluije na moj moral – ganuto priča Alenka, priznajući da najviše zadrhti u zagrljaju svoje trogodišnje kćeri.

Moram živjeti
– Ona sada već i sama razumije neke stvari i ne mogu joj lagati. Stalno mi govori: “Mama, nemoj umrijeti, nemoj nas ostaviti.” Eto, kad vam dijete kaže takvo što, shvatite da morate živjeti. Zbog nje želim i moram živjeti. Upravo zbog nje opet molim za pomoć! – rekla je kroza suze Alenka.  A da bi se njezina kći riješila strahova i neizvjesnosti, pomozimo Alenki. Neka njezin životni vapaj i ovaj put krene prema raširenim srcima. Da, Alenkin život ima cijenu. Ovaj put košta 150 tisuća kuna, ali sve one mlade godine iza nje, kao i sve one pred njom, vrijede i puno puno više.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije