Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vježbanje koje potiče zdrav razvoj i rast zarazilo Vodičanke već na prvoj radionici

Mama Filipa: Moj Ivan uživa, ovo treba češće organizirati

'za dalmaciju....020310......Vodice U Vodicama pokrenut pilot projekt fitnesa za bebe na koji se odazvalo dvadesetak majki sa malom djecom Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
Foto: 'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
1/2
02.03.2010.
u 16:15

Majke su jedan sat učile kako masirati dječje lice, čelo, ruke, noge, trbuh... što može olakšati razne tegobe.

Posljednji svjetski hit mladih mama baby fitness posve je zarazio Vodičanke. Na prvoj radionici koju su patronažne sestre šibenskog Doma zdravlja Jadranka Sladoljev i Marina Juričev Martinčev organizirale u Gradskoj vijećnici Vodica okupilo se čak dvadesetak majki s bebama od samo nekoliko mjeseci.

Pod nadzorom stručnjaka

– Cilj je radionica pomoći roditeljima da shvate kako bebi nisu dovoljni samo hrana i san, već su vrlo važni povezanost i ljubav za razumijevanje djetetove ličnosti, za koju se temelji stvaraju upravo u prvoj godini života – objasnila je Jadranka Sladoljev, patronažna sestra.

Iako se tako mala djeca ne mogu izložiti ozbiljnom vježbanju, mame su gotovo jedan sat, igrajući se s bebama, učile kako istezati male ruke i noge.

Masirale su lice, čelo, nos, obraze, ruke, prstiće, trbuh, noge i leđa svojih beba.

Naučile su i mnoge vježbe koje bi djeci trebale olakšati tegobe, primjerice nadutost, proljev i slično. Sve se provodilo pod nadzorom pedijatra, fizijatra i dječjeg psihologa.

Radionice su besplatne

– Do sada se uvijek govorilo da su san i hrana najvažniji za razvoj bebe. Međutim, to nije točno, komunikacija u ranoj djetetovoj dobi teče prije svega na emotivnoj razini, a ovim vježbama mame potiču zdrav rast i razvoj djeteta – kazala je dr. Lori Umek, pedijatrica.

Na prvi baby fitness mogu doći majke s djecom već tri mjeseca nakon porođaja, odnosno kada njihove bebe mogu samostalno držati glavicu.

Sve radionice su besplatne i dio su projekta primarne prevencije UNICEF-ova programa "Prve 3 su najvažnije".

– Fitness me oduševljava i nadam se da će se nastaviti. Pogledajte kako moj Ivan uživa. Naime, glupo je da se organizira samo jednom mjesečno. Majčinstvo treba poticati, a ne zanemarivati – kazala je Filipa Kranjac Ercegović.

Baby fitness, koji je oduševio Vodičanke, prvi će se put u petak organizirati i u Šibeniku. Vježbe će se održati na trećem katu šibenskoga Doma zdravlja, u prostorijama patronažne službe.

– Nažalost, Krešimirov grad tečajeve za trudnice i sve slične akcije organizira u improviziranim i neprimjerenim prostorijama. U petak nećemo moći primiti mnogo mama, ali moram istaknuti da su sve dobrodošle. Grad Šibenik, nažalost, nema sluha za majke i novorođenčad ovoga grada – kazala je dr. Lori Umek, pedijatrica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije