Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa 40 dana za život

Malu djecu uključili u akciju protiv pobačaja

Djeca u akciji protiv pobačaja
Foto: Facebook
VL
Autor
Romana Barišić Kovačević
25.02.2016.
u 13:23

– Korištenje djece u ove svrhe krajnje je manipulativno, a mnoge interesne grupacije zloupotrebljavaju demokratske vrijednosti u protudemokratske svrhe – poručuju B.a.b.e.

Inicijativa 40 dana za život u svoje je korizmeno bdijenje pred rodilištima uključila i malu djecu. U ruke dvoje mališana, otprilike dvogodišnjaka, stavili su transparente s porukama “To čedo stvorilo je Nebo” i ultrazvučnom fotografijom bebe u majčinu trbuhu te “Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj”.

Treće dijete sjedi u kolicima na koja je naslonjen transparent s fotografijom bebe i porukom “Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh. Bog”.

Fotografirali su ih pred KBC-om Sestara milosrdnica i objavili na Facebook. Udruga B.a.B.e. upozorava da ova inicijativa koristeći diskurs ljubavi i plemenitih nakana iskorištava djecu u svrhu promicanja ideologije koja dovodi u pitanje legalno pravo žene na prekid trudnoće.

– Korištenje djece u ove svrhe krajnje je manipulativno, a mnoge interesne grupacije zloupotrebljavaju demokratske vrijednosti u protudemokratske svrhe – poručuju B.a.b.e. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ističe da je bez obzira na sadržaj poruka koje su djeci “stavljene u ruke”, vrlo loša praksa da se djecu koristi u borbi za ciljeve odraslih.

– To je iskorištavanje djece kako bi se prenijela određena aktivistička poruka, a u ovom je slučaju posve sigurno da djeca značenje te poruke ne mogu razumjeti niti ta poruka ima veze s njima – poručuje pravobraniteljica i napominje kako takav aktivizam, nažalost, sve češće susrećemo u različitim inicijativama, a roditelji zaboravljaju da tako izlažu djecu reakcijama okoline.

– Ne preporučujemo aktivistima koji zagovaraju bilo kakvu inicijativu da na javne prosvjede dovode djecu. Neka se odrasli sami bore za ciljeve koje smatraju važnima, a djecu neka ostave na miru – poručuje Milas Klarić.

Ante Čaljkušić iz Inicijative ističe da za svaku objavu djece imaju privolu roditelja. Slikaju i objavljuju mnogu djecu koja su spašena od pobačaja i ne vidi elemente manipulacija.

– Šaljemo poruku ljubavi i života. Aktivisti bdiju pred bolnicama kao znak nade za majke koje dolaze pobaciti, ne činimo ništa protiv zakona i Ustava, a roditelj smije djecu odgajati prema vlastitim uvjerenjima. Djeca se pojavljuju i u drugim kampanjama pa se o tome ne raspravlja, kaže.

>>Danijela Dvornik napala Ninu Badrić zbog pjesme protiv pobačaja

>>Bend Emanuel snimio pjesmu "Želim živjeti" s Ninom Badrić, sestrama Husar, Shortyjem i Alanom Hržicom

Komentara 85

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
13:34 25.02.2016.

kada ce se pogasiti kojekakve sumnjive udruge?? Paraziti!

CR
crofish
13:51 25.02.2016.

mnoge interesne grupacije zloupotrebljavaju demokratske vrijednosti u protudemokratske svrhe – POGOTOVO B.a.b.e. - ste valjda htijeli napisati?

Avatar abakus
abakus
13:58 25.02.2016.

Da je B.a.B.e.- ma zaista stalo do zaštite djece, stale bi same pred bolnice s transparentima protiv pobačaja. Nije njima do djece, već do "prava" na pobačaj - zato im je i teško vidjeti dijete kako s transparentom u rukama moli za život druge, još nerođene djece, među kojima se do prije koji mjesec i samo nalazilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije