Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNI SUD:

'Malodobniku što prije promijenite spol u knjizi rođenih'

tajanstvena osoba
Thinkstock
02.04.2014.
u 00:09

Zbog odugovlačenja s postupkom upisa promjene spola i imena država mora platiti 35.000 kuna

Državu će 35.000 kuna stajati nerazumno odugovlačenje rješavanja slučaja malodobnika koji četiri godine uz podršku majke vodi bitku s upravom tražeći da mu u matičnim knjigama upišu promjenu spola i imena. Ministarstvo uprave morat će odlučiti u najkraćem roku, a ne duljem od tri mjeseca. U presedanskoj odluci kojom je rodno pravo zaštićeno kao pravo na osobni život upozoreno je da u Hrvatskoj postoji zakonsko pravo na upis promjene spola u maticu rođenih u slučaju "života u drugom rodnom identitetu", te da povedu računa kakvu važnost taj postupak ima za malodobnika i njegov budući psihofizički razvoj, stabilnost i osobnost.  

Malodobnik je rođen sa ženskim spolnim organima ali se osjeća kao muškarac i kao takvom mu se obraća sva njegova rodbina, prijatelji, nastavnici i ostali jer on tako izgleda i ponaša se. I specijalist tvrdi kako je što žurniji upis promjene spola i imena nužan za zdrav i što manje bolan nastavak njegova razvoja. To što nije promijenio spolne organe nije zakonski uvjet za upis promjene spola, kako to pogrešno tumače upravna tijela. Prvo su mu u Karlovačkoj županiji odbili zahtjev, a Ministarstvo uprave žalbu, pa je Upravni sud poništio rješenje Ministarstva, a ono prvo rješenje. Potom se na isti način odvio još jedan takav krug, a sada je u tijeku i treći upravni spor. Taj ping-pong sada je prekinuo Ustavni sud.  

Inače, u međuvremenu su tražena mišljenja Nacionalnog zdravstvenog vijeća (NZV) o slučaju, a od Ministarstva zdravlja u travnju 2012. o pravilniku vezanom za promjenu spola. NZV je prvo odgodio rješavanje svih zahtjeva zbog "nedorečenosti Pravilnika", da bi u studenome 2012. odbili upis jer "postupak promjene spola nije nepovratno i u potpunosti proveden". Ministarstvo zdravlja se vadilo na izmjene zakona, o kojima ovisi i pravilnik, a za Ministarstvo uprave mišljenje NZV-a predstavlja medicinsku dokumentaciju na temelju koje upisuju promjenu spola. Ministar zdravlja trebao je Pravilnik popraviti do kraja prošle godine, ali to još nije učinio pa je Ustavni sud izvijestio Vladu.

>> Gotovo 200 Hrvata zarobljeno: Promjena spola i bez operacije

Komentara 7

Avatar z11
z11
09:25 02.04.2014.

Što ako se dijete osjeća kao - Amerikanac? Treba mu dati američko državljanstvo?!

NE
neki
07:52 02.04.2014.

Trebalo bi i mamu malo provjeriti.

Avatar Neron
Neron
08:29 02.04.2014.

Pretpostavljam da nije lako osjećati se ženom, a imati sve karakteristike muškarca (ili obrnuto), no ne mogu ja "osjećati" nešto što se ne podudara sa stvarnošću i tvrditi da je to prava stvarnost - ne mogu tvrditi da je trava crvena (jer sam daltonist). Ne kažem da takvim pojedincima ne treba pružiti pomoć, ali jednostavno zakonski reći: "definiraj se kako želiš" isto tako nije riješenje. Jer danas-sutra ću se ja osjećati kao "osiromašen" i tražiti socijalnu pomoć iako imam dovoljno za život. Mjerila poput visine plaće ili vlasništva nad nekretninama ću odbaciti, jer ja subjektivno nisam zadovoljan sa 5 tisuća kuna mjesečnih primanja i želim više. Jednostavno, mora postojati drugo rješenje nego da se za nekog tko je žena zakonski kaže da je muškarac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije